Όπως αποτυπώνεται και στο σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt που θέτει ζήτημα κυβερνητικής και πολιτικής σταθερότητας στη χώρα μας κυρίαρχο είναι το θέμα του πώς θα διαμορφωθεί η πολιτική εικόνα της χώρας στο φόντο των σεισμικών αλλαγών που έρχονται στο ασφαλιστικό.
Κορυφαίος ξένος επενδυτικός παράγων, που μίλησε στο Reporter, έθεσε ως κεντρικό το θέμα της πολιτικής σταθερότητας και της διατήρησης του προγράμματος σε τροχιά. Λόγος ανησυχίας είναι η εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία των «153» που ενόψει ασφαλιστικού μοιάζει αδύναμη. Ο ίδιος, όπως και άλλοι παράγοντες που έχουν ήδη τοποθετηθεί σε τραπεζικά χαρτιά ή σε κρατικά χρεόγραφα σε επαφές με κυβερνητικά στελέχη ζητούν διαβεβαιώσεις για τη διατήρησης σε τροχιά της πορείας υλοποίησης της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου. Όπως λένε, λαμβάνουν απαντήσεις για το ότι η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει, αλλά κρατούν «μικρό καλάθι» όπως φάνηκε και στο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.
Τα σενάρια
Μάλιστα επεξεργάζονται τα σενάρια της επόμενης μέρας τα οποία συμπυκνώνουν στα εξής τέσσερα. Το πρώτο θέλει την κυβέρνηση να συνεχίζει με οριακή πλειοψηφία, το δεύτερο να περνάει το ασφαλιστικό με συνδρομή από άλλα κόμματα αλλά με απώλειες, που θα τη μετατρέψουν σε κυβέρνηση μειοψηφίας, το τρίτο να διαμορφώνεται μια νέα κυβέρνηση διευρυμένης συνεργασίας και το τελευταίο να πηγαίνει η χώρα σε εκλογές. Κάτι τέτοιο όμως αποκλείεται τόσο από κυβερνητικούς παράγοντες όσο κι από τους θεσμούς μια και θα δημιουργήσει και πάλι κλίμα αστάθειας.
Με αυτά τα δεδομένα οι ξένοι επενδυτές ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει διαπιστευτήρια αποφασιστικότητας για συνέχιση της υλοποίησης των προαπαιτούμενων, αλλά και να υποστηρίξει προς την κοινή γνώμη την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων. Ουσιαστικά και τώρα ζητούν όπως και στις προηγούμενες κυβερνήσεις να «καταστήσουν το πρόγραμμα εθνικό κτήμα σταματώντας ενοχικές αναφορές που μηδενίζουν σημαντικό έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα». Μάλιστα, όπως αναφέρουν στο Reporter, ειδικά η κυβέρνηση αυτή που είναι εκείνη με τις καλύτερες επιδόσεις προώθησης μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να βγει επικοινωνιακά μπροστά, με ξεκάθαρο κι ενιαίο τρόπο, και να υποστηρίξει με θετικό τρόπο το έργο της ώστε να διασκεδάσει αμφιβολίες για την πολιτική σταθερότητα.
Νέος σχεδιασμός στο Μαξίμου
Στο πλαίσιο αυτό εγγράφεται η αποψινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ, που προσπαθεί ο ίδιος από μόνος του να λειτουργήσει ως βασικό επικοινωνιακό κέντρο, ενδυναμώνοντας τη σχέση του πρωθυπουργού με το λαό. Άλλωστε αποτελεί και το πιο ισχυρό χαρτί στην πολιτική σκηνή και γι' αυτό στην κυβέρνηση θεωρούν ότι πρέπει να προχωρήσει μπροστά μόνος του, επενδύοντας σε μια απευθείας σχέση με την κοινωνία, όσο κι αν αυτό βέβαια μπορεί να γίνει και μπούμερανγκ.
«Ζητήσαμε συνεννόηση, όχι συγκυβέρνηση» είπε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό ο κ. Τσίπρας, ώστε να στριμώξει την αντιπολίτευση και να απευθυνθεί στην κοινωνία που επιθυμεί προφανώς τη συνεργασία. «Με την κοινωνία στο πλευρό μας, θα παλέψουμε, θα συγκρουστούμε, θα ματώσουμε, αλλά θα τα καταφέρουμε» είπε και αναμένεται να το επαναλάβει και σήμερα. «Δε ζητήσαμε ούτε στήριξη, ούτε ψήφο, ούτε, πολύ περισσότερο, συμμετοχή στην κυβέρνηση, όπως φαντασιώνονται διάφορα παράκεντρα εξουσίας, που χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους και αναζητούν σανίδα σωτηρίας σε οικουμενικές κυβερνήσεις».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr