Η τελετή είχε πανηγυρικό χαρακτήρα και το μήνυμα προς την Τουρκία ήταν κοινό: «Ο αγωγός EastMed δεν απειλεί κανέναν»
«Ο αγωγός EastMed έρχεται να συμβάλλει στην αναμόρφωση ενός νέου ενεργειακού τοπίου που σέβεται το διεθνές δίκαιο και παγιώνει τη διεθνή νομιμότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη δημιουργία του αγωγού. Ανάλογες τοποθετήσεις έκαναν τόσο ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, όσο και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
"Οι συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει δεν στρέφονται εναντίον της οποιασδήποτε τρίτης χώρας. Το αντίθετο, κάθε χώρα που το επιθυμεί είναι ευπρόσδεκτη, εφόσον τηρεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου", ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Αναστασιάδης, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην Τουρκία.
Ο κ. Νετανιάχου από τη μεριά του ανέφερε ότι ο αγωγός δεν απειλεί κανέναν. "Εμείς ζητάμε και προσκαλούμε οποιαδήποτε χώρα το επιθυμεί, καταρχήν η Ιταλία, κατόπιν η Αίγυπτος, να συνδράμει. Αυτό θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη συνεργασία στην περιοχή", σημείωσε.
Τα οφέλη της συμφωνίας
Έμφαση δόθηκε, όμως, από τους τρεις ηγέτες και στα οφέλη του αγωγού, που πέραν της οικονομικής και αναπτυξιακής πλευράς, αναμένεται ότι θα συμβάλλει στην ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή, αλλά και στην αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης των χωρών που συμπράττουν για την κατασκευή του.
«Η συμφωνία θα αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική υπεραξία Ελλάδας και Κύπρου στη Μεσόγειο», τόνισε σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ υπογράμμισε ακόμα πως "σε οικονομικό επίπεδο, θα υπάρξουν έσοδα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής αερίου όσο και μείωση των τιμών στην αγορά".
Να σημειωθεί πως ο EastMed θα συνδέσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με την ευρωπαϊκή αγορά μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας, ενώ η αρχική του δυναμικότητα σχεδιάζεται να είναι 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ανά έτος.
Τέλος, επισημαίνεται η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα μετέχει στη συγχρηματοδότηση του έργου, αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών, που παρέχουν διακομματική στήριξη στον αγωγό, θέτοντας την διπλωματική παράμετρο του έργου. Έχουν κι αυτά τη σημασία τους στη μάχη των εντυπώσεων με την Τουρκία, που έχει μείνει εκτός πλαισίου σε αυτή τη φάση και αναμένεται να δούμε αν και πώς μπορεί να αντιδράσει.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr