Ο Πρωθυπουργός συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη το βράδυ της Τετάρτη μαζί με τον CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, τον CEO της Philip Morris International Ανδρέα Καλαντζόπουλο, τον CEO της Deloitte Global Punit Renjen και τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών, Myron Brilliant. Συντονιστής ήταν ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νίκος Μπακατσέλος, ο οποίος και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναπτύξει το όραμά του για την "επόμενη μέρα" της πανδημίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, αν και παραδέχθηκε πως η Ελλάδα πιέζεται ιδιαίτερα από το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ωστόσο, υποστήριξε πως από τον Μάρτιο μέχρι τώρα, η Ελλάδα έχει πετύχει στις εξετάσεις που έδωσε, άντεξε, έκανε βήματα μπροστά και είναι έτοιμη μόλις τελειώσει η πανδημία, να ανταμειφθεί γι' αυτό. Ωστόσο, τώρα πρέπει να είναι οι Έλληνες υπομονετικοί και να μη γίνουν βεβιασμένες κινήσεις.
"Μετά το τέλος της πανδημίας η Ελλάδα θα είναι στους «κερδισμένους»", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας, όμως, πως "η πανδημία μας έκανε σοφότερους" και αυτό σημαίνει πως το άνοιγμα της οικονομίας τώρα θα γίνει πολύ προσεκτικά.
«Θα είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί βγαίνοντας από το δεύτερο lockdown. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποιες οικονομικές δραστηριότητες απλά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν μέχρι να έχουμε εμβόλια. Για παράδειγμα η νυχτερινή διασκέδαση, τα μπάρ, η μεταμεσονύχτια διασκέδαση. Δεν μπορεί να έχουμε ανθρώπους να συνωστίζονται σε μπαρ μέχρι να έχουμε τα εμβόλια. Ίσως σε κάποιο σημείο θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε τα εστιατόρια με τη σωστή κοινωνική απόσταση. Σκεφτόμαστε επίσης το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά συγκεκριμένοι περιορισμοί θα ισχύουν μέχρι το εμβόλιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Με αυτή τη συνθήκη εκτίμησε πως η Ελλάδα θα βγει πιο ισχυρή μετά το τέλος της πανδημίας. Σημείωσε πως οι επενδύσεις δεν σταμάτησαν να έρχονται στη χώρα ακόμα και την περίοδο της πανδημίας, κάτι που σημαίνει πως όταν τελειώσει, το έδαφος θα είναι ακόμη πιο εύφορο.
"Έχουμε μια ευκαιρία να μεταρρυθμίσουμε τη χώρα, με ιδιωτικά κεφάλαια που θα εισρεύσουν, αλλά και με τα ευρωπαϊκά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δεσμεύθηκε πως η κυβέρνησή του θα επιμείνει στην ελάφρυνση της φορολογίας και των εισφορών, ώστε να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η οικονομική στρατηγική για το 2021 περιλαμβάνει μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις και την εργασία, μείωση ασφαλιστικών εισφορών στο 3,9% και κατάργηση του τέλους αλληλεγγύης, προκειμένου η χώρα να γίνει πιο ανταγωνιστική στο παγκόσμιο περιβάλλον.
"Είμαι τώρα ακόμα πιο αφοσιωμένος στη μεταρρυθμιστική ατζέντα που είχα θέσει πριν από την πανδημία. Βλέπω την ευκαιρία. Γνωρίζω ότι υπάρχει διαθέσιμο κεφάλαιο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και από την Ευρώπη μέσα από το ταμείο ανάκαμψης και δεν έχω κανένα σκοπό να χάσω αυτήν την ευκαιρία", είπε και εκτίμησε πως με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει ταχύτατη ανάκαμψη της οικονομίας, όταν τελειώσει η πανδημία.
Μπουρλά: Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν είναι μακριά, αλλά δεν είναι τώρα
Για το εμβόλιο που όλοι ελπίζουμε πως θα σημάνει το τέλος της πανδημίας μίλησε στην τηλεδιάσκεψη ο Αλμπέρτ Μπουρλά, CEO της Pfizer, ο οποίος υποστήριξε οι κυβερνήσεις θα έχουν την ευθύνη της διανομής του εμβολίου, αλλά πρέπει να ακούσουν τους ειδικούς επιστήμονες για να το κάνουν σωστά.
Προέτρεψε δε τις κυβερνήσεις να μην βιαστούν για την επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά να χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο ως ένα εργαλείο. «Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν είναι μακριά, αλλά δεν είναι τώρα» σημείωσε συγκεκριμένα.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr