Η πρόταση αυτή της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα έχει γίνει γνωστή από δημοσιεύματα στο πρόσφατο παρελθόν, ωστόσο, το Politico δίνει σήμερα (8/2) μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η Σαουδική Αραβία έχει συγκεκριμένο πλάνο, προκειμένου να δελεάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τη βοηθήσει να εκπληρώσει το "όνειρό της".
Συγκεκριμένα, υποσχέθηκε ότι θα καλύψει όλα τα έξοδα για τις υποδομές της Ελλάδας, με αντάλλαγμα την υπογραφή της Αθήνας στην κοινή προσφορά του 2030.
Οι Σαουδάραβες βέβαια θέλουν τα τρία τέταρτα των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου να γίνουν εκεί.
Η προσφορά -αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ- συζητήθηκε σε μια ιδιωτική συνομιλία μεταξύ του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το καλοκαίρι του 2022, σύμφωνα με το Politico.
Το Μέσο επικαλείται αξιωματούχους με γνώση των επαφών, που αποκάλυψαν πως η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να «αναλάβει πλήρως το κόστος» της φιλοξενίας των αγώνων για την Ελλάδα και την Αίγυπτο, αρκεί το 75% του τεράστιου τουρνουά των 48 ομάδων θα διεξαχθεί στον Κόλπο.
Δεν είναι σαφές εάν η προσφορά έγινε δεκτή, ωστόσο, θεωρείται πως οι τρεις χώρες εργάζονται τώρα σε μια κοινή πρόταση για τη διοργάνωση.
Η προσφορά του Ριάντ στην Ελλάδα, θα πυροδοτήσει την κριτική ότι η Σαουδική Αραβία προσπαθεί ουσιαστικά να χρησιμοποιήσει τον αστρονομικό της πλούτο για να "αγοράσει" το Παγκόσμιο Κύπελλο δημιουργώντας έναν διηπειρωτικό συνασπισμό και να εκμεταλλευτεί έξυπνα το εκλογικό σύστημα.
Σε μια προσπάθεια να πείσει τα μέλη της FIFA, η Σαουδική Αραβία επιθυμεί διακαώς τη συμφωνία που ουσιαστικά θα προβλέπει ότι τη Διοργάνωση θα αναλάβουν τρεις χώρες από ισάριθμες ηπείρους, παρέχοντας γεωγραφική ισορροπία. Μια προσφορά για Παγκόσμιο Κύπελλο μόνο στη Μέση Ανατολή θα ήταν απίθανο να πετύχει μόλις οκτώ χρόνια αφότου το Κατάρ φιλοξένησε το τουρνουά το 2022.
Ωστόσο, αυτή η τριπλέτα μπορεί να δελεάσει τα μέλη της FIFA. Στο τέλος βέβαια η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει το 75% των αγώνων και φυσικά τους τελικούς.
Οι κύριοι αντίπαλοι των Σαουδάραβων είναι μια κοινή προσφορά της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ουκρανίας από την Ευρώπη και μια προσφορά της Νότιας Αμερικής από την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, την Παραγουάη και τη Χιλή.
Οι κύριοι αντίπαλοι των Σαουδάραβων είναι μια κοινή προσφορά της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ουκρανίας από την Ευρώπη και μια προσφορά της Νότιας Αμερικής από την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, την Παραγουάη και τη Χιλή.
Η απόφαση για το ποιος θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 θα ληφθεί το 2024. Η ελληνική και η σαουδαραβική κυβέρνηση αρνήθηκαν να σχολιάσουν και η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν απάντησε στα αιτήματα του POLITICO. Η FIFA αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.
Σχέσεις Ελλάδας- Σαουδικής Αραβίας
Το δημοσίευμα συμπληρώνει πως από το 2019 που ανέλαβε την εξουσία στην Ελλάδα η ΝΔ, επιδίωξε να εμβαθύνει τους δεσμούς με τους Σαουδάραβες και άλλες χώρες του Κόλπου, ως απάντηση στην επεκτατική πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή.
Σημειώνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισκεφθεί το Ριάντ πολλές φορές, ενώ τον περασμένο Ιούλιο, η Αθήνα έγινε η πρώτη πρωτεύουσα της ΕΕ που επισκέφθηκε ο Μπιν Σαλμάν από τότε που ενέκρινε προσωπικά, σύμφωνα με τις αποχαρακτηρισμένες μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, τη δολοφονία της Washington Post. δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι.
Ο Μπιν Σαλμάν υπέγραψε μια σειρά διμερών συμφωνιών στην Αθήνα το περασμένο καλοκαίρι, ενώ δεσμεύτηκε να κάνει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο για τη διανομή «πράσινου υδρογόνου».
Η Σαουδική Αραβία έχει επίσης παραδοσιακά στενούς διπλωματικούς δεσμούς με την Αίγυπτο. Ο Μπιν Σαλμάν συνάντησε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι στο Κάιρο τον περασμένο Ιούνιο, όπου υπέγραψε επενδυτικές συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ και συζήτησε «διμερή, περιφερειακή συνεργασία».
Η απόφαση για τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2030 θα ληφθεί το 2024, με τη διαδικασία υποβολής προσφορών να ανοίγει επίσημα φέτος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr