Στη Σύνοδο Κορυφής στις 1 και 2 Οκτωβρίου, η ΕΕ επέλεξε να δώσει μία ακόμα ευκαιρία στην Τουρκία, ωστόσο, μόλις λίγες ημέρες αργότερα, το Oruc Reis βγαίνει ξανά για έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ελλάδας.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, το μεσημέρι της Δευτέρας και τον ενημέρωσε για τις νέες τουρκικές κινήσεις και τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου.
Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Μισέλ ότι θα θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που όπως χαρακτηριστικά τόνισε αποτελεί «σοβαρή κλιμάκωση» από την πλευρά της Τουρκίας.
Η Ελλάδα... υπογραμμίζει την τουρκική αναξιοπιστία στην ΕΕ
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, η Ελλάδα υπογραμμίζει ιδιαίτερα ότι ενώ η ΕΕ επέδειξε επιείκια, η Τουρκία αποδείχθηκε αναξιόπιστη. Και παρότι είχε χρόνο μέχρι τον Δεκέμβριο για να αποδείξει ότι είναι πρόθυμη για διάλογο, κατάφερε μέσα σε λίγες μόνο ημέρες να αποδείξει την αναξιοπιστία της.
Για το λόγο αυτό η χώρα μας έχει αποφασίσει να κάνει σαφές διεθνώς ότι η Τουρκία με τις κινήσεις της δεν βοηθάει στο να προχωρήσουν οι διερευνητικές επαφές, αλλά αντίθετα κλιμακώνει την ένταση. Η Ελλάδα στέλνει μήνυμα και στη Γερμανία, που στην τελευταία Σύνοδο επέμεινε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις έναντι της Τουρκίας. Σημαντική για αυτό το λόγο είναι η άφιξη του Γερμανού ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας στην Αθήνα την Τρίτη.
«Θα ήταν ασύνετο να αρχίσει η Τουρκία έρευνες ξανά σε αμφισβητούμενη περιοχή», δήλωσε αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος τη Δευτέρα, στον απόηχο της νέας έκδοσης τουρκικής NAVTEX για το Ορούτς Ρέις, σύμφωνα με το Reuters.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr