Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την πίστη στο πολιτικό σύστημα (3,1%), αλλά και στο οικονομικό (21,9%). Στον αντίποδα στις πρώτες θέσεις εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα βρίσκονται η Δανία (92,2%), η Φινλανδία (90,8%) και η Σουηδία (90,7%) και στο οικονομικό η Σουηδία (91,6%), η Βρετανία (83,8%) και η Δανία (81,7%).
«Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος οικονομικής κρίσης και έλλειψης εμπιστοσύνης στην πολιτική», σχολιάζει εύστοχα ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας, Μίχαελ Χίτερ. Η Ευρώπη πλέον βυθίζεται σε μια κρίση εμπιστοσύνης στη δημοκρατία, η οποία έχει αρχίσει να πλήττει και χώρες όπως η Γαλλία και η Βρετανία.
Για τη συγκεκριμένη έρευνα δημιουργήθηκε ένας πίνακας εμπιστοσύνης για 20 ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τον οποίο ελέγχεται πόσο ισχυρή είναι η πίστη των πολιτών στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σύστημα της χώρας τους.
Τις τρεις τελευταίες θέσεις κατακτούν χώρες του ευρωπαϊκού νότου όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία. Αν και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η Ισπανία και η Πορτογαλία εμπιστεύονταν το οικονομικό σύστημα τόσο όσο η Γερμανία, πλέον η Ισπανία βρίσκεται στην 15η θέση και η Πορτογαλία στην 16η.
«Με το ευρώ μπόρεσε να κρυφτεί για ένα διάστημα το έλλειμμα εμπιστοσύνης σε κάποιες χώρες της ΕΕ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χίτερ, ωστόσο αυτό που προκαλεί μεγάλη ανησυχία είναι το γεγονός ότι από το 2000 και μετά μειώνεται σταθερά στη νότια Ευρώπη η πίστη στο πολιτικό σύστημα.
Σημαντικό ρόλο στην πίστη που επιδεικνύει στην εμπιστοσύνη έχει σε μεγάλο βαθμό να κάνει με την οικονομική ευημερία. Έτσι στις χώρες της βόρειας Ευρώπης η εμπιστοσύνη παραμένει σταθερά σε υψηλό επίπεδο.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ντόμινικ Ένστε, έναν από τους συντάκτες της έρευνας, η χαμένη πίστη στη νότια Ευρώπη μπορεί να αντιστραφεί μόνο με το χρόνο. Συγκεκριμένα τονίζει ότι «γενικά μπορεί να αποκατασταθεί μόνο πολύ μακροπρόθεσμα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr