Ο υπουργός έκανε συγκεκριμένα λόγο, για:
- Δημιουργία νέου συστήματος πραγματικής αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, σε αντιδιαστολή με την μορφή αξιολόγησης που είχε επιλέξει η προηγούμενη κυβέρνηση.
- Νέο σύστημα τοποθέτησης εφόρων που θα εμποδίζει την δημιουργία επιλήψιμων σχέσεων με τις τοπικές κοινωνίες και την αγορά. Προτείνεται μεταξύ άλλων και πρόταση για να τεθεί κώλυμα εντοπιότητος στους εφοριακούς, όπως ισχύει και τους δικαστικούς.
- «Ανακύκλωση» (rotation) εφοριακών και τελωνειακών, μετά την πάροδο κάποιου ευλόγου χρονικού διαστήματος.
- Νέο μοντέλο για την επανασύσταση της Οικονομικής Επιθεώρησης, που καταργήθηκε πέρυσι και θα αναλάβει τον διαχειριστικό έλεγχο του δημοσίου.
- Χαρτογράφηση της δημόσιας περιουσίας με στόχο την αξιοποίηση της, όπως για πιθανή δημιουργία μίας Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Για όλα αυτά τα θέματα αναλαμβάνει δράση μία μικτή επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών και της ΓΕΔΔ.
Ο κ. Βαρουφάκης δεσμεύτηκε πως οι παρεμβάσεις θα προωθήθουν άμεσα στην κυβέρνηση, με τη μορφή νομοσχεδίων και προανήγγειλε νέες και πολλές συναντήσεις, με το κ. Ρακιντζή, επισημαίνοντας παράλληλα « για μια πιο χρηστή και αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών του υπουργείου και του Δημοσίου».
Από την πλευρά του, ο κ. Ρακιντζής έκανε λόγο για μια προσπάθεια απαλλαγής της δημόσιας διοίκησης από «βαρίδια» και για εγκαθίδρυση της αξιοκρατίας.
Ειδικά για το ζήτημα της δημόσιας περιουσίας, ανέφερε ότι τα εθνικά κληροδοτήματα αποτιμώνται σε περίπου10 δισ. ευρώ, ενώ η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου διαχειρίζεται ακίνητη περιουσία πολλαπλάσιας αξίας.
Ωστόσο, είπε, πρέπει η κυβέρνηση να καθορίσει τις χρήσεις και τους σκοπούς για την αξιοποίησή της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr