Η συνάντηση κρίθηκε και από τις δυο πλευρές ικανοποιητική, ενώ μεταξύ των δυο ανδρών δεν έλειψαν και οι αβρότητες, καθώς αναφέρονταν ο ένας στον άλλον με το μικρό τους όνομα. Ο Ρέντσι αναφέρθηκε πολλές φορές στον κ. Τσίπρα ως «Αλέξη» και ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον κ. Ρέντσι ως «Ματέο».
Το καλό κλίμα επιβεβαιώθηκε και στις δηλώσεις των δυο ανδρών, ενώ αμφότεροι έστειλαν μήνυμα στο Βερολίνο ότι οι κανόνες θα τηρηθούν και δεν υπάρχει πρόθεση για οικοδόμηση μιας συμμαχίας που θα διχοτομεί την Ευρώπη σε Βορρά και Νότο.
«Εύχομαι καλή δύναμη στον Αλέξη Τσίπρα», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι μετά τη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό.
Παράλληλα χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, ως ένα μήνυμα ελπίδας από μια γενιά που ανήκει τόσο ο ίδιος όσο και ο Αλέξης Τσίπρας, μιας γενιάς που όπως είπε, ζητά δίνουν οι άνθρωποι περισσότερη βοήθεια σε όσους περνούν δύσκολα από την κρίση και θέλουν να συνεχίσουν να πιστεύουν στην πολιτική.
«Είναι ένα μήνυμα ελπίδας σε αντιδιαστολή στο μήνυμα του φόβου», σημείωσε. Αν και παραδέχτηκε ότι ανήκουν σε διαφορετικές πολιτικές ομάδες, τόνισε ότι υπάρχει ένας κοινός τόπος συνεννόησης, καθώς βλέπουν την πολιτική, ως το μέσο για να αλλάξουν τα πράγματα.
«Αυτά μας ενώνουν, πέρα από τις επιμέρους προτάσεις που μπορεί να υπάρχουν», σημείωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός και ανέφερε ότι «από την επόμενη εβδομάδα ο κ. Τσίπρας θα είναι μαζί μου στα ευρωπαϊκά συμβούλια. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να υπάρξουν στενοί δεσμοί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Νομίζω ότι υπάρχουν οι συνθήκες για να βρούμε μια συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές».
Ο κ. Ρέντσι πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η διαφθορά και να βελτιωθεί η δημόσια διοίκηση.
«Πρέπει να αφουγκραστούμε τους νεωτερισμούς που αναπτύσσονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είμαστε ανοικτοί και στον διμερή διάλογο», σημείωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Προσέθεσε χαριτολογώντας ότι «έχω περάσει πολύ χρόνο στην Ευρώπη με κατηγορίες ότι είμαι επικίνδυνος αριστερός. Έχω περάσει στην Ιταλία πολύ χρόνο με κατηγορίες ότι είμαι επικίνδυνος δεξιός. Τώρα ο ερχομός του Αλέξη είναι μια ευχή γιατί θα αλλάξει η αντιμετώπιση από την πλευρά τους».
Τέλος, δήλωσε ευτυχής για τη συνάντηση και τη συνεργασία που θα έχουν. «Χάρη σε εμάς η Ευρώπη μπορεί να γίνει ένα εργαστήριο για το μέλλον», υπογράμμισε.
Δημοσιονομικό χρόνο ζήτησε ο κ. Τσίπρας
Για ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας και σχολίασε χαριτολογώντας ότι θα είναι χαρούμενος «αν βοηθήσει στο να επαναπροσδιοριστεί η πολιτική ταυτότητα του κ. Ρέντζι».
«Με τον ιταλό πρωθυπουργό ανήκουμε στην ίδια γενιά, αυτή που βρέθηκε στο στόχαστρο αποτυχημένων πολιτικών επιλογών. Μια γενιά που αναγκάστηκε να μεταναστεύσει. Απέναντι σε αυτή τη γενιά έχουμε την υποχρέωση εκπροσωπώντας την στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, να την βοηθήσουμε να ελπίσει ξανά. Αυτές είναι οι κοινές αξίες που μας ενώνουν, να εργαστούμε μαζί για την αλλαγή στην Ευρώπη. Για να επιστρέψει η ατζέντα της ανάπτυξης αντί για πολιτικές που δίχασαν την Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στα σημεία συμφωνίας απόψεων, μεταξύ των δύο ανδρών.
Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, η Ευρώπη είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι και η Ελλάδα θα δουλέψει για να αλλάξει η πολιτική. «Θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να έχουμε χρόνο για να ετοιμάσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας με σαρωτικές μεταρρυθμίσεις. Στην Ελλάδα πλήρωσε η μεσαία τάξη και τα φτωχά στρώματα, γιατί με τη φοροδιαφυγή δεν πλήρωσαν οι πλούσιοι. Δέσμευσή μας στο λαό και τους εταίρους είναι ότι θα αλλάξουμε το πελατειακό κράτος», σημείωσε.
Μίλησε για μεσοπρόθεσμο σχέδιο τετραετούς διάρκειας, που θα τονώσει την οικονομία και σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησής του για πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και του πελατειακού κράτους.
Επίσης, επανέλαβε τη δέσμευση για πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, χωρίς τη δημιουργία νέων ελλειμμάτων, ενώ αναφορικά με το σχέδιο του Γιάνη Βαρουφάκη για το χρέος, ανέφερε ότι με αυτό θα προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου με τους εταίρους η ελληνική κυβέρνηση, περιμένοντας να ακούσει τον αντίλογο και τις αντιπροτάσεις της άλλης πλευράς.
Απαντώντας εμμέσως στην κριτική που έχει δεχθεί η κυβέρνηση από τον ξένο κυρίως Τύπο ότι προσπαθεί να κτίσει συμμαχίες στην Ευρώπη με στόχο να «χτυπήσει» και να «απομονώσει» τη Γερμανία, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «στην ΕΕ υπάρχουν ήδη αρκετοί διχασμοί για να θέλουμε να δημιουργήσουμε κι άλλους. Δεν επιδιώκουμε έναν ακόμη διχασμό μεταξύ Βορρά και Νότου. Αυτό που επιδιώκουμε είναι μια συμμαχία της λογικής» που θα επαναφέρει την Ευρώπη στις ιδρυτικές αξίες της.
Σε Παρίσι και Βρυξέλλες την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας
Ο κ. Τσίπρας, μετά τη Ρώμη θα μεταβεί την Τετάρτη στο Παρίσι για συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ λίγο αργότεραθα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα έχει ένα ενδιαφέρον ραντεβού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής ΕπιτροπήςΖαν Κλοντ Γιούνκερ.
Στη συνάντηση των Βρυξελλών δεν αποκλείεται να οριστικοποιηθεί μια κατ' αρχήν συμφωνία ώστε να προχωρήσει η διαπραγμάτευση χωρίς η Αθήνα να αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας μέχρι τον Μάιο, όταν εκτιμάται πως θα είναι έτοιμη η νέα συμφωνία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr