Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως γυρίζει μπούμερανγκ στον ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση δυσπιστίας: «Με υπογραφή Τσακαλώτου καταργήθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας όπως προβλεπόταν από το νόμο Κατσέλη. Τον οποίο είχατε καταψηφίσει ενώ η ΝΔ τον είχε ψηφίσει. Ευχαριστούμε που επαναφέρατε στη μνήμη των πολιτών το μέγεθος της υποκρισίας σας», είπε ο Πρωθυπουργός.
Υπερασπίστηκε δε το νομοσχέδιο της δικής του κυβέρνησης, λέγοντας πως δίνει τη δυνατότητα σε όλους να ρυθμίσουν το ιδιωτικό τους χρέος.
Τόνισε ακόμα πως "η πρόβλεψη που υπάρχει στο νομοσχέδιο για επαναγορά πρώτης κατοικίας για συμπολίτες που δεν έχουν δυνατότητα να κρατήσουν για κάποιο μεταβατικό διάστημα την κυριότητα είναι να αποφευχθεί η έξωση.
Έχουμε το θάρρος να προωθήσουμε σε οριζόντια τομή στο ζήτημα ιδιωτικού χρέους. Όχι γιατί μας το επιβάλουν οι πιστωτές γιατί είναι προς όφελος της κοινωνίας και των εργαζόμενων και όσων σήμερα στενάζουν κάτω από το βάρος του ιδιωτικού χρέους".
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε και στην αρχηγό του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να καταστρέψει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όταν γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα, το 90% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες.
Απευθυνόμενος προσωπικά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι «το εμβόλιο για τον κορονοϊό κάποια στιγμή θα βρεθεί, το φάρμακο για τη δική σας δημαγωγία, ποτέ».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του υπερασπίστηκε επίσης την επιλογή της κυβέρνησης να ανοίξει τον τουρισμό και υπογράμμισε πως ακόμη και σήμερα που υπάρχει έξαρση κρουσμάτων, η Ελλάδα καταγράφει καλύτερες επιδόσεις από πολλές άλλες χώρες στην ΕΕ.
Κλείνοντας, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα, σημειώνοντας πως η ελληνική διπλωματία είναι ιδιαίτερα δραστήρια και έχει σημειώσει πολλές επιτυχίες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις συμφωνίες για ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο.
Η επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι αναφαίρετο δικαίωμα εθνικής κυριαρχίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι η πρώτη που το εφάρμοσε στο Ιόνιο.
Ο Πρωθυπουργός είπε ακόμα: "Είναι γνωστό γιατί δεν έχουν επεκταθεί από καμία κυβέρνηση στο Αιγαίο από το 1995 και έπειτα που υπάρχει το casus belli τα χωρικά ύδατα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.
Xωρίς αυτό να σημαίνει ότι η χώρα δεν διαθέτει ανά πάσα στιγμή αυτό το δικαίωμα. Η υποχρέωση της χώρας είναι να υπερασπίζεται την κυριαρχία της. Εκτείνεται στη θάλασσα στα 6 ναυτικά μίλια και στον εναέριο χώρο στα 10".
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr