Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης «στις αρχές Οκτωβρίου ήρθαμε σε συμφωνία με τον σημερινό ανάδοχο για μια άμεση λύση, έτσι ώστε 1,37 εκατ. μαθητές και 142.000 εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να αποκτήσουν ταχύτερες συνδέσεις ίντερνετ χωρίς περαιτέρω δημοσιονομικό κόστος. Αυτή η λύση είναι άμεση και έχει μεταβατικό χαρακτήρα, διότι με την ένταξη του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου στο "Σύζευξις ΙΙ", το οποίο προχωρούμε ταχύτατα και ολοκληρώνουμε, όλες οι σχολικές μονάδες θα έχουν ακόμη ταχύτερες και ασφαλέστερες συνδέσεις, με ακόμη χαμηλότερο κόστος».
Όπως επισημαίνει ο κ. Πιερρακάκης «τρεις μήνες μετά, η διαδικασία αναβάθμισης έχει ξεκινήσει ή και ολοκληρωθεί στο 1/3 των επιλεγέντων σχολείων και εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των διαδικασιών. Ανταποκρινόμαστε έτσι άμεσα και αποτελεσματικά σε μια αυτονόητη -για τα τεχνολογικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί- ανάγκη της σχολικής κοινότητας». Όπως τονίζει ο υπουργός, θεωρείται «ευνόητο πως όλοι μας επιθυμούμε τη δημιουργία των καλύτερων δυνατών συνθηκών από πλευράς τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών για τα σχολεία, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς».
Μέχρι τέλη Μαΐου η ολοκλήρωση του προγράμματος
Η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι «στο χρόνο που μεσολάβησε από την κοινή ανακοίνωση του εγχειρήματος μέχρι σήμερα, 1.800 σχολεία απολαμβάνουν ποιοτική διαδικτυακή εμπειρία, χάρη στην αναβάθμιση των ευρυζωνικών συνδέσεων που έχουν ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με το πλάνο, κάθε εβδομάδα αναβαθμίζονται περισσότερα από 400 σχολεία ή το 3,6% του συνόλου, ενώ ο εβδομαδιαίος ρυθμός υλοποίησης των εφικτών σημείων ανέρχεται στο 5,5% αναμένοντας την ολοκλήρωση του προγράμματος στις επόμενες 18 εβδομάδες, στα τέλη Μαΐου».
«Αυτή η "κουλτούρα ετοιμότητας" που έχουμε αναπτύξει ξεκινώντας από την ευρυζωνικότητα, στοχεύει στην προδραστική προετοιμασία του εκπαιδευτικού μας συστήματος και για την αγορά εργασίας. Οι μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα της εργασίας παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας, απαιτούν νέες δεξιότητες, ήπιες και ψηφιακές, στις οποίες πρέπει να μπορούν να ανταποκριθούν οι νέοι μας, καθώς οδεύουμε σε μία εποχή όπου θα είμαστε τόσο καλοί όσο οι δεξιότητές μας. Θέλουμε αυτές τις δεξιότητες να μπορούν να τις αποκτήσουν οι μαθητές μέσα στα δημόσια σχολεία. Γι' αυτό και παράλληλα ενσωματώνουμε τις νέες τεχνολογίες στο Πρόγραμμα Σπουδών, θεσμοθετούμε το Κρατικό Πιστοποιητικό Πληροφορικής για όλους τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και ενδυναμώνουμε τους εκπαιδευτικούς μας με σύγχρονα εργαλεία και τη διαρκή και εξ αποστάσεως επιμόρφωση στις νέες τεχνολογίες, με τη χρήση των Μαζικών Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων, MOOCs, κ.ά», τόνισε η υπουργός Παιδείας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr