Σύμφωνα με το "Πρώτο Θέμα", ήδη στο μικροσκόπιο έχουν μπει η επανεξέταση για της νομοθεσίας για τις πυρκαγιές και τους εμπρησμούς, η επαναφορά του άρθρου που σχετίζεται με τις επιθέσεις σε βάρος συμβολαιογράφων κατά τη διενέργεια πλειστηριασμών, όπως και η ενδεχόμενη αλλαγή της νομοθεσίας για την πρόκληση σωματικών βλαβών σε εφοριακούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Κακούργημα ξανά οι μολότοφ
Μια από τις βασικές αλλαγές που αναμένεται να προωθηθούν αφορά το θέμα της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών βομβών (μολότοφ). Σύμφωνα με το άρθρο 272 του νέου Ποινικού Κώδικα η κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών ή βομβών διώκεται και τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος. Βούληση πλέον είναι να αλλάξει το συγκεκριμένο άρθρο και τα παραπάνω αδικήματα να διώκονται σε βαθμό κακουργήματος, επισύροντας πολυετείς καθείρξεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το αδίκημα της παρασκευής, το οποίο συνδέεται και με την τέλεση άλλων αδικημάτων που αφορούν καταστροφές ιδιωτικής ή δημόσιας περιουσίας ή ακόμη και εμπρησμούς (όπως στην περίπτωση της Marfin), η κατεύθυνση είναι να λάβει κακουργηματική μορφή.
Αποφυλάκιση πολυϊσοβιτών
Αναφορικά με το νέο καθεστώς της αποφυλάκισης με όρους βαρυποινιτών και τρομοκρατών, βέβαιη θεωρείται η τροποποίηση του άρθρου 110 Α του Ποινικού Κώδικα. Το συγκεκριμένο άρθρο επιτρέπει σε πολυϊσοβίτες, ακόμη και σε καταδικασμένους για συμμετοχή στη "17Ν", να αιτηθούν την υπό όρους αποφυλάκιση τους αν έχουν εκτίσει (το ανώτερο) 16 έτη από την ποινή που τους έχει επιβληθεί, ακόμη και αν έχουν καταδικαστεί σε πολλές φορές ισόβια. Το συγκεκριμένο άρθρο θα αυστηροποιηθεί, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο υπ. Δικαιοσύνης. Παράλληλα, το ίδιο θα ισχύσει και για τις διατάξεις εκείνες που επιτρέπουν σε καταδικασθέντες για εγκλήματα κατά της ζωής και άλλα κακουργήματα να αποφυλακίζονται πιο εύκολα με την αναγνώριση κάποιου ελαφρυντικού, όπως συνέβη με την περίπτωση του Επ. Κορκονέα.