«Μας είπατε πως με αυτήν τη συμφωνία επιχειρούμε να διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Την ίδια ώρα Ιβανόφ, Γκρουεφκσι κ.α. λένε τα ίδια για τη δική τους πλευρά. Δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι εσείς διχάζετε τους Έλληνες για να ενώσετε το διασπασμένο κόμμα σας», είπε ο Πρωθυπουργός και υπερασπίστηκε τη συμφωνία:
«Κάθε Έλληνας πρωθυπουργός, ομολογώ, θα ήθελε να την έχει στο τραπέζι. Γιατί δεν περιλαμβάνει μόνο τη σύνθετη ονομασία erga omnes, αλλά και τη συνταγματική αλλαγή ως προϋπόθεση». Τόνισε πως «δεν βλέπω πουθενά στη συμφωνία να υπάρχει "Μακεδονικό" έθνος ή εθνότητα και σε κανένα σημείο της συμφωνίας δεν αναγνωρίζεται "Μακεδονικό" έθνος».
Ανέφερε εξάλλου ότι «η ψυχή μας δεν είναι ο γεωγραφικός προσδιορισμός, αλλά τα σύμβολά μας, τα ιστορικά μας πρόσωπα και πλέον υπάρχει ρητή και σαφής αναγνώριση της ελληνικότητας της Μακεδονίας μέσω των συμβόλων κ της ιστορίας μας». Τόνισε ότι στο άρθρο 7 υπάρχει απόλυτη διαφοροποίηση από την αρχαία μακεδονική κληρονομιά, τα ιστορικά σύμβολα και πρόσωπα.
Για τη γλώσσα, είπε ότι «όπως ρητά αναφέρεται στη συμφωνία, η “Μακεδονική” γλώσσα, αναγνωρισμένη διεθνώς ήδη από τη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ το 1977, αναγνωρίζεται τώρα ως νοτιοσλαβική. Μια γλώσσα που δεν έχει καμία σχέση με την ιστορική κληρονομιά της Αρχαίας Μακεδονίας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr