Όπως ανακοινώθηκε, το ενεργειακό κόστος στο Δημόσιο πέρυσι έφτασε τα 800 εκατ. ευρώ και μπορεί να περιοριστεί. Οι φορείς του Δημοσίου καλούνται να εξοικονομήσουν ενέργεια και θα υπάρχουν μπόνους εφόσον το πετύχουν σε ικανοποιητικό βαθμό.
Τα "ρολόγια" κατανάλωσης θα παρακολουθούνται και επίσης ένας "ενεργειακός υπεύθυνος" θα οριστεί από κάθε φορέα και θα παρουσιάζει αναλυτικά έκθεση με τις ενέργειες εξοικονόμησης. Επιπλέον, θα γίνεται έλεγχος στα δημόσια κτίρια για την εφαρμογή του μέτρου συγκρίνοντας τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος του 2021 με αυτούς του 2022.
Προτείνεται, τα κλιματιστικά το καλοκαίρι να έχουν θερμοκρασία 26-27 βαθμούς Κελσίου. Προτείνεται επίσης, τα κλιματιστικά να μη μένουν ανοιχτά όταν οι υπηρεσίες δεν λειτουργούν, αλλά και όταν υπάρχουν ανοιχτά παράθυρα, καθώς καταναλώνεται άσκοπα ενέργεια.
Στόχος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο να ανέλθει στο 10%.
Ανάλογες παρεμβάσεις προβλέπονται και για τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας.
Αναλυτικότερα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας η κυβέρνηση προχωρά σε σε συστηματοποίηση προσπάθειας εξοικονόμησης ενέργειας σε τρεις άξονες:
1. Δημιουργούμε ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας
2.Προωθούμε άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% και κατά 30% έως το 2030.
3. Θεσπίζουμε κίνητρα στους φορείς του δημοσίου για την επίτευξη στόχων εξοικονόμησης ενέργειας.
Από την πλευρά του ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι όταν αυξάνεται η τιμή ενός αγαθού, πρέπει να κάνουμε οικονομία.
Τα μέτρα που προτείνουμε θα έπρεπε ήδη να γίνονται και για περιβαλλοντολογικούς λόγους.
Θα υπάρξει σύστημα υποβοήθησης με ειδικούς σε θέματα εξοικονόμησης. Θα αξιοποιήσουμε οικονομικά κίνητρα με ενισχύσεις στους δημόσιους φορείς εφόσον εφαρμόσουν τα μέτρα.
Οι φορείς που δεν πέτυχαν τον στόχο της εξοικονόμησης, θα πρέπει να κάνουν οικονομία από αλλού στον προϋπολογισμό τους για να καλύψουν τη διαφορά.
Σημείωσε ότι υπάρχουν 12.500 «ρολόγια» του Δημοσίου και θα παρακολουθούνται οι καταναλώσεις ηλεκτρονικά.
Οι φορείς που πετυχαίνουν τους στόχους θα έχουν επιπλέον ενισχύσεις από τον προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση θα παρακολουθεί βαθμό εφαρμογής των μέτρων και αποτέλεσμα. Αν κάποιος φορέας δεν το πετύχει, θα πρέπει να βρει ίδιους πόρους για να καλύψει τις ανάγκες του. Τελικός στόχος είναι μια μέση μείωση κατανάλωσης 10%.
Ο υπουργός εξήγησε ότι κάποιος που δεν κάνει συντήρηση κλιματιστικών ακόμα και αν πετύχει οικονομία θα λάβει μικρότερη ενίσχυση ακόμα και αν πετύχει μείωση κατανάλωσης καθώς θα μπορούσε να είχε πετύχει μεγαλύτερη αν είχε εφαρμόσει και το συγκεκριμένο μέτρο.
Σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, προτείνεται εξοικονόμησης ενέργειας στον οδοφωτισμό, αλλά και παρεμβάσεις στα συστήματα ύδρευσης.
Ο Μάκης Βορίδης εξήγησε ότι το υπουργείο του θα συντονίσει τους υπεύθυνους και τις δράσεις που πρέπει να γίνουν σε τομείς όπως τα κλιματιστικά, η συντήρηση, η μείωση της θερμοκρασίας στα δημόσια κτίρια και τη δαπάνη για τον οδοφωτισμό.
Η Ρένα Σδούκου συμπλήρωσε ότι οι φορείς θα ορίσουν ενεργειακό υπεύθυνο για κάθε κτήριο του δημοσίου. Αυτό προβλέπεται από τη νομοθεσία αλλά δεν έχει τηρηθεί. Θα υπάρξει εγκύκλιος για τη δήλωση «ενεργειακού υπευθύνου», ο οποίος θα παρουσιάζει και τα στοιχεία κατανάλωσης ετησίως.
Κτιριακό απόθεμα και πρόγραμμα “Ηλέκτρα”
Να σημειωθεί τέλος πως, όπως σημείωσε ο κ. Σκρέκας “έχουμε δρομολογήσει παρεμβάσεις με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος του δημόσιου τομέα.
Αναφέρομαι στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα» ύψους 640 εκατ. ευρώ με το οποίο στοχεύουμε σε εξοικονόμηση ενέργειας κατά 30% σε 2,5 εκατ. m² κτιρίων που θα αναβαθμιστούν ενεργειακά. Ο οριστικός Οδηγός του προγράμματος αναρτάται σήμερα, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και ενέργειας ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία εντός Ιουλίου. Ήδη οι επιλέξιμες δαπάνες και οι μελέτες αυτών των έργων μπορούν να ξεκινήσουν.”
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr