Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90.1 Fm, είπε: «Θα περιμένουμε να δούμε τα στοιχεία της πανδημίας, στα μεν σχολεία θέλουμε να δούμε δύο εβδομάδες την εφαρμογή του πρωτοκόλλου. Τα μηνύματα της πρώτης εβδομάδας στα σχολεία ήταν αισιόδοξα , θεωρούμε ότι το πρωτόκολλο θα επιτύχει όπως πέτυχε και τους άλλους τέσσερις μήνες. Το μέτρο που έχει να κάνει με τη διασκέδαση , τη μουσική και τα γήπεδα που έχουν πολύ περιορισμένο αριθμό κόσμου θεωρώ ότι με την πορεία της πανδημίας και σε συζήτηση με την επιτροπή θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την αποκλιμάκωση, ενδεχομένως όχι από αυτή την εβδομάδα γιατί και αυτή την εβδομάδα θα συνεδριάσει η επιτροπή αλλά η αίσθησή μου είναι ότι άμα έχουμε σταθερά στοιχεία μείωσης πάνω από δύο εβδομάδες, είμαστε στην πρώτη εβδομάδα μείωσης, θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για αποκλιμάκωση. Αν αυτή η αποκλιμάκωση θα ξεκινήσει από την άλλη εβδομάδα ή θα πάμε λίγο πιο κάτω θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία της πανδημίας».
Σε ερώτηση για το αν αυτό σημαίνει ότι επανέρχεται η μουσική στην εστίαση και θα επανεξεταστεί το θέμα των γηπέδων, απάντησε: «Ακριβώς αλλά τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας είναι αρκετά κρίσιμα. Να δούμε δηλαδή αν συνεχίζεται η πτωτική πορεία της πανδημίας ή αν έχουμε κάτι διαφορετικό οπότε η επιτροπή θα έχει τα στοιχεία αυτά όταν θα συνεδριάσει και θα μπορέσει να μας πει αλλά γενικώς η βούληση της κυβέρνησης είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, πάντοτε βέβαια με γνώμονα τη δημόσια υγεία, να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Δεν είμαστε δογματικοί να επιμείνουμε σε μέτρα όταν φαίνεται ότι αυτά δεν χρειάζονται αλλά θα πρέπει να έχουμε τα ακριβή στοιχεία».
«230 χιλιάδες πήγαν να εμβολιαστούν λόγω υποχρεωτικότητας»
Για τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών, είπε: «Με τα στοιχεία τα οποία έχουμε τα οποία στηρίζονται την απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ, δηλαδή είναι τα πιο αξιόπιστα, πριν ξεκινήσει το μέτρο ήταν 530 με 550 χιλιαδες κόσμος ανεμβολίαστοι άνω των 60 και πλέον είναι γύρω στις 300 χιλιάδες . Δηλαδή 230 χιλιάδες συμπολίτες μας λόγω του μέτρου της υποχρεωτικότητας πήγαν να εμβολιαστούν και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ή έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση. Από εκεί και πέρα γίνεται η διασταύρωση με τα ΑΜΚΑ που δεν είναι θέμα του υπουργείου Υγείας, και θα υπάρξει ο ακριβής αριθμός.
Ήταν μια ηλικιακή ομάδα που ήταν ψηλά στον εμβολιασμό δηλαδή ήταν γύρω στο 82% του εμβολιασμού όταν μπήκε το μέτρο της υποχρεωτικότητας και με αυτούς που κάνανε ξεπέρασε το 90%. Άρα σε αυτή την ηλιακή ομάδα είμαστε στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, από τη μια πλευρά υπάρχει ικανοποίηση ότι έχουμε φτάσει σε πολύ υψηλό αριθμό από την άλλη πλευρά όμως παραμένουν γύρω στις 300 χιλιάδες συμπολίτες μας που έχουν κάνει την επιλογή να μην κάνουν το εμβόλιο και αυτοί είναι οι πιο ευάλωτοι οπότε προφανέστατα καλούμαι και αυτούς, ασχέτως της υποχρεωτικότητας, για την προστασία του εαυτούς τους πρώτα από όλα να πάνε να εμβολιαστούν».
Ερωτηθείς αν υπάρχει σκέψη να αρθεί το μέτρο του προστίμου στους άνω των 60 ετών λόγω της επικράτησης της Όμικρον, σχολίασε: «Η Όμικρον δείχνουν τα στοιχεία ότι ειναι πολύ πιο μεταδοτική και πολύ πιο ήπια ως προς τη νόσηση έναντι της ΔΕΛΤΑ αλλά όχι ότι είναι ήπια. Δηλαδή αυτή τη στιγμή και για αυτό βλέπετε ότι έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι νοσηλείες στις απλές κλίνες ακριβώς γιατί η μεταδοτικότητα και η βαρύτερη της Όμικρον είναι σοβαρή, δεν φτάνει στο βαθμό της ΔΕΛΤΑ αλλά όταν έχεις μεγάλη αύξηση και πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα στον πληθυσμό και μεγάλη αύξηση των απλών κλινών προφανώς από αυτές τις απλές κλίνες στην πορεία θα βγούνε και βαριές νοσήσεις ειδικά σε αυτές τις ηλικίες. Άρα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εξέταση αλλαγής αυτού του μέτρου τουλάχιστον για όσο διαρκεί η πανδημία και υπάρχει αυτή η αναγκαιότητα θα υπάρχει και το μέτρο και από εκεί και πέρα βλέπετε αντιθέτως έχουμε κάνει μια επιλογή επέκτασης κατά κάποιο τρόπο της έμμεσης υποχρεωτικότητας στο σύνολο των ηλικιακών ομάδων που σημαίνει ότι όσοι δεν έχουν κάνει την ενισχυτική δόση εντός του 7μήνου δεν λογίζονται ως εμβολιασμένοι. Αντιστοίχως και για τους υγειονομικούς μέχρι τις 31 Μαρτίου θα κληθούμε να αποφασίσουμε ως κυβέρνηση το αν θα είναι υποχρεωτικός συνολικά ο εμβολιασμός και επομένως αν κάποιος δεν εμβολιαστεί δεν θα μπορεί να παραμείνει στη θέση του».
«Εκτός ΕΣΥ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί»
Για τους υγειονομικούς, ο κ. Πλεύρης είπε ότι εκτός ΕΣΥ «παραμένουν γύρω στις 5.000 αλλά από εκεί και πέρα υπάρχει μια δυναμική γιατι και όσοι νοσούν επανέρχονται στο σύστημα οπότε θα πρέπει να δούμε μετά την ολοκλήρωση του χρόνου που ισχύει το πιστοποιητικό νόσησης αν θα εμβολιαστούν ή όχι.
Η πίεση συνεχίζεται, οι θέσεις και αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν και προφανέστατα αν και εφόσον γίνει υποχρεωτικός συνολικά πλέον ο εμβολιασμός στους υγειονομικούς προφανέστατα όποιος επιλέξει να μην εμβολιαστεί και βρεθεί εκτός συστήματος αυτομάτως θα προκηρυχθεί η αντίστοιχη θέση άρα το ΕΣΥ θα βρει τον τρόπο να στελεχωθεί. Το θέμα είναι για αυτους τους ανθρώπους να καταλάβουν, εγώ ειμαι αρκετά κάθετος ότι ένας άνθρωπος ο οποίος αντιδρά απέναντι σε κάτι που επιστημονικά είναι το σωστό προκειμένου να προστατεύσει τους συνανθρώπους μας οι οποίοι βάλλονται μου δημιουργεί πάρα πολύ μεγάλο προβληματισμό κατά πόσο μπορεί να υπηρετήσει το ΕΣΥ. Από τη στιγμή που η επιστήμη έρχεται και λεει ότι αυτή είναι η λύση δεν μπορώ να καταλάβω, μπορώ να πω ότι σε κάποιες άλλες ομάδες άνθρωποι δεν θέλουν να εμβολιαστούν κάνουν λάθος αλλά στο κομμάτι των υγειονομικών μου μπαίνει ένας επιπλέον προβληματισμός πως είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που υπηρετεί την επιστήμη της ιατρικής, που υπηρετεί την επιστήμη μέσα στο ΕΣΥ να αρνείται την ίδια την επιστήμη. Σε κάθε περίπτωση η επιλογή είναι δική του αλλά αντιστοίχως έχει και την επιλογή η πολιτεία να πει αν για τη συγκεκριμένη παρεχόμενη υπηρεσία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στο σύστημα υγείας θα πρέπει κάποιος να είναι εμβολιασμένος ή όχι».
Ερωτηθείς αν έχουν επιστρατευτεί ιδιώτες γιατροί, είπε: «Όχι μόνο προστέθηκαν στη Θεσσαλία και στη Μακεδονία άνω των 800 κλινών στο ΕΣΥ είτε covid είτε non covid κλινών αλλά έγινε και επίταξη υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών».
Για το αν παραμένει υποστελεχωμένη η Βόρεια Ελλάδα, απάντησε: «Ότι υπάρχουν πολλές ειδικότητες οι οποίες δυστυχώς, επειδή η πανδημία αφορά συγκεκριμένες ειδικότητες αναισθησιολόγων, πνευμονολόγων εκεί υπάρχει πρόβλημα και για αυτό το λόγο υποχρεωνόμαστε να πάμε και σε επίταξη υπηρεσιών. Στο Λεκανοπέδιο Αττικής ξεκίνησε πλήρως εδώ και δέκα μέρες η συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές και έχουμε 300 κλίνες covid και άλλες τόσες non covid. Έχουμε στο σύνολο των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ και αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται και το σχέδιο αν και εφόσον χρειαστεί της επίταξης υπηρεσιών από ιδιώτες ιατρούς όπου είμαστε σε μια συνεννόηση και με τους συλλόγους να δούμε πως αυτό μπορεί να λειτουργήσει ώστε να έχει κυρίως χαρακτηριστικά εθελοντικά από τη στιγμή που έχουμε και τις ιδιωτικές κλινικές αλλά αν αυτό δεν γίνει θα γίνει και επίταξη υπηρεσιών και στο Λεκανοπέδιο. Συνεπώς υπάρχει πλήρης συνεργασία του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα».
Το νέο νομοσχέδιο για την υγεία
Αναφορικά με τις καθυστερήσεις στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, είπε: «Έχουν γίνει πολλές αιτήσεις για κατ’ οίκον εμβολιασμό, εξυπηρετούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό αλλά επειδή δεν είναι απεριόριστος ο αριθμός των μονάδων για αυτό το λόγο υπάρχουν οι όποιες καθυστερήσεις για αυτό είπαμε ότι οι άνω των 60 που έχουν κάνει την αίτηση για κατ’ οίκον εμβολιασμό αυτοί δεν θα υπαχθούν στο δυσμενές πρόστιμο των 100€. Άνω του 70% των αιτημάτων ήδη έχουν ικανοποιηθεί, τα αιτήματα προσεγγίζουν πολύ μεγάλους αριθμούς άνω των 30 χιλιάδων, 20-25 χιλιάδες έχουν ικανοποιηθεί. Πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί και οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί».
Για το νέο νομοσχέδιο για την υγεία, είπε: «Οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν σε όλα τα επίπεδα, θα ξεκινήσουν από την Πρωτοβάθμια που αυτή τη στιγμή υπολειτουργεί και ήταν και ένα θύμα της πανδημίας γιατί όλη η αντιμετώπιση ήταν νοσοκομειοκεντρική οπότε θα υπάρξει άμεσα ένα νομοσχέδιο που θα κάνει τις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ όπου θα βάλει τάξη και στους ιδιώτες παρόχους αλλά θα έχει και περισσότερες παροχές για τον ασφαλισμένο... Η κα Γκάγκα επεξεργάζεται το νέο χάρτη υγείας που έχει να κάνει με το ΕΣΥ, να σας πω ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε 1,5 δις , πάρα πολλά χρήματα για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό τα οποία θέλουμε να τα αξιοποιήσουμε σε όλο το εύρος των υπηρεσιών υγείας και με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ειναι εκεί που ιδεολογικά μπορεί να έρθει μια κόντρα αλλά εμείς σε γνώμονα και σε αντίληψη θα βάλουμε τον ασθενή και τον πολίτη και πλέον το ΕΣΥ αλλά και η Πρωτοβάθμια περίθαλψη θα έχει ως επίκεντρο των ασθενή. Δεν θα δομούνται δηλαδή οι δομές με γνώμονα ότι πρέπει να ικανοποιηθούν πιέσεις τοπικών κοινωνιών ή πολιτικές πιέσεις ή πολιτικές πιέσεις αλλά με γνώμονα να εξυπηρετείται ο ασθενής. Θα είναι ένα σχέδιο που θα παρουσιαστεί στο σύνολο του το αμέσως προσεχές διάστημα και τμήματα ήδη αυτού υλοποιούνται κυρίως το κομμάτι του ΕΟΠΥΥ και της Πρωτοβάθμιας αλλά και του εθνικού συστήματος υγείας μόλις ολοκληρωθεί ο εθνικός χάρτης».
Ερωτηθείς αν υπάρχουν σκέψεις για συγχωνεύσεις νοσοκομείων, απάντησε: «Όλες οι δομές θα παραμείνουν αλλά από εκεί και πέρα μπορεί συγκεκριμένες δομές, αφού υλοποιηθεί βέβαια ο υγειονομικός χάρτης, βάσει των αναγκών να αλλάξουν χρήση δηλαδή μπορεί κάποια κλινική να έχει διαφορετικές ειδικότητες από αυτές τις οποίες εχει βάσει των αναγκών ή μπορεί κλινικές που είναι κοντινές κάποιες να πάρουν μεγαλύτερο βάρος χειρουργείων και κάποιες άλλες να εχουνε χαρακτηριστικά επειγόντων περιστατικών, εξωτερικών ιατρείων και Πρωτοβάθμιας περίθαλψης αλλά αυτό θα αποτελέσει μια διαδικασία διαβούλευσης. Δεν θα κλείσουν δομές αλλά μπορεί να αλλάξει ο χαρακτήρας τους χάρη εξυπηρέτησης των ασθενών».
Αναφορικά με το επεισόδιο με τον κ. Πολάκη σε ταβέρνα στο Μοσχάτο, σχολίασε: «Ακόμα και αν το περιστατικό έγινε όπως το λέει ο κ. Πολάκης, που οφείλω να πω ότι δεν το πιστεύω εγώ πιστεύω τον αστυνομικό, αλλά ακόμα και αν έγινε όπως το λεει ο κ. Πολάκης θέλω να μου πει ο καθένας αν του αρέσει η εικόνα ότι όταν γίνεται ένας έλεγχος και ένας βουλευτής πιστεύει ότι ο έλεγχος δεν είναι σωστός θα σηκωθεί και θα ζητήσει το λόγο και θα αντιδράσει. Στις ευνομούμενες πολιτείες όταν μπαίνει κάποιος ο οποίος είναι να επιβάλλει ένα πρόστιμο υπάρχουν διαδικασίες, διαδικασία ότι σηκώνεται ο βουλευτής και ζητάει το λόγο δεν υπάρχει σε καμία χώρα παρά σε χώρες που απέχουν πολύ από τις λογικές των δυτικών δημοκρατιών όπου υπάρχει διάκριση των εξουσιών. Συνεπώς αν έγινε το περιστατικό όπως το λεει ο αστυνομικός το οποίο εγώ πιστεύω, σημαίνει ότι ο κ. Πολάκης έχει για μια ακόμα φορά εκτραπεί με την πλήρη ανοχή του κ.Τσίπρα, αν έγινε όμως το περιστατικό όπως το λεει ο κ. Πολάκης σημαίνει ότι πάλι χωρίς να έχει καμία αρμοδιότητα παρενέβη δίνοντας τον τόνο ότι στο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι οι βουλευτές και τα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να σβήνουν πρόστιμα και να παρεμβαίνουν. Με συγχωρείτε τέτοιες λογικές εμείς δεν θα τις επιτρέψουμε, και οφείλω να πω ότι η Ελληνική Αστυνομία και ο κ.Θεοδωρικάκος κάνουν έναν τρομακτικό αγώνα για την τήρηση των μέτρων συνολικά και όλοι αυτοί οι άνθρωποι και ο υπουργός και οι αστυνομικοί και πρέπει να τυγχάνουν του σεβασμού από όλους μας και όχι να τους δημιουργούμε πρόβλημα στο έργο τους. Επειδή η συνεργασία μας με το υπουργειο Προστασίας του πολίτη είναι πάρα πολύ στενή ακριβώς γιατί κάνουν τον έλεγχο των υγειονομικών έργων θέλω να πω ότι ο κ. Θεοδωτικάκος έχει εντείνει πάρα πολύ τους ελέγχους και χάρη σε αυτούς τους ελέγχους μπορούμε να έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα στην τήρηση των μέτρων».
Για τα αντι-ιικά φαρμάκα, είπε: «Έφτασαν, έχουν περάσει και οι ταινίες και τώρα πια είναι θέμα χρόνου κάποιων διαδικαστικών δηλαδή είμαστε στην τελική ευθεία πιστεύω πολύ άμεσα γιατί κυρίως έχουν να κάνουν με ένα σύστημα ότι πλέον δεν δίνονται αποκλειστικά από τα νοσοκομεία αλλά είναι φάρμακα που δίνονται και σε άλλα σημεία οπότε πρέπει να ολοκληρωθεί αυτό. Άμεσα θα ανοίξουν».
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι τα νέα φάρμακα θα αλλάξουν το μοντέλο και θα σταματήσει ο συνεχής εμβολιασμός, είπε: «Εμείς θα ακολουθήσουμε τα επιστημονικά δεδομένα. Σίγουρα και οι εμβολιασμοί μας βάζουν σε μια άλλη κάλυψη και οι θεραπείες που έρχονται καθώς και η πορεία της πανδημίας η οποία δείχνει ότι μετά από ένα χρονικό διάστημα θα έχουμε μια εξασθένηση της. Ευελπιστούμε ότι αυτό συμβαίνει τώρα αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Θεωρούμε ότι όσο η επιστήμη εχει πολύ περισσότερα εργαλεία στα χέρια της τόσο βρισκόμαστε και πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr