Οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη το 2015 έχουν δώσει τη θέση τους σε υπολογισμούς με βάση μια ενδεχόμενη πτώση του ΑΕΠ, που ειδικά το τελευταίο δεκαήμερο έχει πάρει τη μορφή σημαντικής απειλής.
Με αυτά τα δεδομένα και με τη δέσμευση για άμεσα μέτρα στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, ώστε να ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση-γέφυρα, που θα αποτρέψει τη χρεοκοπία, το επερχόμενο πακέτο αναμένεται να είναι ιδιαίτερα βαρύ.
Χρησμοί Economist
Σχολιάζοντας το επερχόμενο «πακέτο» το βρετανικό περιοδικό Economist, σε άρθρο του για την ελληνική κρίση σημειώνει ότι εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε αποδεχθεί την πρόταση της Κομισιόν και δεν προέβαινε σε δημοψήφισμα, τώρα δεν θα χρειαζόταν να πραγματοποιήσει γενναίες παραχωρήσεις προς τους Ευρωπαίους δανειστές.
Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα χρειαστεί να προβεί σε περαιτέρω παραχωρήσεις προς τους Ευρωπαίους δανειστές, προκειμένου να αποσπάσει το «ναι» στο νέο πρόγραμμα βοήθειας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ρευστότητας (ESM).
«Εάν δεν είχε προηγηθεί το δημοψήφισμα, οι όροι του προγράμματος θα ήταν σαφώς ηπιότεροι» εκτιμά ο Economist, τονίζοντας ότι κάθε μέρα που περνάει, ο «λογαριασμός» για την Ελλάδα μεγαλώνει.
Σε πολιτικούς όρους, επισημαίνει το δημοσίευμα, ο Τσίπρας αιχμαλωτίστηκε στην παγίδα όπου ο ίδιος δημιούργησε.
«Εάν είχε αποδεχθεί την προσφορά των πιστωτών, τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά τώρα» τονίζεται χαρακτηριστικά.
«Ψήνονται» μέτρα
Πέρα από τις φορολογικές επιβαρύνσεις σε όσους είναι ύποπτοι για φοροδιαφυγή αναμένεται μεγάλη παρέμβαση στον τομέα των δαπανών, που κατά την εκτίμηση των εταίρων οδηγεί σε μόνιμα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα.
Έτσι, η μείωση των κοινωνικών δαπανών, των χρηματοδοτήσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και η ριζική αλλαγή του καθεστώτος ΦΠΑ, η αύξηση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, πρέπει να αναμένονται. Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πλήρη ανεξαρτητοποίηση των μηχανισμών της φορολογικής διοίκησης ώστε να δοθούν διαπιστευτήρια αξιοπιστίας και εισπραξιμότητας φόρων στους εταίρους.
Τα αντίβαρα
Στα σκληρά αυτά μέτρα πολλά εκ των οποίων θα έχουν ένα μόνιμο χαρακτήρα και θα πρέπει να υλοποιούνται με βάση ένα σφιχτό μηνιαίο πρόγραμμα η ελληνική πλευρά θέτει ως αντίβαρο τα θέματα του «κλειδώματος» ενός αναπτυξιακού πακέτου, αλλά και της βιωσιμότητας του χρέους.
Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει το «κάτι παραπάνω» σε σχέση με τα ήδη διασφαλισμένα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ, που υπερβαίνουν τα 20 δισ. μαζί με τους πόρους από τη νέα ΚΑΠ.
Μάλιστα, η ελληνική πλευρά αναζητά να λάβει ζεστό χρήμα από τα προγράμματα της Ένωσης πέρα από τα όσα προβλέπει το πακέτο Γιούνκερ που βασίζεται στη μόχλευση κεφαλαίων.
Την ίδια ώρα και με σύμμαχο τις ΗΠΑ φαίνεται ότι η Ελλάδα κερδίζει έδαφος στο μέτωπο του χρέους, που πλέον αρχίζει να τίθεται όλο και περισσότερο στο δημόσιο διάλογο. Μπορεί βέβαια το όποιο κούρεμα του ονομαστικού χρέους να είναι πολύ μακριά, ωστόσο οι δηλώσεις της άλλης πλευράς του Ατλαντικού προλειάνουν για γενναίες επεκτάσεις των ωριμάνσεων και άλλες αναδιαρθρώσεις.
Το χρέος της Ελλάδας χρήζει μίας νέας αναδιάρθρωσης ώστε να καταστεί βιώσιμο, υποστήριξε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Brookings. Όπως εξήγησε η επικεφαλής του Ταμείου, το πρόγραμμα της Ελλάδας εδραζόταν σε δύο πυλώνες, στη δημοσιονομική εξυγίανση και στη βιωσιμότητα του χρέους.
«Αυτές οι δύο θέσεις δεν έχουν αλλάξει μέχρι σήμερα» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι το ελληνικό χρέος χρήζει μίας νέας αναδιάρθρωσης προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.
Η Ελλάδα, συνέχισε, βιώνει αυτή τη στιγμή μία οξεία κρίση, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
«Περιμένουμε εξελίξεις εντός των επόμενων ημερών ή ωρών, σχετικά με την Ελλάδα» κατέληξε η κ. Λαγκάρντ.
Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού προειδοποίησε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμo. Μιλώντας στο Brookings Institution στην Ουάσιγκτον, ο Λιού έκανε λόγο για μια «βαθιά απροθυμία» μεταξύ ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να αντιμετωπίσουν το θέμα. «Το ΔΝΤ ορθά επικεντρώνεται στο ελληνικό χρέος», είπε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών σύμφωνα με τον Guardian.
Ο κ. Λιού προέτρεψε για μια ακόμη φορά τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία, προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μια επώδυνη προσαρμογή, αν εγκαταλείψει το ευρώ. Πολύ απλά δεν χρειαζόμαστε το «γεωπολιτικό λάθος» μιας ελληνικής κατάρρευσης, πρόσθεσε.
Με δεδομένο το κλίμα αυτό το χρέος και το αναπτυξιακό πακέτο θα είναι και τα πολιτικά όπλα εν όψει των κρίσιμων εσωτερικών μαχών που έρχονται κύρια με τις οργανωμένες ομάδες συμφερόντων.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr