Οι 30.000 θέσεις υποδοχής, εκ των οποίων 7.000 στα νησιά του Αιγαίου και 23.000 ανά την επικράτεια, θα είναι έτοιμες μέχρι το τέλος του έτους και οι υπόλοιπες σε δεύτερη φάση.
Όπως έκανε γνωστό μετά το πέρας της Συνόδου, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να δημιουργήσει συνολικά 50.000 θέσεις υποδοχής προσφύγων, με την οικονομική συνδρομή της ΕΕ, εκ των οποίων οι 30.000 θα δημιουργηθούν ως το τέλος του 2015.
Ο ίδιος, όσο και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο Ύπατος Αρμοστής για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες χαιρέτισαν την αποφασιστική στάση της Ελλάδας στο ζήτημα των προσφύγων.
Μάλιστα, ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε επίσης ότι συμφωνήθηκε η ενίσχυση της φύλαξης των χερσαίων συνόρων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, ώστε να εμποδιστεί η ανεξέλεγκτη είσοδος των προσφύγων στις χώρες αυτές με προορισμό το βορρά της Ευρώπης.
Επίσης υπογράμμισε ότι θα ληφθούν μέτρα σε όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανιών ώστε να δοθεί άμεσα προσωρινή στέγη σε 50.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στο ύπαιθρο.
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, στη δήλωση της Συνόδου επισημαίνεται η ανάγκη να υπάρξει στενή συνεργασία για την οριστικοποίηση και την εφαρμογή του σχέδιου δράσης ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και η ανάγκη να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας.
Η κα Μέρκελ, αφού επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία, ανέφερε ότι δόθηκε εντολή στην Κομισιόν να υπογράψει συμφωνίες επανεισδοχής με το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Μπαγκλαντές, ώστε να παίρνουν πίσω τους υπηκόους τους που εισέρχονται παράνομα στην ευρωπαϊκή επικράτεια.
Στη συνάντηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και ατόμων που δεν χρειάζονται προστασία, αλλά έρχονται στην Ευρώπη για οικονομικούς λόγους.
Μετά τη λήξη της Συνόδου, κυβερνητικές πηγές σχολίασαν ότι «η επιδίωξη να δημιουργηθεί στην Αττική στρατόπεδο-γκέτο 50.000 προσφύγων, αποτράπηκε. Αντ' αυτού, η χώρα πέτυχε τις επιδοτήσεις 20.000 ενοικίων για οικογένειες προσφύγων, γεγονός που βοηθάει την αξιοπρέπεια των ίδιων και δεν δημιουργεί επιβάρυνση στις τοπικές κοινωνίες - αντίθετα, ενισχύει την αγορά. Ο υπόλοιπος σχεδιασμός παραμένει όπως εδώ και καιρό έχει αναπτυχθεί, με τις θέσεις των hotspots στα νησιά και την ίδρυση, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 10.000 θέσεων προσωρινής φιλοξενίας στην Αττική και 10.000 θέσεων στην Βόρεια Ελλάδα».
Οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν σημαντικό ότι αναδείχτηκε ο ρόλος της Τουρκίας ως πύλης εισόδου, και η ανάγκη να υλοποιηθεί το σχέδιο για έλεγχο των προσφυγικών ροών από το έδαφός της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr