Το Ντολμά Μπαχτσέ, ή αλλιώς στα ελληνικά «γεμιστός κήπος», είναι ανάκτορο, και συγκεκριμένα αποτελούσε την κατοικία των σουλτάνων.
Από το 1856 μέχρι το 1922, με εξαίρεση μία δεκαετία, χρησιμοποιούνταν ως το διοικητικό κέντρο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ωστόσο, από το 1960 έως σήμερα, λειτουργεί ως μουσείο, ενώ επελέγη για να φιλοξενήσει και την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας.
Το Ντολμά Μπαχτσέ, βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου και καλύπτει 110.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ η περιοχή γύρω από το παλάτι, πήρε την ονομασία της από αυτό.
Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1843 και ολοκληρώθηκε μόλις 13 χρόνια μετά, με το κόστος του παλατιού, να φτάνει τους 35 τόνους χρυσού.
Το κόσμημα της Κωνσταντινούπολης με θέα τον Βόσπορο, έχει 285 δωμάτια, που αντιστοιχούν σε 45.000 τετραγωνικά μέτρα. Διαθέτει πολυτελή δωμάτια, χώρους εργασίας, το χαρέμι, κουζίνα, ιμαρέτ για τη διατροφή του προσωπικού και δωμάτια για τη διαμονή του, νοσηλευτήριο, στάβλους κ.α.
Εντυπωσιακοί είναι, πέρα από το ίδιο το κτήριο, και οι κήποι του ανακτόρου.
Ενώ το Τοπ Καπί έχει εξαιρετικά παραδείγματα πλακιδίων Iznik και οθωμανικής γλυπτικής, το παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ, είναι εκτεταμένα διακοσμημένο με χρυσό και κρύσταλλο. Δεκατέσσερις τόνοι χρυσού χρησιμοποιήθηκαν για να επιχρυσώσουν τα ανώτατα όρια. Ο μεγαλύτερος βοημίας κρυστάλλινος πολυέλαιος στον κόσμο βρίσκεται στην Αίθουσα Τελετών. Ο πολυέλαιος θεωρούνταν, πως είναι δώρο από τη βασίλισσα Βικτώρια, εντούτοις το 2006 η βρέθηκε απόδειξη που δείχνει ότι πληρώθηκε. Έχει 750 λαμπτήρες και ζυγίζει 4,5 τόνους.
Το Ντολμά Μπαχτσέ έχει τη μεγαλύτερη συλλογή σε πολυελαίους κρυστάλλου Μπακαρά στον κόσμο. Η διάσημη κρυστάλλινη σκάλα έχει το σχήμα ενός διπλού πέταλου και είναι χτισμένη από κρύσταλλο Μπακαρά, ορείχαλκο και μαόνι.
Ακριβές πέτρες όπως το μάρμαρο χρησιμοποιήθηκαν για τη διακόσμηση.
Το παλάτι περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό χαλιών Hereke που κατασκευάζονται από το Αυτοκρατορικό Εργοστάσιο Hereke. Επίσης χαρακτηριστικά είναι τα χαλιά από δέρμα αρκούδας, ηλικίας 150 χρονών, που αρχικά παρουσιάστηκαν στο Σουλτάνο ως δώρο από τον Τσάρο Νικόλαο Α '.
Στο παλάτι εκτίθεται μια συλλογή από 202 ελαιογραφίες, με 23 πίνακες του Ιβάν Αϊβαζόφσκι, τους οποίους δημιούργησε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κωνσταντινούπολη. Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης έργα ζωγραφικής των Gustave Boulanger, Jean-Léon Gérôme, Eugène Fromentin, Stanisław Chlebowski, Félix Ziem, Karl Joseph Kuwasseg, Fausto Zonaro, Théo van Rysselberghe και Alexander Sandor Svoboda. Υπάρχουν επίσης πίνακες Τούρκων ζωγράφων όπως ο Οσμάν Χαμντί Μπέη, ο Χαλίλ Πασά και ο Οσμάν Νούρι Πασά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr