Ο προσυνεδριακός διάλογος κινήθηκε σε προβλέψιμα νερά, καθώς τηρήθηκε ένα αυστηρά επιλεκτικό πλαίσιο συμμετοχής, γεγονός που απέτρεψε να επαναληφθούν οι εντάσεις που παρατηρήθηκαν στο προηγούμενο προγραμματικό- καταστατικό συνέδριο όπου δόθηκε ισχυρή ιδεολογική μάχη για το θέμα της στρατηγικής και των συμμαχιών.
Στην αντίληψη της ηγετικής ομάδας το ΚΚΕ, είναι κόμμα παντός καιρού που είναι όμως υποχρεωμένο αυτήν την εποχή να δρα σε μη επαναστατικές συνθήκες. Η θέση αυτή ωστόσο δεν ακούγεται και τόσο πειστική σε όσους υποστηρίζουν ότι σε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή περίοδο οξυμμένης καπιταλιστικής κρίσης, η φωνή του κόμματος δεν φτάνει στην ψυχή των απογοητευμένων πολιτών, οι οποίοι αναζητούν λύσεις στα κόμματα του αστικού κορμού ή ακόμα και στην ναζιστική ακροδεξιά.
Και προφανώς δεν τους αρκεί και η μονοσήμαντη ενδεχομένως εξήγηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε «σημαντικά μεγαλύτερες δυνατότητες χειραγώγησης των λαϊκών μαζών» σε σχέση με τις κυβερνήσεις των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Μεταξύ των δύο συνεδρίων, μεσολάβησαν δύο βουλευτικές εκλογές όπου τα ποσοστά του Κόμματος ήταν αντίστοιχα 5,45% και 5,54%, ένα δημοψήφισμα όπου η κεντρική γραμμή στήριξε την αποχή, ευρωεκλογές με 6,1%, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.
Σύμφωνα με την ηγεσία οι επιδόσεις αυτές κρίνονται θετικές, όμως παρακάμπτεται έτσι η πραγματικότητα ότι η εκλογική αλλά και η οργανωτική δύναμη του ΚΚΕ σε πολλές περιπτώσεις υποχώρησε θεαματικά, την ώρα που λογικά θα έπρεπε να πυκνώνουν οι γραμμές του στην περίοδο οικονομικής βαρβαρότητας που διανύουμε.
Είναι φανερό, λένε όσοι διαφωνούν με την μόνιμη αισιοδοξία της ηγεσίας ότι η θέση του κόμματος σύμφωνα με την οποία όλες οι λύσεις παραπέμπονται σε ένα απώτερο μέλλον, όταν θα έχει επικρατήσει ο Σοσιαλισμός, οδηγεί σε περιχαράκωση και στερεί την δυνατότητα να διαμορφώνει το ΚΚΕ ζωτικές στρατηγικές συμμαχίες για την ανάπτυξη ευρέος λαϊκού μετώπου.
Οι εργασίες του 20ου Συνεδρίου θα ανοίξουν με την εισήγηση του Γ. Γ της Κ.Ε του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ ο σκόπελος για τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίον μέχρι σήμερα απέφευγε να καλεί, ξεπεράστηκε μέσω τεχνάσματος, καθώς ο Περισσός προσκάλεσε επισήμως να χαιρετίσει, το Προεδρείο της Βουλής.
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr