Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η DBRS, στο πλαίσιο έκθεσής της για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο για το τρέχον έτος αναμένεται ύφεση της τάξης του 8,6%, έναντι ανάπτυξης 4% το 2021.
Στο δυσμενές σενάριο η ύφεση τοποθετείται στο 10,5%, ενώ η ανάκαμψη το 2021 αναμένεται να είναι πολύ αργή, στο ύψος του 1,5%.
Σημειώνεται πως στις προηγούμενες εκτιμήσεις του τον Σεπτέμβριο ο οίκος είχε κάνει λόγο για ύφεση στην Ελλάδα στο 7% (σ.σ. το ήπιο σενάριο), ανάπτυξη 4% το 2021 και 3,5% το 2022.
Στο δυσμενές σενάριο, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωνόταν κατά 9% το 2020.
Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, ο καναδικός οίκος εκτιμούσε άνοδο του ΑΕΠ της τάξης του 1,5% το 2021 και 4% το 2022.
Βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία
Οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές παραμένουν αρνητικές. Η ανάπτυξη το δ’ τρίμηνο του 2020 θα είναι συγκρατημένη.
Αν και οι περισσότερες χώρες έχουν βρει τρόπους για να ελέγξουν τα κρούσματα, το οικονομικό κόστος για να γίνει αυτό είναι μεγάλο, ενώ δεν τυγχάνουν αποδοχής από τους πολίτες.
Τα μειωμένα ποσοστά θνησιμότητας και η ανακάλυψη εμβολίων είναι καθησυχαστικές εξελίξεις. Ωστόσο θα χρειαστεί χρόνος.
Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τον καναδικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, ο ιός δύσκολα θα περιοριστεί τους επόμενους μήνες, κάτι που αναμένεται να έχει δυσμενείς επιπτώσεις το α’ τρίμηνο του 2021.
Ταυτόχρονα, βέβαια, οι κίνδυνοι μιας παρατεταμένης ύφεσης στην παγκόσμια ανάπτυξη φαίνεται να έχουν μειωθεί, δεδομένων των επιτυχών δοκιμών σε ό,τι αφορά τα εμβόλια.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένουμε ουσιαστική ανάκαμψη της ζήτησης στον κλάδο των υπηρεσιών – ιδιαίτερο στη φιλοξενία και στους αερομεταφορείς, τονίζει ο οίκος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr