Απέναντι στην Άγκελα Μέρκελ θα κληθεί να απαντήσει με ξεκάθαρο τρόπο - σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Reporter, fund manager με ανοικτούς διαύλους στη γερμανική ηγεσία - εάν επιθυμεί και αν μπορεί να κρατήσει τη χώρα σε τροχιά ευρώ. Από το μήνυμα που θα λάβει η κα Μέρκελ και με διάθεση συνεργασίας, όπως μεταφέρεται στο Reporter, θα κινηθεί στο παζάρι που θα ξεκινήσει με κύριο μενού τις ιδιωτικοποιήσεις και τις αλλαγές στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.
Σύμμαχος της Γερμανικής πλευράς το γεγονός ότι η χώρα ξεμένει από χρόνο και χρήμα, παρόλο που το τελευταίο ρέει (έστω και κατά πολλούς αναποτελεσματικά) μέσα από το πρόγραμμα ρευστότητας της ΕΚΤ, το γνωστό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Η Καγκελάριος Μέρκελ αναμένεται σύμφωνα με εκτιμήσεις μεγάλων ξένων οίκων με μεγάλη εμπλοκή στα ελληνικά πράγματα να ζητήσει να αποδεχτεί η ελληνική πλευρά την «ερμηνεία Eurogroup» της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.
Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να ολοκληρώσει την εκκρεμούσα αξιολόγηση έστω και βαφτίζοντάς τη διαφορετικά, αλλά και να προχωρήσει σε διαμόρφωση νέων όρων και μίγματος πολιτικής (conditionalities) με τους θεσμούς πάντα κι όχι με την πολιτική ηγεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες η Γερμανία είναι διατεθειμένη να δώσει αρκετά μεγάλα περιθώρια ευελιξίας, να αποδεχτεί το στόχο του μειωμένου πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και τις προτεραιότητες στα μέτρα, που θα βάλει η ελληνική πλευρά.
Ωστόσο δεν αναμένεται να υποχωρήσει σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων, ειδικά στο θέμα των αεροδρομίων, αλλά και δομικών αλλαγών στην λειτουργία της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών. Αυτό άλλωστε «καίει» περισσότερο τους Γερμανούς κι όχι κάποιες περικοπές σε συντάξεις και μισθούς, καθώς, στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας παίζεται το παιχνίδι (οικονομικής) κυριαρχίας του Βερολίνου στην Ευρώπη και στην καθ΄ ημάς Ανατολή.
Η θέση του Τσίπρα
Απέναντι στις πιέσεις της Καγκελαρίου ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προτάξει την αποφασιστικότητα για δομικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το πολιτικό σύστημα. Επίσης θα τονίσει ότι είναι έτοιμος να ακολουθήσει το «γερμανικό δρόμο» στη διαδικασία συλλογής φόρων, ενώ θα επιμείνει στην ανάγκη να μπει φρένο σε οριζόντιες πολιτικές περικοπών, κάτι που και η Γερμανία δεν το βλέπει αρνητικά. Παράλληλα αναμένεται να θέσει το θέμα συνεργασίας στο μέτωπο καταπολέμησης της διαφοράς (βλέπε Siemens) ώστε να ντυθεί η προσπάθεια για επαναθέσμιση των διμερών σχέσεων με ένα μανδύα νέας αξιοπιστίας, αλλά και να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα αλλαγής σελίδας στο πολιτικό σύστημα.
Το δύσκολο για τον Αλέξη Τσίπρα είναι το πώς θα «πακετάρει» τον «προωθητικό αυτό συμβιβασμό» όπως λένε κάποιοι στην κυβέρνηση, αλλά και τι θα δώσει στον τομεά των μεταρρυθμίσεων – ιδιωτικοποιήσεων για να κερδίσει κάτι στο πεδίο της αγοράς εργασίας και στο δημοσιονομικό.
Η παροχολογία των προηγούμενων μηνών αλλά και η προσδοκία της βάσης για ρήξεις, δυσκολεύει την εξίσωση που θα ήθελε να διαμορφώσει ο Πρωθυπουργός, ιδιαίτερα μάλιστα σε μια δύσκολη μεν, πολλά υποσχόμενη δε συγκυρία.
Ακόμα και εάν πάρει κάτι ως θετικό νεύμα αλλαγής ρότας από την κα Μέρκελ (κάτι που φαντάζει δύσκολο) η προσπάθειά του δεν θα είναι εύκολη λόγω του εσωτερικού δυϊσμού που χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πτώση του ευρώ, η γεωπολτική αναβάθμιση της χώρας λόγων ISIS, η δυναμική του τουρισμού, αλλά κυρίως το χαμηλό ευρώ αλλά και η αναμονή για επενδύσεις δισεκατομμυρίων, (που τελεί σε άμεση γνώση του Μαξίμου) σε μια περιοχή που τώρα βρίσκεται στο limit down στο διεθνή χάρτη αξιών, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια διλημμάτων, όπως μεταφέρουν στο Reporter, επενδυτικοί οίκοι με ισχυρή παρουσία στη χώρα.
Ωστόσο η ανάγκη του Αλέξη Τσίπρα να ακολουθήσει μονοπάτι διαφοροποιημένο από το χτες των ελληνικών κυβερνήσεων, με έντονο το χαρακτήρα λογοδοσίας σε κάθε περίπτωση σκληρών συμβιβασμών, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και δημοψηφίσματος, όπως αναφέρουν παρατηρητές.
Το παράδειγμα των Γιώργου Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά λειτουργεί ως μοντέλο αποφυγής για τον νεότατο Πρωθυπουργό που τις όποιες αποφάσεις θέλει, όπως φαίνεται, να τις πάρει μαζί με τον κόσμο. Το θέμα είναι εάν την κίνηση λαϊκής κρίσης του όποιου συμβιβασμού θα αφεθεί να την κάνει με ανοικτές τις τράπεζες.
Τα θέματα που θα συζητηθούν σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση θα συζητηθούν θέματα σχετικά με την οικονομική κρίση, τις διμερείς σχέσεις σε πολιτικό, οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο, την πορεία της ΕΕ και περιφερειακά ζητήματα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μετά την επταμερή συνάντηση των Βρυξελλών το κλίμα στις δύο πρωτεύουσες έχει αποφορτιστεί και έτσι οι δύο ηγέτες θα μπορούν να συζητήσουν εφ' όλης της ύλης και χωρίς πίεση, κάτι που επισημαίνει και ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Καθημερινή».
Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναχωρήσει στις 11 το πρωί της Δευτέρας από την Αθήνα. Στις 17:00 (18:00 ώρα Ελλάδος) θα του αποδοθούν τιμές από άγημα έξω από την Καγκελαρία και στην συνέχεια ο Πρωθυπουργός και η κυρία Μέρκελ θα έχουν την μεταξύ τους συνάντηση.
Στις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδος) θα γίνουν δηλώσεις και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις των εκπροσώπων των ΜΜΕ.
Αμέσως μετά θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας στο οποίο εκτός από τους δύο ηγέτες θα πάρουν μέρος και πέντε συνεργάτες από κάθε πλευρά.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr