Ειδικότερα, ο κ. Στάσσης επεσήμανε: «Σήμερα είμαστε σε διαφορετική θέση σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Συνεχίζουμε τον μετασχηματισμό των δραστηριοτήτων μας. Η Ομάδα είναι στη θέση της και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Το πλάνο που παρουσιάσαμε δείχνει ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους που είχαμε θέσει για το 2024 ήδη από το 2023. Πιστεύουμε ότι στα επόμενα χρόνια μπορούμε να επιταχύνουμε περαιτέρω.
Η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ με διατήρηση του management στη ΔΕΗ θα λειτουργήσει ως επιταχυντής για μεγαλύτερη ανάπτυξη, ώστε να αλλάξουμε πολύ γρηγορότερα και να πολλαπλασιάσουμε τη δυνατότητα “πράσινης” παραγωγής, να εξισορροπήσουμε πιο γρήγορα την μακροπρόθεσμη θέση μας και να μετατρέψουμε τη ΔΕΗ σε μία πραγματικά “Πράσινη Εταιρεία”.
Σε αυτό το πλαίσιο αναζητούμε νέες επενδυτικές ευκαιρίες, ειδικά στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, που είναι και στρατηγική μας προτεραιότητα, καθώς και στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών υποδομών».
Το επικαιροποιημένο «Business Plan» της εταιρείας για την περίοδο 2021-2023 επιβεβαιώνει την στροφή της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της Ελλάδας στη πράσινη ενέργεια με τους στόχους για το 2023 να περιλαμβάνουν την μείωση της συμβατικής παραγωγής από 11 GW σε 8.5 GW, την αύξηση των ΑΠΕ από 0,2GW σε 1.5GW, μερίδιο λιανικής στις 28.9 TWh από 28.4 TWh και αύξηση της ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης στη διανομή (distribution RAB) από 3.0 δισ. ευρώ σε 3.5 δισ. ευρώ.
Επενδύσεις
Οι συνολικές επενδύσεις της εταιρείας τα επόμενα 3 χρόνια φτάνουν τα 3,4 δισ. ευρώ, με το 34% να αφορά στις ΑΠΕ, το 21% τη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, το 42% τη διανομή και ένα 3% να αφορά άλλους τομείς.
Στις στρατηγικές επενδύσεις της επιχείρησης περιλαμβάνονται πρωτοβουλίες στον τομέα της ηλεκτροκίνησης και των τηλεπικοινωνιών. Σε ότι αφορά το πρώτο κομμάτι, στόχος της εταιρείας είναι να δημιουργήσει 1000 νέα σημεία φόρτισης ανά την Ελλάδα μέσα στα επόμενα 2 με 3 χρόνια.
Ταυτόχρονα, η ΔΕΗ στοχεύει τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και σχεδιάζει επενδύσεις, όπου σε πρώτη φάση, θα αξιοποιήσει τα 242.000 μήκους δίκτυα ηλεκτρισμού του ΔΕΔΔΗΕ, για να «κουμπώσουν» πάνω τους οπτικές ίνες και σε δεύτερη φάση αυτά θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 5G.
Οικονομικοί στόχοι έως το 2023
Προς βελτίωση του οικονομικού της προφίλ και του πιστωτικού ρίσκου, η ΔΕΗ θέτει συγκεκριμένους στόχους με ορίζοντα το 2023.
Συγκεκριμένα:
Έσοδα μεγαλύτερα των 4 δισ. ευρώ
EBITDA άνω των 1.1 δισ. ευρώ
Δαπάνες κεφαλαίου σε περίπου 1.1 δισ. ευρώ
Μόχλευση (Leverage) 3.5x
Επιπρόσθετα των παραπάνω, η ΔΕΗ δηλώνει για ακόμη μια φορά την πρόθεσή της να μειώσει την εξάρτηση από το λιγνίτη και την έκθεσή της στα δικαιώματα ρύπων CO2.
Αναλυτικά το business plan της ΔΕΗ ΕΔΩ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr