Αναλυτικότερα, ο κ. Λιβανός ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο της Ένωσης κ. Γιώργο Τούμπο στο εργοστάσιο στο οποίο γίνεται ο καθαρισμός, η επεξεργασία και η τυποποίηση της μαστίχας για ζαχαροπλαστική και φαρμακευτική χρήση καθώς και στο εργοστάσιο παραγωγής τσίχλας.
Η παραγωγή της μαστίχας από το 2016 έως σήμερα έχει αυξηθεί κατά 45% και όπως επισήμανε ο ΥΠΑΑΤ, είναι ένα προϊόν το οποίο, όχι μόνο συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αλλά αποτελεί έναν από τους καλύτερους "πρεσβευτές" της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Στη συζήτηση που είχε με τους μαστιχοπαραγωγούς παρουσία του κ. Μηταράκη, ο κ. Λιβανός δεσμεύτηκε για τον εξορθολογισμό των κοινοτικών ενισχύσεων καθώς, όπως είπε, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ανταποδοτικότητα και η παραγωγικότητα.
Ο ΥΠΑΑΤ εξέφρασε την ευχάριστη έκπληξή του για την εξαιρετική δουλειά που κάνει η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου στον πρότυπο αυτό χώρο παραγωγής.
Οι δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού:
"Η Ένωσή σας είναι leader, είναι ηγέτιδα δύναμη στη χώρα μας . Θεωρώ ότι πρέπει να την αναδείξουμε ως πρότυπο για το νέο Συνεταιριστικό Κίνημα που προσπαθούμε να χτίσουμε μαζί με τους παραγωγούς αυτό το διάστημα και ελπίζω, τόσο μέσα από τη δουλειά σας, όσο και μέσα από τη συνδρομή της Πολιτείας ,να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον.
Η μαστίχα είναι ένα προϊόν το οποίο είναι πολύτιμο για την υγεία μας, με διατροφικά στοιχεία και ιδιότητες μοναδικές και επάξια αποτελεί "πρεσβευτή" όχι μόνο της Χίου, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας στο εξωτερικό. Και ως τέτοιο πρέπει να το στηρίξουμε.
Είμαι περήφανος που ηγούμαι ενός χώρου, του πρωτογενούς τομέα, που διαθέτει εξαιρετικές δυνατότητες και θεωρώ ότι είμαστε μόνο στην αρχή. Πρέπει να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο τα ελληνικά προϊόντα μας, με ηγέτιδα δύναμη τη μαστίχα Χίου, να τα συνδέσουμε με τον Πολιτισμό, την υγεία μας – η μαστίχα είναι από τα πιο γνωστά super foods – τη γαστρονομία και τον τουρισμό μας.
Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα έρθει από την Περιφέρεια, θα έρθει από τα νησιά μας, θα έρθει από τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι θα εμπλακούν με τον πρωτογενή τομέα και από την τυποποίηση. Μετά από αυτή την επίσκεψη, είμαι ακόμα πιο αισιόδοξος για τα επόμενα βήματά μας".
Σε ερώτηση για τη στήριξη των νέων αγροτών ο κ. Λιβανός επεσήμανε ότι:
"Κατ΄αρχήν από τις πρώτες ημέρες που τέθηκα επικεφαλής στο ΥΠΑΑΤ από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, αλλάξαμε το πρόγραμμα των νέων αγροτών, υπερδιπλασιάσαμε τα χρήματα , τα οποία είναι διαθέσιμα για προγράμματα νέων αγροτών. Το πρόγραμμα, μάλιστα, θα "τρέξει" από φέτος. Αυξήσαμε από 15.000 ευρώ σε 40.000 ευρώ το ποσό το οποίο θα παίρνει ως πριμ κάθε νέος ή νέα , που θα εγκρίνεται. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και δείχνει την κατεύθυνση που έχουμε ως κυβέρνηση για να ενισχύσουμε την είσοδο νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα.
Όσον αφορά το ζήτημα που ετέθη εδώ, για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, μετά από μεγάλο αγώνα, το εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης ,που θεωρώ ότι είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που θα τρέξει γρήγορα. Έχει βέβαια πολλές απαιτήσεις και πιστεύω ότι και οι μαστιχοπαραγωγοί και η ΄Ενωση μπορούν να το εκμεταλλευτούν, καθώς είναι ένα εργαλείο το οποίο χρειάζεται συλλογικά σχήματα και άρα εδώ υπάρχει ουσιαστικό υπόβαθρο για να ελπίζουμε ότι θα μπορούν να ενταχθούν και νέοι αλλά και παλιοί καλλιεργητές που θέλουν να κάνουν αναδιάρθρωση".
Απαντώντας σε ερώτηση για τους εργάτες γης, ο κ. Λιβανός τόνισε ότι:
"Είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο όπου τα πάντα είναι διασφαλισμένα. Μέχρι πρότινος, οι εργάτες γης δεν καλύπτονταν ασφαλιστικά , ούτε πλήρωναν εισφορές. Από φέτος, αυτά λύθηκαν. Έχει δημιουργηθεί και μια ηλεκτρονική πλατφόρμα , έχουν αυξηθεί οι είσοδοι για να μπορούν να έρχονται περισσότεροι εργάτες γης , δημιουργούμε μαζί με τον κ. Μηταράκη στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου , πιλοτικά προγράμματα εκπαίδευσης εργατών γης, όχι μόνο από τα βόρεια σύνορά μας.
Μακάρι να έχουμε μεγάλη παραγωγή, να έχουν δουλειά πολλοί νέοι άνθρωποι στον πρωτογενή τομέα και αλλού και στη συνέχεια να φέρνουμε και αρκετό κόσμο για να δουλεύει στη γη. Αλλάζουμε την πορεία των προηγούμενων χρόνων, που υπήρχε μαζική φυγή από τη χώρα. Αντιστρέφουμε αυτό το κύμα για να πετύχουμε την αναδιάρθρωση του συνόλου της οικονομίας μας”.
Ο Yπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκης ευχαρίστησε τον κύριο Λιβανό για την επίσκεψή του στο νησί και τόνισε ότι η εντυπωσιακή πορεία της μαστίχας μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης
Παράλληλα στήριξε το αίτημα των παραγωγών για να κατανομή ενισχύσεων σε ορθολογική βάση καθώς και τα φορολογικά τους αιτήματα.
Oι δηλώσεις του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη:
"Κατ΄αρχήν, θέλω να ευχαριστήσω τον ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιο Λιβανό για την επίσκεψή του στη Χίο.
Επειδή ήρθε χθες, αυτονόητα η πρώτη μας προτεραιότητα ήταν να συμμετάσχουμε στον Συντονιστικό Όργανο για τη φωτιά που συνεκλήθη.
Θέλω να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία για να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την Πυροσβεστική, την Πολιτική Προστασία και τον Νίκο Χαρδαλιά που αμέσως κινητοποιήθηκαν 5 αεροσκάφη, ένα βαρέως τύπου και 2 αερομεταφερόμενες ομάδες από τη Σάμο και τη Θεσσαλονίκη, για να προλάβουμε τη φωτιά , την οποία ευτυχώς θέσαμε υπό έλεγχο την πρώτη μέρα.
Ξεκινήσαμε σήμερα την περιοδεία με τον κ. Λιβανό από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.
Είναι εντυπωσιακή η πορεία της ΄Ενωσης τα τελευταία χρόνια. Ο υπερπολλαπλασιασμός της παραγωγής, ο υπερδεκαπλασιασμός της κερδοφορίας, δείχνει ότι ο Συνεταιρισμός στην Ελλάδα μπορεί να είναι σύγχρονος , μπορεί να αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης, όπως αποδεδειγμένα έχει γίνει στη Χίο.
Συζητήθηκαν τέσσερις πυλώνες που έθεσε η ΄Ενωση:
- Το θέμα της στήριξης της νέας μονάδας πρωτοβάθμιας επεξεργασίας, για την οποία το ΥΠΑΑΤ τοποθετήθηκε επί της αρχής θετικά.
- Συζητήθηκε το θέμα της φορολόγησης των αγροτών που είναι μια σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Σας θυμίζω ότι η φορολογία των Συνεταιρισμών βελτιώθηκε και μειώθηκε επί της κυβέρνησης της Ν.Δ.
- Συζητήσαμε το θέμα της επιλεξιμότητας των παραγωγών μαστίχας και για τα προγράμματα ανασχίνωσης, αλλά και τη συμμετοχή τους σε προγράμματα στήριξης της ένταξης και νέων αγροτών καθώς και ενίσχυση των κεφαλοποιητικών δαπανών των υφιστάμεων παραγωγών. Και εκεί πρέπει να ξαναδούμε τα θέματα των κριτηρίων .
- Τέθηκαν θέματα γενικότερα ανακατανομής επιχορηγήσεων. Και αυτό που είναι πολύ σημαντικό και διαχωρίζει πλέον το ΥΠΑΑΤ από το παρελθόν, είναι ότι το Υπουργείο επενδύει στην αποδοτικότητα των επενδύσεων. Και για μας στη Χίο, που η ΄Ένωση έχει αποδεδειγμένα αποτελέσματα, μια τέτοια μεταστροφή της λογικής του ΥΠΑΑΤ θα είναι μόνο θετική.
Να τοποθετηθώ επίσης σε ένα θέμα που συζητήσατε για το θέμα των ελλείψεων των εργατών γης. Το υπουργείο Μετανάστευσης, μαζί με το ΥΠΑΑΤ, έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τη διαδικασία εισδοχής νόμιμων μεταναστών ως εργατών γης στη χώρα μας. Ταυτόχρονα, συζητάμε και διμερείς συμφωνίες με χώρες της περιοχής, αλλά και τη δημιουργία- με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί Σεπτέμβριο στη Βουλή –ενός μόνιμου μηχανισμού νόμιμης μετανάστευση."
Να είμαστε ξεκάθαροι: "Ως χώρα θέλουμε τη μετανάστευση, αλλά νόμιμα. Θα έρθουν αυτοί που θα επιλέξουμε εμείς ως χώρα και όχι αυτοί που θα διαλέξουν οι αυτοδιακινητές".
Στη συνέχεια οι κύριοι Λιβανός και Μηταράκης επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του υπό κατασκευή κέντρου έρευνας μαστίχας το οποίο αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση του προϊόντος.
Το κτίριο του κέντρου ερευνών είναι ενεργειακά αυτόνομο μέσω ΑΠΕ και δεν θα έχει αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Κατόπιν οι δύο υπουργοί επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της εταιρείας Méditerra στην οποία ανήκουν τα καταστήματα masticha shop.
Ο κ. Λιβανός ενημερώθηκε για την προοπτική της μαστίχας τις οποίας η χρήση επεκτείνεται από την φαρμακοβιομηχανία έως την παραγωγή προϊόντων καθημερινής κατανάλωσης.
Ο ΥΠΑΑΤ πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στον δήμαρχο Χίου κ. Σταμάτη Καραντζή, ενώ χαιρέτησε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που έκανε test για τον κορονοϊό, έξω από το δημαρχείο, παροτρύνοντας τους πολίτες να εμβολιαστούν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr