"Μετά από έναν πολυετή αλλά και ειλικρινή διάλογο με τον Αρχιεπίσκοπο και την Εκκλησία βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πλαίσιο συμφωνίας, ιστορικού χαρακτήρα και όχι μόνο γιατί επιλύει εκκρεμότητες πολλών ετών αλλά γιατί είναι προς όφελος και των δυο", σημείωσε στην εισαγωγή της τοποθέτησής του ο κ. Τσίπρας.
Με βάση τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, η Εκκλησία δεν έχει πλέον καμία αξίωση για την εκκλησιαστική περιουσία και οι ιερείς δεν θα θεωρούνται πλέον δημόσιοι υπάλληλοι.
Ωστόσο, το Δημόσιο θα επιδοτεί κάθε χρόνο την Εκκλησία για τους μισθούς των ιερεών.
Τα κυριότερα σημεία της συμφωνίας:
1. Το ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939 απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας
2. Το ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε την μισθοδοσία του ιερατείου ως αντάλλαγμα της απόκτησης της εκκλησιαστικής περιουσίας.
3. Δεν θα νοούνται πλέον ως δημόσιοι υπάλληλοι οι ιερείς
4. Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου.
5. Η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι παραιτείται έναντι πάσας αξίωσης για τη συγκεκριμένη περιουσία
6. Αξιοποιείται από κοινού μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας η αμφισβητούμενη από το 1959 περιουσία της Εκκλησίας. Τα έσοδα θα πηγαίνουν κατ' ισομοιρία σε κράτος και εκκλησία.
Όλα τα σημεία της συμφωνίας αναλυτικά ΕΔΩ
Θρησκευτική ουδετερότητα
Ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να διευκρινίσει ακόμα πως ο διάλογος με την εκκλησία της Ελλάδας ήταν πάντα ειλικρινής και θάναι διαρκής. Ακούμε τις απόψεις της Εκκλησίας με σεβασμό, ακούμε και τις επιφυλάξεις της. Ολοι μαζί θα λάβουμε υπόψη τις σκέψεις και τις προτάσεις που θα κατατεθούν.
Όσο για τη συνταγματική αναθεώρηση και τις αλλαγές που αφορούν στο άρθρο 3 και την "θρησκευτική ουδετερότητα", ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι έχουν στόχο να αναβαθμίσουν την αυτονομία της Εκκλησίας και να τονίσουν τη μοναδική της προσφορά στην γέννηση του ελληνικού κράτους. Δεν πρόκειται τα σύμβολα της Εκκλησίας να απαλειφθούν ή να φύγει ο σταυρός από τη σημαία μας, διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr