Αυτές οι κινήσεις, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από το Μαξίμου, θα σηματοδοτήσουν την ένταξη της χώρας σε μια κανονικότητα που θα επιτρέψει τη μείωση του κόστους παροχής χρήματος στις επιχειρήσεις, αλλά και την αποκατάσταση εν μέρει μιας πιο ισορροπημένης σχέσης με τους δανειστές. Γι΄ αυτό και θεωρούν ότι εν όψει του μεγάλου αυτού στόχου δε θα λείψουν τρικλοποδιές ειδικά από παράγοντες του εξωτερικού που θέλουν την Ελλάδα για λόγους σκοπιμοτήτων (διαχείριση μεταναστευτικού με μηδενικά στην Ελλάδα περιθώρια αντίδρασης στα σχέδια των βόρειων γειτόνων για δημιουργία «αποθηκών» ανθρώπων, ιδιωτικοποιήσεις) να παραμένει στον ασφυκτικό κλοιό των δανειστών. Στο φόντο αυτό περιμένουν στο Μαξίμου την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά και την αλλαγή ηγεσίας.
Έτσι, πάντως, εξηγείται η αντίδραση της κυβέρνησης σε υψηλούς τόνους στις αναφορές του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι η αξιολόγηση θα κρατήσει για μήνες, αλλά και η σύμπλευση με εργοδοτικούς φορείς καθώς οι τελευταίοι «παίζουν» παρατάσεις εν όσω δεν κλείνει η αξιολόγηση. Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του προέδρου της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδη χτες στη γενική συνέλευση του Συνδικάτου Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών και Ψιλικών Ειδών Ν. Αττικής ο οποίος έκανε λόγο για την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της διαδικασίας αξιολόγησης.
Τσακαλώτος: Το συντομότερο η αξιολόγηση
Στο πλαίσιο αυτό ο Ευκλείδης Τσκαλώτος, υπουργός Οικονομικών θέτει το όλο θέμα στους ομολόγους του στην ευρωπαϊκή του περιοδεία. «Είναι πολύ σημαντικό για τον Οδικό μας Χάρτη, αυτή η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί όσο τον δυνατόν συντομότερα γιατί μόνο τότε θα μπορέσουμε να συζητήσουμε για το χρέος. Τότε, οι περισσότεροι επενδυτές, οικονομικοί παράγοντες, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες θα πιστέψουν ότι η Ελλάδα επιτέλους άλλαξε και γύρισε σελίδα. Θα πιστέψουν ότι είναι μια χώρα στην οποία μπορούν να επενδύσουν μακροπρόθεσμα, ότι είναι μια χώρα που μπορείς να εμπιστευτείς και είναι ολοκληρωμένο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας» ανέφερε ο κ. Τσκαλώτος μετά τη συνάντησή του με τον Μισέλ Σαπέν υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας.
Ο υπουργός Οικονομικών ξεκίνησε την περιοδεία του την Παρασκευή από την Ιταλία, έπειτα βρέθηκε στην Πορτογαλία και τη Γαλλία και σήμερα στη Φινλανδία. Την Τρίτη θα έχει τετ α τετ με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ και ο κύκλος θα κλείσει την Τετάρτη με το «βαρύ πυροβολικό», τον Β. Σόιμπλε.
Περιοδεία Ξυδάκη
Στη Γερμανία και την Ολλανδία μαζί με τον Ευκλείδη Τσκαλώτο θα βρίσκεται και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης ο οποίος θα δει τον ομόλογό του των Ευρωπαϊκών Υπιθέσεων στη Γερμανία και τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας και προεδρεύοντα του Συμβουλίου λόγω της Ολλανδικής προεδρίας. Στις συζητήσεις του κ. Ξυδάκη, ο οποίος στη συνέχεια θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για να συναντήσεις μέλη της Κομισιόν αλλά και τους Έλληνες Ευρωβουλευτές, θα βρεθεί η πορεία του προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, το μεγάλο έργο που μέχρι σήμερα έχει κάνει η χώρα για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης με παρουσίαση όλων των σχετικών δεδομένων και στοιχείων, αλλά και το θέμα της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής όπου σειρά κρατών και η Ελλάδα έχουν αρκετές ενστάσεις σε σχέση με θέματα κυριαρχίας.
Με τους υπουργούς Εργασίας της Γαλλίας και της Γερμανίας αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στο Παρίσι ο Γιώργος Κατρούγκαλος, για να εξηγήσει την επιχειρούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση στη χώρα και να εξασφαλίσει συμμάχους στη διαπραγμάτευση.
Με τον ίδιο στόχο ταξιδεύει και ο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε επίσημη επίσκεψή τστο Βερολίνο, στις 18 Ιανουαρίου, όπου θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του και με την Ανγκελα Μέρκελ, αλλά και στην Φραγκφούρτη στις 19/1 όπου θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Κι στις δύο συναντήσεις θα συνοδεύεται από εκπρόσωπο του υπ. Εξωτερικών πιθανότατα από τον κ. Ξυδάκη.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr