Όπως είπε ο πρώην υπουργός, Τάσος Γιαννίτσης «δεν χρειάζεται υμνολογία γιατί σημασία έχει ολόκληρη η εικόνα καθώς την ίδια ώρα ο πληθωρισμός πλησιάζει το 10% και τρώει τα εισοδήματα και οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται και το ισοζύγιο παρά την αύξηση των εξαγωγών. Είναι θετικό ότι μειώθηκε το ονομαστικό δημόσιο χρέος αλλά η ανάπτυξη προβλέπεται στο 1% κατα μέσο όρο μακροχρόνια κι αυτό δυσκολεύει τα πράγματα στο μέλλον». Σύμφωνα με τον κ. Γιαννίτση παραμένουν τα διαρθρωτικά προβλήματα αλλά το παραγωγικό σύστημα της χώρας δεν είναι ακόμη ισχυρό.
Ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, επεσήμανε ότι το 2023 η ανάπτυξη θα είναι θετική αλλά αρκετά μικρότερη από φέτος και θα εξαρτηθεί η δυναμική της από τις ευρύτερες εξελίξεις στον γεωπολιτικό περίγυρο. Στο καλό σενάριο, κατά τον κ. Βέττα, θα είναι θετικά τα αποτελέσματα με ορισμένες αβεβαιότητες ενω το κακό σενάριο καλύτερα ας μην το σκεφτόμαστε.
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, ήταν πιο αισιόδοξος για την ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο μολονότι συμμερίστηκε δυσκολίες που ακόμη υπάρχουν. Επικαλέστηκε τη δυναμική των επενδύσεων και την ετοιμότητα των τραπεζών. Επίσης σημείωσε ότι θα συμβάλλουν τα κονδύλια του Ταμείο Ανάκαμψης που θα “τρέξουν” γρηγορότερα μέσα στο επόμενο διάστημα.
Βέβαια, τόνισε πως το 2023 η ύφεση που θα υπάρχει σε χώρες που είναι βασικοί εταίροι της Ελλάδας, είναι λογικό πως θα επηρεάσει και τη δική μας ανάπτυξη.
Είπε πως πως "παρά τις διεθνείς προκλήσεις, πιστεύω ότι το 2023 η χώρα μας δεν θα είναι σε ύφεση, η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε μια ανάπτυξη της τάξης του 2 – 2,5% το οποίο στο ευρωπαϊκό περιβάλλον θα είναι μια επιτυχία. Νομίζω πως οι επενδύσεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο".
Για την άνοδο των επιτοκίων είπε πως τις επόμενες λίγες εβδομάδες, δηλαδή τέλος Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια μάλλον κατά 75 μονάδες βάσης.
Σχετικά με τον κίνδυνο δημιουργίας μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων είπε πως "δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί είναι σε μεγάλη πίεση. Υπάρχει πίεση στο καλάθι της νοικοκυράς, υπάρχει πίεση στις τιμές ενέργειας και πλέον λόγω της αύξησης επιτοκίων τα νοικοκυριά θα πρέπει να καταβάλουν πλέον υψηλότερη δόση για τα δάνεια τους. Επομένως ο κίνδυνος αύξησης των επισφαλειών είναι υπαρκτός και εμείς οι τράπεζες πρέπει να το παρακολουθούμε αυτό πάρα πολύ στενά. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, μιλώντας με στοιχεία για τους πρώτους εννέα (9) μήνες του 2022, δεν έχουμε δει κάποιες ανησυχητικές ενδείξεις".
Για την επενδυτική βαθμίδα είπε πως πρέπει να παραμείνει στόχος της χώρας για το 2023. Παραδέχθηκε πως το διεθνές κλίμα δημιουργεί καθυστερήσεις και εκτίμησε πως αν δεν υπήρχε ο πόλεμος, στις αρχές του νέου έτους η Ελλάδα θα πετύχαινε το στόχο. Τώρα θα πρέπει να επιμείνει κι άλλο και να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια, ώστε έστω και στο τέλος του 2023 να τα καταφέρει.
Τον συντονισμό της συζήτησης πραγματοποίησε η δημοσιογράφος, Ειρήνη Χρυσολωρά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr