Σε ό,τι αφορά το πρώτο η προσπάθεια για διασφάλιση ηχηρής συναίνεσης μπορεί να μην «περπατάει», ωστόσο στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να μην υπάρχουν ουσιαστικά προσκόμματα (ακραία αντιπαράθεση κτλ) στην προώθηση μιας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται αναπόφευκτα στη διατήρησης της κυβερνητικής πλειοψηφίας και την απόκρουση των σεναρίων για «οικουμενικές λύσεις».
Έτσι το επόμενο διάστημα θα μπει μπροστά μια διαδικασία προώθησης πρωτοβουλιών που θα αμβλύνουν στα μάτια των βουλευτών της συμπολίτευσης την εντύπωση ότι η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να υλοποιεί τη βούληση των δανειστών.
Δεν είναι τυχαίο ότι στη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκε για παράλληλες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει άμεσα η κυβέρνηση, πέρα από το περίφημο «παράλληλο πρόγραμμα» που είχε άδοξο τέλος. Συνεπώς το επόμενο δίμηνο θα προωθηθούν η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, η κατάθεση αναπτυξιακού νόμου, η εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων και η διαδικασία αδειοδότησης καναλιών, αλλά και θα σηκωθούν τα ζητήματα της διαφθοράς. Στο πλαίσιο αυτό από την κυβέρνηση «δείχνουν» με νόημα την αναφορά του Guardian σήμερα ότι η ανακεφαλαιοποίηση και οι Αριστεροί είναι μάλλον ικανότεροι να διαχειριστούν τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, ως δείγμα διαφοράς με το χτες.
Νέο προφίλ προβάρεται στο εξωτερικό
Για την ενίσχυση της εικόνας της χώρας, την προσέλκυση επενδύσεων, όπως έγραφε ήδη από χτες το Reporter.gr, η κυβέρνηση σχεδιάζει σειρά ταξιδιών σε κομβικές πρωτεύουσες της ΕΕ. Πρώτος σταθμός είναι το Βερολίνο όπου θα μεταβεί κλιμάκιο με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσκαλώτο και θα ακολουθήσουν το Παρίσι, η Ρώμη, το Ελσίνκι αλλά και άλλες πρωτεύουσες. Στις προθέσεις επίσης είναι να υπάρξουν επισκέψεις και σε άλλες χώρες του Μεσογειακού Νότου ώστε να δοθεί ένα στίγμα σύμπλευσης εφόσον φυσικά συγκροτηθεί κυβέρνηση στην Ισπανία ειδικότερα.
Σε σχέση με την αξιοποίηση του διεθνούς μομέντουμ το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει το πώς θα γίνει η βέλτιστη δυνατή παρουσία στο Νταβός αλλά και πότε θα γίνει το ταξίδι στην Τεχεράνη που μετά τις εξελίξεις στη Σαουδική Αραβία παίρνει άλλες διαστάσεις. Η Ελλάδα είναι προφανές ότι λόγω των ισορροπημένων σχέσεων που έχει με όλες τις πλευρές έχει μια λαμπρή ευκαιρία να είναι ενεργά παρούσα στις εξελίξεις παίζοντας ένα σταθεροποιητικό ρόλο μεταξύ Σιιτών – Σουνιτών, αλλά και μεταξύ των ενδομεσανατολικών συρράξεων (ειδικά στο Κουρδικό, Παλαιστινιακό). Απαιτείται, όπως αναφέρουν γνώστες της περιοχής, ωστόσο σοβαρότητα, φειδώ λόγων και κυρίως επαρκής σχεδιασμός, ώστε να υπάρξουν εθνικά οφέλη εν όψει κρίσιμων εξελίξεων στο Κυπριακό αλλά και οικονομικά λόγω της αξιοποίησης των κοιτασμάτων ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο (Ισραήλ, Αίγυπτος) και της οικονομικής επανάκαμψης του Ιράν. Η Τεχεράνη άλλωστε επιθυμεί διακαώς να επενδύσει τα μεγάλα συναλλαγματικά της αποθέματα σε υποδομές ενέργειας στην Ελλάδα αλλά και σε άλλα assets. Ιδού η Ρόδος λοιπόν.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr