Το πλαίσιο του συνεδρίου ξεκάθαρο. Η εθνική στρατηγική που είναι αναγκαίο να υπάρξει αυτή τη στιγμή της διεθνούς περιδίνησης μετά τη ρωσική στρατιωτική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αρχικά, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι έχουν ήδη αναιρεθεί όλες οι μεταψυχροπολεμικές βεβαιότητες και έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια όχι απλώς υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες, αλλά επανάρχεται ακόμα και η απειλή του πυρηνικού ολέθρου.
"Είναι πλέον ανοικτή και ρητή η σύγκρουση της φιλελεύθερης δημοκρατίας με τον αυταρχισμό και τον ολοκληρωτισμό. Η φιλελεύθερη δημοκρατία είναι όμως εμφανώς φοβική, φοβάται τις εκλογικές συμπεριφορές των κοινωνιών που εκφράζει και τα εκλογικά αποτελέσματα. Η σύγκρουση με τον αυταρχισμό και τον ολοκληρωτισμό δεν θα κριθεί μόνο στην Ουκρανία αλλά και στο εσωτερικό της Δύσης, κυρίως στο εσωτερικό της αμερικανικής κοινωνίας και του αμερικανικού πολιτικού συστήματος. Θα κριθεί εν πολλοίς στις επόμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές", τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Επίσης, σε ό,τι αφορά στην ποιότητα ζωής των πολιτών, επίσης υπάρχουν ανατροπές, που επηρεάζουν ιδιαίτερα τη Δύση, που εδώ και δεκαετίες δεν γνώριζε τι θα πει πληθωρισμός.
Σημείωσε ότι ο πληθωρισμός θέτει υπό δοκιμασία μια μακρά περίοδο ποσοτικής χαλάρωσης και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού με κοινή παραδοχή να είναι η προοπτική ύφεσης στη διεθνή οικονομία, ενώ πρόσθεσε πως η ενεργειακή κρίση οδηγεί όχι μόνο σε έκρηξη των τιμών και σε σοβαρές δυσκολίες ενεργειακού εφοδιασμού, αλλά και σε όξυνση της κλιματικής κρίσης, με τις συνέπειες να είναι πλέον ορατές στην αύξηση της συχνότητας και της έντασης των φυσικών καταστροφών.
Ελληνοτουρκικά
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει και ένα επιπλέον πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από τις σχέσεις της με την Τουρκία.
Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο "η οξεία τουρκική ρητορεία των τελευταίων ημερών απευθύνεται περισσότερο στις ΗΠΑ και λιγότερο στην Ελλάδα. Αφορά κατά βάθος τις δύσκολες σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας. Το ζήτημα άλλωστε της λεγόμενης αποστρατιωτικοποίησης των νησιών είναι το λιγότερο παράδοξο να τίθεται μεταξύ συμμάχων, κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και μάλιστα υπό συνθήκες πολέμου στην Ουκρανία και κινητοποίησης της Συμμαχίας. Και αυτό πέραν από τη γνωστή και σαφή ελληνική απάντηση για το καθεστώς, πρώτον, της Λήμνου και της Σαμοθράκης, δεύτερον, της Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας και, τρίτον, της Δωδεκανήσου".
Τόνισε επίσης ότι η Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι διμερής ελληνο-τουρκική σύμβαση, δεν είναι απλώς η ουσιαστική ιδρυτική πράξη της Τουρκικής Δημοκρατίας, είναι η πολυμερής και οριστική διευθέτηση των συνόρων μεγάλου αριθμού κρατών στη νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
"Τώρα που έχει γίνει ξανά αντιληπτή η σημασία της ευρωαμερικανικής ενότητας και ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι προφανώς πολύ δύσκολο για την Τουρκία να συγκρουστεί με τη Δύση και να υπονομεύσει τον βασικό στρατιωτικό της βραχίονα. Η αποκοπή της από τη Δύση θα θέσει σε άμεσο και βαθύ κίνδυνο την κοινωνική, εθνοτική και θρησκευτική ενότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας. Η Ελλάδα έχει συνεπώς κάθε λόγο να αντιμετωπίζει με στρατηγική ψυχραιμία τις ρητορικές προκλήσεις και να διατηρεί ανοικτούς τους πολιτικούς και διπλωματικούς διαύλους επικοινωνίας με σαφή γραμμή και σταθερή αναφορά στο διεθνές δίκαιο", συμπλήρωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Μέσα στο περιβάλλον αυτό και με όλες τις προκλήσεις ανοικτές, τόνισε την "ανάγκη να υπάρχει μια καλά επεξεργασμένη και συμπεριληπτική εθνική στρατηγική που μπορεί να συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική συναίνεση, είναι επιτακτική μέσα σε μια τόσο πολύπλοκη και εύθραυστη συγκυρία, γεμάτη από προκλήσεις και κινδύνους. Η χώρα πρέπει να κινείται εντός αυτού του θέματος", όπως είπε χαρακτηριστικά.
Οικονομία
Για τη σημερινή οικονομική συγκυρία και προοπτική στην Ελλάδα, σημείωσε ότι υπάρχουν αναμφίβολα θετικά και αισιόδοξα σημεία που πρέπει να αναδεικνύονται όπως οι εντυπωσιακές επιδόσεις του τουριστικού τομέα που ξεπέρασαν αυτές του 2019, ο συνδυασμός του υψηλού πληθωρισμού με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης (πρωτίστως λόγω κατανάλωσης) που έχει ως αποτέλεσμα ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ 15-15% με ανάλογη βελτίωση της σχέσης δημόσιο χρέος προς ΑΕΠ, το μέγεθος των διαθέσιμων ενωσιακών πόρων (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, ΚΑΠ), η προώθηση ορισμένων εμβληματικών επενδύσεων και η δυνατότητα χορήγησης επιδοτήσεων για την αντιμετώπιση της έκρηξης των τιμών στην ενέργεια και άρα του ενεργειακού κόστους.
Ωστόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρατήρησε ότι ταυτόχρονα με τα παραπάνω θετικά υπάρχει η διεύρυνση των ανισοτήτων και του κινδύνου της φτώχειας, ο μικρός σχετικά αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα με πρακτικό αποκλεισμό των υπολοίπων, η αύξηση των επιτοκίων και άρα του κόστους του χρήματος, η διατήρηση της απόστασης που χωρίζει τη χώρα από την περιβόητη επενδυτική βαθμίδα, η αύξηση των αποδόσεων και του spreads των ελληνικών ομολόγων - όπως και των ομολόγων αρκετών μελών της ευρωζώνης.
Όσον αφορά τη πορεία προς τις εκλογές ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως το ποια κυβέρνηση θα προκύψει, επιβάλλει πόλωση, όξυνση κι ανάδειξη των "αγεφύρωτων" διαφόρων στο δημόσιο διάλογο.
"Το ζήτημα των πολιτικών που θα μπορέσει ή θα αναγκαστεί να εφαρμόσει επί της ουσίας η επόμενη κυβέρνηση φαίνεται να ενδιαφέρει πολύ λίγο τη δημόσια συζήτηση. Η αναζήτηση συγκλίσεων και συναινέσεων είναι σχεδόν ενοχλητική για τα δυο μεγαλύτερα κόμματα που διεκδικούν την πρώτη θέση: η ΝΔ με τη μορφή της απόλυτης/αυτοδύναμης πλειοψηφίας, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κορμός μιας κυβερνητικής συνεργασίας", υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Συμπλήρωσε ότι συναινέσεις δεν αναζητούνται ούτε καν στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας ενώ η επίτευξή τους είναι πρακτικά εύκολη ή πάντως εφικτή.
Για τις υποκλοπές κράτησε αυτή τη φορά χαμηλούς τόνους, αλλά κριτίκαρε το γεγονός ότι, όπως είπε, "αντιμετωπίζεται "αστυνομικά".
Επέμεινε πάντως ότι πρέπει να ανάγεται σε μια συστηματική θεώρηση της ποιότητας της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Ελλάδα που περιλαμβάνει την ανάδειξη της πραγματικής κατάστασης στη δικαιοσύνη, τη διαφύλαξη της αποτελεσματικότητας των ανεξάρτητων αρχών, τον σεβασμό του ελεγκτικού ρόλου της Βουλής, την ποιότητα και την πολυφωνία της ενημέρωσης, την ενίσχυση του αισθήματος αξιοπρέπειας και ασφάλειας αλλά και ελευθερίας και ιδιωτικότητας του πολίτη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr