Κατά τη διάρκεια παρουσίασης του σχεδίου νόμου του υπουργείου του «Εκσυχρονισμός Θεσμικού Πλαισίου Θαλάσσιων Ενδομετεταφορών», ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να συνομιλεί με τις τοπικές κοινωνίες, όπως κάνει όλο αυτό το διάστημα, ωστόσο σημείωσε ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να αναλάβει και αποφάσεις και αυτό κάνει, καθώς το πρόβλημα είναι υπαρκτό και μπορεί να αυξηθεί το επόμενο διάστημα.
Για το θέμα της δημιουργίας των κλειστών δομών στα νησιά τόνισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ότι αυτές εξυπηρετούν καταρχήν τον σκοπό της αποσυμφόρησης, είναι πιο οργανωμένες, με ποιοτικές συνθήκες διαβίωσης, ενώ ενισχύεται η ασφάλεια των πολιτών. Επίσης, υποστήριξε ότι έχει ήδη προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση η βελτίωση των διαδικασιών παροχής ασύλου και οι επιστροφές αρχίζουν και αυξάνονται.
«Όλοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα είναι εθνικής σημασίας ζήτημα και δεν αφορά μόνο τις νησιωτικές περιοχές. Προφανώς και οι νησιώτες μας δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση και εγώ προσωπικά και όλοι μας καταλαβαίνουμε απολύτως τις ανάγκες και τις απαιτήσεις και τη δικαιολογημένη αγωνία τους», επισήμανε.
Ο υπουργός Ναυτιλίας υπογράμμισε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει από κάπου αλλού κάποιο εναλλακτικό σχέδιο ή πρόταση αντιμετώπισης του προβλήματος», συμπληρώνοντας πως «η κυβέρνηση όφειλε και οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες».
Αναφερόμενος στην επιχειρησιακή δυνατότητα του Λιμενικού Σώματος, ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε ότι ενισχύεται με μέσα και προσωπικό, ενώ για τον Ενιαίο Φορέα Επιτήρησης Συνόρων δήλωσε πως η κυβέρνηση αποφάσισε να συντονίσει δυνάμεις εμπλέκοντας ενεργά και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.
Σχετικά με το πλωτό φράγμα, τόνισε ότι είναι ένα πιλοτικό μέτρο φύλαξης των θαλασσίων συνόρων της πατρίδας μας και πρόσθεσε ότι η Τουρκία έως σήμερα δεν συμμορφώνεται, με βάση το κοινό ανακοινωθέν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το θέμα του μεταναστευτικού προβλήματος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr