Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος κλήθηκε νωρίτερα σήμερα (29/1) να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη με θέμα "Το "ευαίσθητο" εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα της ΕΥΔΑΠ 100% στα χέρια ιδιώτη μέσω ΣΔΙΤ".
"Οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αποτελούν πραγματικά ένα εργαλείο το οποίο δουλεύει παγκοσμίως και παρέχει ακριβώς αυτήν την ποιοτική αναβάθμιση που συνήθως απαιτούμε ως κοινωνία για να έχουμε τις καλύτερες υπηρεσίες", είπε ο αναπληρωτής υπουργός και ενημέρωσε: "Το συγκεκριμένο έργο δεν ιδιωτικοποιείται. Εδώ και είκοσι χρόνια η ΕΥΔΑΠ πληρώνει 26 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για να λάβει τις υπηρεσίες που θα λάβει περίπου με 15 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, αν αναφερθείτε στην παρούσα αξία. Επομένως, με το έργο αυτό κερδίζει το ελληνικό Δημόσιο και ο Έλληνας φορολογούμενος άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Το αντάλλαγμα πληρώνεται με πληρωμές διαθεσιμότητας, ακριβώς διότι ο ανάδοχος δεν έχει ιδιοκτησία του συστήματος του υδροδοτικού, αλλά παρέχει υπηρεσία συντήρησης και αναβάθμισης του συστήματος. Στο πέρας δε αυτής της σύμβασης το σύστημα αυτό παραμένει, σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει σήμερα, στον δημόσιο φορέα". Ο κ. Παπαθανάσης επέμεινε ότι "μιλάμε για ένα έργο χάρη στο οποίο για είκοσι χρόνια θα κερδίσει το ελληνικό Δημόσιο 150 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα τα οποία μπορεί η Πολιτεία να δώσει σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, σε ευάλωτες ομάδες, για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής".
Ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η ιδιοκτησία της υποδομής παραμένει στο ελληνικό Δημόσιο, όπως στο Δημόσιο παραμένει η τελική διασφάλιση της παροχής υπηρεσίας. "Πραγματικά εκπλήσσομαι όταν μιλάτε για ιδιωτικοποίηση ενός δημόσιου αγαθού, ενώ μιλάμε απλώς για τη συντήρηση και την αναβάθμιση του δικτύου παροχής υπηρεσιών", είπε επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Αρσένης: Στη Χιλή του Πινοσέτ η μοναδική ιδιωτικοποίηση υδροδοτικού δικτύου
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, που απηύθυνε την ερώτηση στην κυβέρνηση, αναφέρθηκε εκ προοιμίου στις δύο αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες όπως τόνισε, "ορίζουν το αυτονόητο, δηλαδή ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν μπορεί να ιδιωτικοποιείται". Στο κλίμα αυτό κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση ότι αφού απέτυχαν στα σχέδια των κυβερνήσεων Σαμαρά και Τσίπρα, τώρα προχωρά ένα χειρότερο σενάριο, η ιδιωτικοποίηση, μέσω ΣΔΙΤ, της διαχείρισης και συντήρησης της ΕΥΔΑΠ Παγίων, δηλαδή όλου του δικτύου πηγών, υδατοδεξαμενών, φραγμάτων, αγωγών, που φέρνουν το νερό στην Αθήνα.
"Η κυβέρνηση μπορεί να ζει σε ένα φαντασιακό κόσμο όπου το ΣΔΙΤ δεν οδηγεί σε ξεπούλημα και ιδιωτικοποίηση και σε διαχείριση από τους ιδιώτες μονοπωλιακών πόρων, αλλά εδώ έχουμε τους ίδιους τους πολιτικούς φορείς που εκφράζουν την τοπική αυτοδιοίκηση και δέχονται τις επιπτώσεις της απόφασής σας να λένε κάτι πάρα πολύ διαφορετικό", είπε ο κ. Αρσένης, προτρέποντας την κυβέρνηση να ξαναδιαβάσει τις ανακοινώσεις της Περιφέρειας Αττικής και σειράς δημοτικών συμβουλίων που κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση για την απόφαση της κυβέρνησης και ζητούν να σταματήσει η διαδικασία εκποίησης του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος σε ιδιωτικά συμφέροντα.
"Λέτε ότι θα βαρύνουν τον ιδιώτη οι εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης. Αλήθεια, ο ιδιώτης, που θα προτάξει το κέρδος προφανώς και θα έχει το βάρος της συντήρησης και αναβάθμισης, δεν θα το μετακυλήσει αυτό στην τιμή του πολίτη; Ποια θα είναι η επίπτωση στην τσέπη του πολίτη; Λέτε, επίσης, ότι η επανακοστολόγηση του διυλισμένου νερού θα λειτουργήσει προς όφελος των καταναλωτών. Πώς είναι δυνατόν να επιδιώκει ο ιδιώτης αυτός το κέρδος και να μιλάτε για μείωση της τιμής; Ποιο είναι το διεθνές παράδειγμα που έχετε να φέρετε; Η μόνη φορά που έχουμε ιδιωτικοποίηση του υδροδοτικού δικτύου είναι στη Χιλή του Πινοσέτ", ανέφερε ο Κρίτων Αρσένης και προσέθεσε: "Εσείς προτείνετε στο ΣΔΙΤ και την πώληση αδιύλιστου νερού σε ιδιώτες από τον διαχειριστή. Δεν αντίκειται αυτό στην απόφαση του ΣτΕ που μιλάει για δημόσιο χαρακτήρα του νερού; Εσείς δίνετε σε κάποιον τη διαχείριση των πηγών που ξεδιψάνε την Αθήνα και θα έχουν δικαίωμα κιόλας να πουλάνε το νερό τους σε ιδιώτες. Πώς αυτό βελτιώνει την ποιότητα, κύριε υπουργέ;".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr