Αποπληρωμή δανείων και πλεονάσματα
Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είναι προγραμματισμένη για τις 11.30 (18.30 ώρα Ελλάδας) και βασικά θέματα συζήτησης είναι η πορεία της ελληνικής οικονομίας, η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, αλλά και η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που αποτελεί και βασική επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης.
Το ΔΝΤ ως γνωστόν, στηρίζει αυτή τη μείωση πλεονασμάτων, ωστόσο, δεν αρκεί αυτό στην ελληνική πλευρά. Το οικονομικό επιτελείο, αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά περιμένουν από το Ταμείο να βελτιώσει τη ρητορική του για την Ελλάδα, αλλά και τις προβλέψεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σε επίπεδο ανάπτυξης και χρέους.
Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ θεωρείται πως θα παίξουν ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τα πλεονάσματα, τα οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει ως στόχο να τα μειώσει κατά 1%-1,5% του ΑΕΠ. Αντί δηλαδή για στόχο 3,5%, θέλει το 2021 ή το αργότερο το 2022, να έχει στόχο 2% με 2,5%.
Παράλληλα, αναφορικά με το δεύτερο αίτημα πρόωρης αποπληρωμής μέρους του δανείου της Ελλάδας προς το ΔΝΤ φαίνεται πως τυγχάνει θετικής ανταπόκρισης στην Ουάσινγκτον. Τα χρωστούμενα είναι πλέον περίπου 7,5 δισ. ευρώ και το ΔΝΤ δεν έχει αντίρρηση να γίνει μια νέα πρόωρη εξόφληση. Μένει να πεισθούν και οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως θα επιτευχθεί.
Συνάντηση με Τραμπ
Στις 14.00 (21.00 ώρα Ελλάδας) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στον Λευκό Οίκο όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, αλλά φυσικά και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και την ανατολική Μεσόγειο είναι τα βασικά θέματα που θα συζητήσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον Αμερικανό Πρόεδρο.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει στον Αμερικανό Πρόεδρο τις ελληνικές θέσεις για τα εθνικά ζητήματα, τις σχέσεις με την Τουρκία και φυσικά θα καταγγείλει ως «ανεδαφικό» το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.
Επίσης, θα εκφραστεί η βούλησή της ελληνικής πλευράς για βαθύτερη διμερή αμυντική συνεργασία και για αναβάθμιση του εξοπλισμού των ένοπλων δυνάμεων. Μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί η ήδη συμφωνηθείσα αναβάθμιση των F16, ενώ θα τεθεί προς διερεύνηση και η προοπτική αγοράς F35, καθώς και η συμπαραγωγή drones.
Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση, λόγω του φορτωμένου προγράμματος Τραμπ εξαιτίας της κρίσης στη Μέση Ανατολή, δεν θα υπάρξει κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ωστόσο, θα κάνει δηλώσεις και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνάντηση διευρυμένων αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
Υπενθυμίζεται πως στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, βρίσκονται οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Τετάρτη... ημέρα επενδύσεων
Ενδιαφέρον είναι το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και την Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, καθώς θα συνεχίσει τις επαφές του στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Ξεχωρίζει η συνάντηση που θα έχει στις 15.00 (22.00 ώρα Ελλάδας) με Αμερικανούς επενδυτές.
Πρέπει τέλος να σημειωθεί πως στις 18.00 (01.00 μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας) ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί σε δεξίωση που παραθέτουν ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς και ο Υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr