Όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 «οι εκκρεμείς συντάξεις-υποθέσεις όλων των κατηγοριών ξεπερνούν τις 400.000 ενώ πήγα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και εντόπισα 160.000 εκκρεμείς συντάξεις-υποθέσεις δημοσίων υπαλλήλλων (σ.σ. που υπάγονται στην μεγάλη ομάδα των 400.000)». Ειδικά, για τη δεύτερη ομάδα είπε ότι «έχουν αφεθεί 18 άνθρωποι να τις βγάλουν, οι υπόλοιποι μετατέθηκαν».
Το χρονοδιάγραμμα
Περιγράφοντας το χρονοδιάγραμμα για τις 400.000 εκκρεμείς υποθέσεις-συντάξεις ΕΦΚΑ και δημοσίου εξήγησε ότι θα προχωρούν με δύο ταχύτητες καθώς ένα τμήμα τους θα ενταχθεί στο νέο ψηφιοποιημένο σύστημα που θα ισχύσει μετά την ψήφιση του νόμου για την ψηφιακή σύνταξη με την επωνυμία ΑΤΛΑΣ τον Νοέμβριο και ένα τμήμα θα συνεχίσει να εκδίδεται με την διαδικασία που ισχύει σήμερα, η οποία, όμως, θα επιταχυνθεί καθώς θα απελευθερωθούν υπάλληλοι.
Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας «την 1η Ιουνίου 2020 το 34,33% των νέων συντάξεων θα βγαίνει αυτόματα. Τον Ιανουάριο του 2021 ένα άλλο 30% και τον Ιουνιο του 2021 θα φτάσουμε στο 90%. Το υπόλοιπο 10% που ανήκει σε ειδκές κατηγορίες δεν θα χρειάζεται περισσότερο από τρεις μήνες».
Οι συντάξεις χηρείας
Στον συνολικό αριθμό ο κ. Βρούτσης πρόσθεσε και τις 150.000 συντάξεις χηρείας για τις οποίες εκκρεμεί η χορήγηση της αύξησης που προβλεπόταν σε νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Είχα πει ότι αυτός ο νόμος ήταν επικοινωνιακός και μας έλεγαν ότι φλυαρούμε. Οι συντάξεις αυτές δεν πληρώνθηκαν, όλα είναι στον αέρα, δεν μπορούν να πληρωθούν γιατί δεν υπάρχει το το λογισμικό. Είναι 150.000 συντάξεις με αναζητήσεις σε ατομικούς φακέλους. Αν το κάνουμε χειροκίνητα θα πάρει χρόνια».
Όπως εξήγησε για την κατηγορία αυτή χρειάζεται η έκδοση 1-2 εγκυκλίων και η ανάπτυξη του σχετικού λογισμικού τονίζοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση «πέρασε μόνο τη διάταξη για να πάρει τις ψήφους».
Κληθείς να δώσει ένα πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις συντάξεις χηρείας αρχικά ξεκαθάρισε ότι το θέμα των συντάξεων χηρείας αποτελεί «πρώτη προτεραιότητα» και «προσωπικό στοίχημα» και στη συνέχεια πρόσθεσε «θα τα καταφέρουμε μέσα στη χρονιά»
Στο πλαίσιο αυτό επέκρινε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι όταν παρέδωσε το 2015 το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας «το ΑΤΛΑΣ ήταν ένα έτοιμο σύστημα. Το παρέδωσα αλλά ο φάκελος πετάχτηκε στα σκουπίδια. Δεν θα είχαμε αυτές τις εκκρεμείς συντάξεις σήμερα αν είχε υλοποιηθεί το σύστημα».
«Το 2013-2014 συνήθιζα να λέω ότι τη λύση του προβλήματος της παθογένειας των εκκρεμών συντάξεων δεν θα τη δώσουν οι περισσότεροι άνθρωποι αλλά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του υπ. Εργασίας» συμπλήρωσε ο κ. Βρούτσης.
Παράλληλα εξήγγειλε το ασφαλιστικό «θα έρθει μετά την απόφαση του Συμβούλιο της Επικρατείας και θα ευθυγραμμίσουμε όλο το πλαίσιο στο ασφαλιστικό».
Τι συζητήθηκε στην έκτακτη σύσκεψη της Δευτέρας
Στη χθεσινή σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι «παρά τις υποσχέσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για την καταβολή των συντάξεων χηρείας την 1η Ιουλίου, όχι μόνο οι υπηρεσίες δεν ήταν έτοιμες να προβούν στην άμεση καταβολή τους, αλλά και ότι ουδεμία προεργασία ή έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών είχε γίνει εκ μέρους της απερχόμενης πολιτικής ηγεσίας, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η σχετική ρύθμιση νόμου είχε γίνει για καθαρά προεκλογικούς λόγους και χωρίς να ληφθεί οποιαδήποτε μέριμνα για την εφαρμογή της», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Το Υπ. Εργασίας συνεχίζει «Με διαφορετικά λόγια, οι αδράνειες και ολιγωρίες της προηγούμενης περιόδου, η έλλειψη συντονισμού και η σύγχυση αρμοδιοτήτων έφεραν τη διαδικασία έκδοσης – σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο - των εκκρεμών συντάξεων χηρείας, που αυτή τη στιγμή υπερβαίνουν τις 150.000, να είναι, κυριολεκτικά, στον αέρα».
Κατόπιν αυτών, ο Υπουργός Εργασίας έδωσε εντολή για την επιτάχυνση των διαδικασιών και την οριστική επίλυση του ζητήματος. Συγκεκριμένα ζήτησε την άμεση έκδοση εγκυκλίου και κατευθυντηρίων οδηγιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, καθώς και την προετοιμασία του σχετικού λογισμικού υποβάθρου, σε κάθε δε περίπτωση πριν από την επόμενη σχετική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί για τον ίδιο σκοπό εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ώστε οι συντάξεις χηρείας να καταβληθούν το συντομότερο δυνατό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr