Από τα κέντρα της Εσπερίας, ο επικεφαλής του Euro Group Γερούν Ντάϊσελμπλουμ δηλητηρίασε την ατμόσφαιρα που προσπαθούσε να καλλιεργήσει η Αθήνα, μετριάζοντας αισθητά τις θετικές προσδοκίες για αλλαγή του κλίματος.
Το Μαξίμου με υπολογισμένη διαρροή, έδειξε την ενόχλησή του κάνοντας λόγο για «γνωστή στάση που κρατούν συγκεκριμένοι κύκλοι της Ευρώπης, οι οποίοι πριν από κάθε διαπραγμάτευση φροντίζουν να δυναμιτίζουν το κλίμα και να δημιουργούν εντυπώσεις».
Παγώνοντας τους συνεργάτες του Α. Τσίπρα, ο κ. Ντάϊσελμπλουμ, είπε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του «ας είμαστε ρεαλιστές, η αξιολόγηση θα χρειαστεί μήνες, όχι εβδομάδες για να ολοκληρωθεί», ενώ ταυτόχρονα ξεκαθάρισε χωρίς περιστροφές πως «δεν μπορεί να υπάρξει ελληνικό πρόγραμμα» χωρίς την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Έχοντας μπροστά του τον κάβο του ασφαλιστικού, του οποίου η ψήφιση αναμένεται στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια και την πρώτη αξιολόγηση, ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας θα κυριαρχεί έντονα στην επικαιρότητα τους προσεχείς μήνες.
Αυτός είναι ο λόγος που ο κ. Τσίπρας δίνει έναν επείγοντα χαρακτήρα στις επόμενες κινήσεις, με την προσδοκία ότι το κλείσιμο των κρίσιμων μετώπων θα σημάνει την έναρξη της συζήτησης για το χρέος, ώστε από το 2ο εξάμηνο του 2016 να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία και να επιτευχθεί θετικός ρυθμός ανάπτυξης προκειμένου στη συνέχεια να αρθεί ο έλεγχος κεφαλαίων και να ανακτήσει κάποια στιγμή η χώρα την εμπιστοσύνη των αγορών.
Η πλευρά των δανειστών ωστόσο, δεν δείχνει να επείγεται ιδιαιτέρως, την στιγμή που οι ανάγκες ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, έχουν ανελαστικά περιθώρια και όλες οι προθεσμίες μετατίθενται προς το μέλλον.
Τα μηνύματα που εκπέμπονται από την πλευρά του κουαρτέτου είναι αμφίσημα, καθώς το βράδυ της Παρασκευής, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δήλωναν μεν ότι αποδέχονται το ευρύτερο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, αλλά εξέφραζαν ταυτόχρονα, αμφιβολίες εάν τα μέτρα θα συμβάλουν στο επιθυμητό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
«Δεν έχουμε πρόβλημα με την ευρύτερη δομή της μεταρρύθμισης. Αλλά βγαίνουν τα νούμερα; Χρειάζεται να έχουμε περισσότερα αριθμητικά και τεχνικά δεδομένα από τις ελληνικές αρχές, ώστε να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε», δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πιστωτές έθεσαν την 18η Ιανουαρίου ως ημερομηνία έναρξης της αξιολόγησης, με στόχο να ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου, ενώ, την ίδια στιγμή, υψηλόβαθμο στέλεχος της Επιτροπής, προσδιόριζε την αξιολόγηση αόριστα «κάπου μέσα» στον Ιανουάριο.
Η στάση αυτή επιτείνει στην κυβέρνηση την ανησυχία ότι στο χρονοδιάγραμμα στο οποίο είχε καταλήξει θα προστεθεί κι άλλος χρόνος, χωρίς στο μεταξύ να αποκλείεται να ζητηθούν από τους δανειστές επιπλέον μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα.
Ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος που συναντήθηκε την Παρασκευή στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής του περιοδείας με τον Ιταλό ομόλογό του Πιερ Κάρλο Πάντοαν, συμφώνησε μαζί του ότι η λιτότητα δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Ευρώπης.
Για την ώρα, πάντως, είναι η μόνη ορατή προοπτική της Ελλάδας, (το ταξίδι, διαμήνυσε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ θα είναι μακρύ…) η οποία εισέρχεται όπως όλα δείχνουν στο επόμενο εξάμηνο πλησίστια, σε μια περίοδο πυκνών πολιτικών γεγονότων.
Γ.Χ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr