Η διεθνής περιδίνηση μετά τη ρωσική στρατιωτική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία δημιουργεί νέες προκλήσεις και η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να χαράξει νέα στρατηγική. Στα πάνελ του συνεδρίου αναλυτές, πολιτικοί, νομικοί και επιχειρηματίες πρότειναν ιδέες για το πώς θα μπορέσει να ανταπεξέλθει καλύτερα η χώρα μας σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία.
Επίσης, έκαναν τις εκτιμήσεις του για το πώς θα κινηθεί η χώρα πολιτικά, οικονομικά, αλλά και ενεργειακά.
Ενέργεια
Στο πλαίσιο αυτό, στη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου μία τοποθέτηση που ξεχώρισε ήταν αναμφίβολα αυτή του Προέδρου του Ομίλου Mytilineos, Ευάγγελου Μυτιληναίου, ο οποίος τοποθετήθηκε για τα φλέγοντα ζητήματα της ενεργειακής κρίσης, που αφορούν τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Μυτιληναίος άσκησε έντονη κριτική στους χειρισμούς της Κομισιόν και της Γερμανίας, που ουσιαστικά χειραγωγούν τις εξελίξεις. Όπως είπε αφού έκαναν το λάθος της εξάρτησης από τη Ρωσία και στη συνέχεια της άτσαλης ενεργειακής μετάβασης, τώρα εμποδίζουν τις κοινές λύσεις και δημιουργούν ανισορροπίες εντός της ΕΕ.
Επίσης, ο κ. Μυτιληναίος χαρακτήρισε "αστείο" το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο, ενώ τοποθετήθηκε με επιφύλαξη υπέρ του πλαφόν στην τιμή του αερίου γενικώς. Όπως είπε χρειάζεται μελέτη για να καθοριστεί το όριο στο οποίο θα μπει το πλαφόν.
Για τη χώρα μας εκτίμησε πως δεν έχει πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας και δεν θα έχει ούτε το 2023. Σε ό,τι αφορά στις τιμές είπε πως στο φυσικό αέριο θα παραμείνουν "τσουχτερές", αλλά θα πέσουν κοντά στα 100 Ευρώ ανά μεγαβατώρα. Για το ηλεκτρικό ρεύμα είπε πως η κυβέρνηση ορθώς επιδοτεί τα νοικοκυριά και είπε πως ο Όμιλος Mytilineos είναι σύμφωνος και με τη φορολόγηση των κερδών ώστε να στηριχθεί αυτή η επιλογή και να μην υπάρξει δημοσιονομικό πρόβλημα.
Για τα ενεργειακά μίλησε και ο πρώην υπουργός, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος τάχθηκε επίσης υπέρ του πλαφόν στο αέριο "υπό προϋποθέσεις". Στάθηκε, όμως, περισσότερο στην ευκαιρία της Ελλάδας να γίνει κόμβος πράσινης ενέργειας στην ΕΕ. Κάλεσε μάλιστα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να επιδείξουν πνεύμα συνεννόησης σε αυτό το θέμα και να χαράξουν εθνική στρατηγική.
Οικονομία - Τράπεζες - Ταμείο Ανάκαμψης
Στα πάνελ του συνεδρίου έγιναν ασφαλώς πολλές συζητήσεις για την πορεία της οικονομίας και υπήρξε κοινή εκτίμηση πως λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του τουρισμού η Ελλάδα θα αποφύγει την ύφεση το 2023.
Κοινός τόπος ήταν επίσης η ανάγκη ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, που όμως, ομολογουμένως δεν αποτελεί απλή υπόθεση στο δύσκολο διεθνές περιβάλλον.
Τουλάχιστον στα εσωτερικά της χώρας υπάρχει αισιοδοξία πως οι τράπεζες θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις για να απορροφήσουν τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι επίσης σημαντική η τοποθέτηση που έκανε ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, ο οποίος είπε πως για την ώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων.
Πραγματική Οικονομία - Επιχειρήσεις- Προσωπικό
Κορυφαίοι επιχειρηματίες από διάφορους κλάδους αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και στο τι πρέπει να αλλάξει στο αναπτυξιακό μοντέλο, ενώ συμφώνησαν ότι οι ελλείψεις στο προσωπικό αποτελούν ίσως το πιο σημαντικό πρόβλημα.
Ο Γιάννης Ρέτσος, Πρόεδρος ΣΕΤΕ, CEO Electra Hotels & Resorts υπογράμμισε ότι το τουριστικό προϊόν της χώρας είναι και θα παραμείνει ελκυστικό. Δήλωσε ότι και το 2023 θα πάνε καλά τα πράγματα στο τουριστικό κλάδο με καλύτερη οργάνωση και με θετικές διεθνείς εξελίξεις. Την έλλειψη προσωπικού στον τουρισμό που παρουσιάστηκε φέτος την απέδωσε στην έλλειψη εξειδίκευσης και στην εποχικότητα. Επεσήμανε ότι οι μισθοί στον τουριστικό κλάδο έχουν αυξηθεί αισθητά. Έχει ξεκινήσει να χαράσσεται η στρατηγική για τον τουρισμό μέχρι το 2030, με την συμμετοχή όλων, κοινωνίας, Τοπική Αυτοδιοίκηση, κράτους και επιχειρήσεων με ταυτόχρονη σύνδεση του πρωτογενή τομέα και του πολιτισμό.
«Στην επιχειρηματικότητα το πρόβλημα είναι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. Κάναμε το λάθος να καταργήσουμε την τεχνική εκπαίδευση και πρέπει να την αποκαταστήσουμε ανατρέποντας τα κοινωνικά στερεότυπα που διαμορφώθηκαν», σημείωσε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της CHIPITA AE. Ο κ. Θεοδωρόπουλος επεσήμανε ότι είναι μεγάλο πρόβλημα η δυσλειτουργία της Δικαιοσύνης και πρέπει να λυθεί κατά προτεραιότητα.
Σε βίντεο ολόκληρη η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου:
Τα highlights της πρώτης ημέρας
Το συνέδριο άνοιξε τη Δευτέρα το πρωί με την εισαγωγική ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος ουσιαστικά έθεσε το πλαίσιο της συζήτησης και αφορά κυρίως στην εθνική στρατηγική που είναι αναγκαίο να υπάρξει αυτή τη στιγμή της διεθνούς περιδίνησης μετά τη ρωσική στρατιωτική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Κάνοντας μία ανάλυση του διεθνούς περιβάλλον, πέρασε στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας και εξέφρασε την πεποίθηση πως μπορούν να υπάρξουν συγκλήσεις. Βέβαια, εκτίμησε πως πριν από τις εκλογές αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, επειδή όπως χαρακτηριστικά σημείωσε "η αναζήτηση συναινέσεων είναι σχεδόν ενοχλητική για τα δυο μεγαλύτερα κόμματα που διεκδικούν την πρώτη θέση".
Στο ίδιο μήκος κύματος και το πάνελ με θέμα “Το στοίχημα της αυτοδυναμίας και οι άλλοι” μεταξύ των καθηγητών από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, κ.κ.: Χαράλαμπος Ανθόπουλος, Θανάσης Διαμαντόπουλος, Γιώργος Σωτηρέλλης και Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Κατά την διάρκεια της συζήτησης υπογραμμίστηκε ότι η πολιτική σταθερότητα που είναι αναγκαία για τη χώρα απαιτεί συναινέσεις και συνεννοήσεις ενω επισημάνθηκε ότι μπορεί να είναι θεμιτή η διεκδίκηση της αυτοδυναμίας από τη Νέα Δημοκρατία αλλά σε περίπτωση που προκύψει ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας τα κριτήρια θα πρέπει να είναι πολιτικά και προγραμματικά και οχι ατομικά.
Στη συνέχεια ακολούθησε μία νομική κουβέντα για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, με αφορμή και την υπόθεση των παρακολουθήσεων που άνοιξε μία σχετική δημόσια συζήτηση. Κορυφαίοι καθηγητές Νομικής τοποθετήθηκαν σχετικά και προκύπτει ξεκάθαρα πως Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα υπάρχει, αν και η υπόθεση των παρακολουθήσεων προφανώς το πλήγωσε.
Ζωηρή ήταν επίσης η συζήτηση για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, που συντόνισε ο Άγγελος Κωβαίος.
Δείτε ολόκληρη την πρώτη ημέρα ΕΔΩ
Σημαντικά συμπεράσματα βγήκαν τέλος από έρευνα της Metron Analysis που παρουσίασε ο Στράτο Φαναράς. Στο πρώτο κομμάτι της έχει ενδιαφέρον πως παρότι οι Έλληνες στην πλειοψηφία τους είναι κατά της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία, ζητούν από την ΕΕ να αλλάξει την πολιτική της, καθώς βλάπτει την καθημερινότητά τους.
Στα εντός των τειχών ζητήματα, είναι φανερό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει πείσει πως δεν γνώριζε για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, ενώ το πιο σημαντικό εύρημα είναι αυτό που δείχνει πως οι Έλληνες πολίτες στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν ταυτίζονται με κανένα από τα πολιτικά κόμματα.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr