«Οι κινήσεις των πολιτικών παραγόντων καθώς έχουν οροθετούνται από προσωπικές στρατηγικές ανεβάζουν το ρίσκο της χώρας, βάζουν σε κίνδυνο την προσπάθεια ανάκαμψης, και δε δημιουργούν εμπιστοσύνη στους ξένους επενδυτές» αναφέρουν. «Το όλο σήριαλ αφήνει μια πικρή γεύση σε όσους επενδύουν στην Ελλάδα, κι εντείνουν τους φόβους για το ρίσκο της χώρας» συμπληρώνουν. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι θεωρούν ότι η συνέχιση της παρούσας κυβέρνησης είναι ένα επιθυμητό σενάριο, δεν παραλείπουν να βάλουν στο κάδρο της κριτικής και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, λόγω της επιλογής από το καλοκαίρι να μην προχωρήσει επί της ουσίας στην αξιολόγηση.
Την ίδια ώρα θεωρούν ότι στο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν πλήρη αντίληψη για το τι περιμένει τη νέα κυβέρνηση. «Δεν αποκλείεται να γίνει η Ελλάδα πείραμα ώστε να παραδειγματιστεί η υπόλοιπη νότια Ευρώπη εν όψει και των εκλογών στην Ισπανία» αναφέρουν και περιμένουν την επόμενη μέρα να μην υπάρξουν κινήσεις που θα επιβεβαιώσουν τα κακά σενάρια του grexit. Όλα θυμίζουν την εκκίνηση της εκστρατείας των Αχαιών από την Αυλίδα και τη θυσία της Ιφιγένειας…
Το μήνυμα λαμβάνεται από την Αριστερά;
Οι ανησυχίες αυτές είναι εν γνώσει του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ήδη στελέχη έχουν έλθει σε πολλά τετ α τετ με τις λεγόμενες αγορές και πιο συγκεκριμένα με εκπροσώπους fund που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Η διαδικασία αυτή αυτός που κυρίως έχει ανατεθεί στον Γιώργο Σταθάκη έχει δώσει τη δυνατότητα να έχουν από πρώτο χέρι ενημέρωση για τις προθέσεις των τροικανών αλλά και των διεθνών επενδυτών. Ωστόσο λόγω και των εκλογών δεν περνάει στον κομματικό μηχανισμό ο όποιος προβληματισμός, εκτός κάποιων εξαιρέσεων.
Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα προσφέρει ελπίδα ότι η Ευρώπη μπορεί να αρχίσει να απομακρύνεται από τις πολιτικές λιτότητας, αλλά την ίδια ώρα δημιουργεί κινδύνους για την Ελλάδα και την ευρωπαϊκή αριστερά, υποστηρίζει σε άρθρο του στον Guardian o Κώστας Λαπαβίτσας, εκ των στελεχών που αξιοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ και δη το Αριστερό Ρεύμα.
«Δεν υπάρχει τίποτα ακραίο, πόσο μάλλον επαναστατικό, σε αυτές τις πολιτικές» τονίζει ο κ. Λαπαβίτσας. Σύμφωνα με τον ίδιο εκπροσωπούν την κοινή λογική και θα ανοίξουν ένα νέο μονοπάτι για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επανειλημμένα διακηρύξει την πρόθεση του να κρατήσει την χώρα στην ευρωζώνη και να αποφύγει μονομερείς ενέργειες. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ηγέτες του είναι αφοσιωμένοι ευρωπαϊστές οι οποίοι πιστεύουν πραγματικά πως θα βοηθήσουν να μεταμορφωθεί η Ε.Ε. από μέσα» σημειώνει.
Ωστόσο, προειδοποιεί ο κ. Λαπαβίτσας, το πρόβλημα είναι πως η Ε.Ε. βρίσκεται πολύ μακριά από τις ιδέες του ΣΥΡΙΖΑ. «Το τελευταίο πράγματα που θα καλωσόριζε η Γερμανία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το πρόγραμμα του» επισημαίνει.
«Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται μια καμπάνια φόβου για να αποτραπούν οι Έλληνες να ψηφίσουν το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς. Αν η καμπάνια αποτύχει, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να περιμένει εχθρότητα από την Ε.Ε., η οποία δεν στερείται από όπλα. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι λογικό και μετριοπαθές, αλλά του λείπει η ασφαλής χρηματοδότηση» υποστηρίζει ο κ. Λαπαβίτσας.
Τι λένε οι ξένοι;
Στα πιθανά σενάρια που μπορεί να γίνουν πραγματικότητα, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ, γίνει κυβέρνηση και δεν τα βρει με την τρόικα αναφέρεται σε έκθεσή της, η JP Morgan. Αν και ο διεθνής οίκος τονίζει ότι το ενδεχόμενο να μην επέλθει συμφωνία με τους δανειστές και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες, τονίζει ότι σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το αρνητικό σενάριο υπάρχουν δύο πιθανές εξελίξεις.
Η πρώτη είναι να γίνει κούρεμα μόνο στο χρέος του επίσημου τομέα. Η δεύτερη είναι να γίνει κούρεμα στο χρέος του ιδιωτικού τομέα και ταυτόχρονα να φλερτάρει η χώρα με μια έξοδο από την ευρωζώνη. Η αντίδραση των αγορών σε μια τέτοια εξέλιξη θα είναι αρνητική και θα χρειαστεί τοίχος προστασίας για τον περιορισμό της μετάστασης. Σύμφωνα με τους αναλυτές η πιθανότητα να κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές ή να σχηματιστεί ένας μεγάλος συνασπισμός είναι μικρότερη από 50%.
Η αντίδραση της αγοράς σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα είναι σύμφωνα με την JP Morgan εξαιρετικά θετική και θα μειώσει σημαντικά τον πολιτικό κίνδυνο. Παράλληλα θα οδηγήσει σε έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα με μια πιστωτική γραμμή από τον ESM.
Σενάρια grexit από ξένα ΜΜΕ
Στον «κίνδυνο του Grexit» που κρίνουν πως «επιστρέφει» επισημαίνουν με εκτενείς αναλύσεις για την Ελλάδα και τις πολιτικές εξελίξεις όλα τα μεγάλα δημοσιογραφικά δίκτυα. Με ανάλογες δηλώσεις έχουν σχολιάσει τα τεκταινόμενα και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Το CNN επισημαίνει σε δημοσίευμά του με τίτλο «Ετοιμαστείτε για ένα νέο ελληνικό δράμα», ότι η Ελλάδα «κινδυνεύει με δυσάρεστες επιπτώσεις για την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη». Παράλληλα, αναφέρει πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται, ενώ εξηγεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους για το πακέτο διάσωσης με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Το κόμμα έχει δεσμευτεί να αντιστρέψει πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν βοηθήσει την Ελλάδα να επανέλθει σε οικονομική ανάπτυξη και αναφέρει ότι σχεδιάζει να επενδύσει δισεκατομμύρια σε προγράμματα που θα οδηγήσουν στην αύξηση μισθών και συντάξεων», γράφει το αμερικανικό δίκτυο.
Την ίδια στιγμή, το δημοσίευμα επισημαίνει πως ενώ τα πλάνα του ΣΥΡΙΖΑ είναι δημοφιλή στους Έλληνες που έχουν πληγεί από το υψηλό ποσοστό ανεργίας και τα χρόνια κρίσης, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως δεν είναι ρεαλιστικά, είναι ανεύθυνα και θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μία κρίση που θα οδηγούσε την Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.
Παρ' όλα αυτά, το CNN προσθέτει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «μαλακώσει τους τόνους πρόσφατα και δηλώνει πως θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη». «Η Ευρωζώνη θα μπορούσε να χειριστεί ένα απίθανο αλλά όχι αδύνατο ελληνικό ατύχημα με περιορισμένες και προσωρινές ζημιές, αναφέρει ο οικονομολόγος της Berenberg, Χόλγκερ Σμίντινγκ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανάλυση της οικονομικής αναλύτριας του BBC Linda Yueh: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές και παραμείνει πιστός σε όσα υποσχέθηκε κατά των προγραμμάτων λιτότητας τότε επανέρχεται το ενδεχόμενο της διάσπασης του ευρώ» σημειώνει και γράφει χαρακτηριστικά: «Για άλλη μια φορά επαναφέρει το "φάντασμα" της εξόδου της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα ή Grexit».
Περιγράφοντας την επόμενη ημέρα της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα που κατά ορισμένους θα προσφέρει σε μια χώρα όπως η Ελλάδα επιστροφή στην ανταγωνιστικότητα, η Yueh σημειώνει ότι θα υπάρξει υποτίμηση που σημαίνει ότι μια επιχείρηση θα πρέπει να μειώσει τα κόστη της κατά περίπου 25% αντί να βασίζεται στο νόμισμα για να κάνει τις εξαγωγές της φτηνότερες και αυτό συνήθως σημαίνει ανεργεία και πλήγμα στο επίπεδο ζωής.
Η ΕΚΤ η ΕΕ και οι εκλογές
Διακριτικές αποστάσεις από τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα κρατούν οι Ευρωπαίοι. Η κπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το Βερολίνο παρακολουθεί "στενά" όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Αρνήθηκε ωστόσο να σχολιάσει λεπτομερώς το αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Επίσης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα παρέμβει στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές και θα αξιολογήσει το πρόγραμμα της χώρας με την νέα κυβέρνηση σε συνεργασία με την Eυρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ, ανέφερε εκπρόσωπος της ΕΚΤ στο MNI.
«Οι Έλληνες ψηφοφόροι είναι αυτοί που θα αποφασίσουν την μελλοντική σύνθεση του ελληνικού κοινοβουλίου και την κυβέρνηση. Δεν θα παρέμβουμε ούτε θα κάνουμε σχόλιο σε αυτήν την δημοκρατική διαδικασία. Θα περιμένουμε τις προτάσεις των ελληνικών αρχών για το πώς είναι καλύτερο να προχωρήσουμε με την αξιολόγηση και θα το συζητήσουμε αυτό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ» σημείωσε ο εκπρόσωπος.
Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας κατά την προεκλογική περίοδο, πηγή από την ΕΚΤ υπενθύμισε πως για όσο διάστημα η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα.
Σόιμπλε: Μονόδρομος οι μεταρρυθμίσεις για Ελλάδα
Η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει ισχυρή δέσμευση στην Ευρώπη και να στηρίξει μεταρρυθμίσεις φιλικές προς την ανάπτυξη για να ευημερήσει εντός της ευρωζώνης, δήλωσε την Δευτέρα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικά Θέματα, Πιερ Μοσκοβισί.
«Μέσα από αυτήν την δημοκρατική διαδικασία, ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει για άλλη μια φορά για το μέλλον του. Μια ισχυρή δέσμευση στην Ευρώπη και μια διευρυμένη στήριξη σε μια αναγκαία φιλική προς την ανάπτυξη μεταρρυθμιστική διαδικασία θα είναι απαραίτητη για να ευημερήσει η Ελλάδα και πάλι στην ευρωζώνη» πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί.
O επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανέφερε από την πλευρά του πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεργαστούν εποικοδομητικά με την νέα ελληνική κυβέρνηση.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επανέλαβε τη Δευτέρα ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για την Ελλάδα από το δρόμο των μεταρρυθμίσεων, προσθέτοντας πως η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της προηγούμενης. Ο ίδιος τόνισε πως η Ευρώπη είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, αλλά προειδοποίησε πως αν ακολουθήσει άλλο δρόμο «θα είναι δύσκολα».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr