«Παραμένω πεπεισμένος ότι ο μόνος δημοκρατικός χώρος είναι ο ευρωπαϊκός. Χωρίς Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει Δημοκρατία, διότι ο διαμελισμός και ο διαχωρισμός αποδυναμώνουν τα δημοκρατικά μας συστήματα. Αλλά είναι άλλο τόσο αλήθεια ότι χωρίς Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει να μετατραπεί και πάλι σε εκείνο το μεγάλο, αρχικό, δημοκρατικό σχέδιο και σε όχι μια συγκεχυμένη οντότητα, χωρίς ψυχή», γράφει ο Πιτέλα.
«Για το λόγο αυτό» -συνεχίζει- «θα έπρεπε να ξαναρχίσουμε να χρησιμοποιούμε το εμείς αντί του εγώ. Για τον λόγο αυτό χρειάζονται κόμματα, ισχυρά συνδικάτα, ζωντανοί σύνδεσμοι. Η επιστροφή στον αυταρχισμό είναι παρούσα όσο ποτέ. Στις όχθες της Μεσογείου, της ημέρες αυτές, συγκεκριμενοποιείται η πιο επικίνδυνη δημοκρατική οπισθοδρόμηση των τελευταίων δεκαετιών. Υπάρχει ο κίνδυνος να βυθιστεί, η Τουρκία, σε ένα ατομικό και αυταρχικό καθεστώς».
Ο Ιταλός πολιτικός τονίζει στο άρθρο του ότι «υπάρχει συχνά η αίσθηση ότι οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων στερούνται περιεχομένου» και πως «η ουσία της εξουσίας δείχνει να είναι αλλού, στις χρηματαγορές, σε μια παγκοσμιοποίηση την οποία πολλοί άνθρωποι ερμηνεύουν ως επίθεση κατά της λαϊκής κυριαρχίας».
«Η δοκιμασία της Ελλάδας» -τονίζει, τέλος, ο Τζιάνι Πιτέλα- «το μαρτυρά. Η όλη υπόθεση της Ελλάδας κρίθηκε από εμάς τους σοσιαλιστές τόσο αποφασιστική, και λόγω του ότι όσα συνέβησαν στην Ελλάδα αποτέλεσαν γεγονότα καθοριστικής σημασίας στο πλαίσιο μιας ευρύτερης σύγκρουσης, ανάμεσα στη χρηματοοικονομική εξουσία και στη Δημοκρατία».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr