Η Γερμανίδα Καγκελάριος εκφράστηκε με πολύ θερμό και υποστηρικτικό τρόπο προς την Ελλάδα, τους Έλληνες που δοκιμάζονται από την ανεργία, τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλά και θετικά μηνύματα από την ελληνική οικονομία σε σχέση με την ανάπτυξή της, αναφέροντας ως παράδειγμα τον τουρισμό και την παρατήρηση ότι πολλοί συμπατριώτες της επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους.
Ιδιαίτερα προσεκτική ήταν η κ. Μέρκελ σε ό,τι αφορά την ελληνική ατζέντα. Μίλησε για αποφάσεις που θα ακολουθήσουν και για επόμενα βήματα μετά από τον έλεγχο της Τρόικας, εκτιμώντας ότι αυτά τα επόμενα βήματα θα είναι γρήγορα και πάντως συζητώνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι διμερές. Αφού αναφέρθηκε στη γερμανική στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητά τους, επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της για συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τις ιδιωτικοποιήσεις. «Ξέρω πόσο δύσκολοι είναι οι καιροί στην Ελλάδα, και ειδικά για τους νέους ανέργους κι εκφράζουμε την υποστήριξή μας», είπε η κ. Μέρκελ.
Η Καγκελάριος απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα και τυχόν πρόωρες εκλογές λόγω της εκλογής προέδρου δημοκρατίας λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός Σαμαράς κυβερνά με μεγάλη αποφασιστικότητα τη χώρα και δεν συζητήθηκε τίποτε άλλο.
Τι είπε ο Αντώνης Σαμαράς
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αφού ανέφερε ότι η χώρα έχει επιτύχει δύσκολους στόχους νωρίτερα από τις προβλέψεις, με πρώτη επίδοση το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, την έξοδο στις αγορές τον Απρίλη του 2014 και την έξοδο από την εξαετή ύφεση με πρόβλεψη ανάκαμψης το τρίτο τετράμηνο του έτους, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τάση μείωσης της ανεργίας και τη διαρκή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας κατά δεκάδες θέσεις στον παγκόσμιο δείκτη.
Με τον τρόπο αυτό ο κ. Σαμαράς τεκμηρίωσε την άποψή του ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί πλέον μόνη της στα πόδια της χωρίς να απαιτείται πλέον νέο πακέτο, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη για ανακουφιστικές φοροελαφρύνσεις και κάποιες στιγμές ανάσας, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Για βεβαίωση ότι ο στόχος του χρέους είναι δεδομένος και για να απαντήσει σε όσους μιλούσαν για μεταρρυθμιστική κόπωση της Ελλάδας , ξεκαθάρισε ότι η χώρα πρόκειται σύντομα να προτείνει ένα δικό της πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που θα αφορά το χρονικό διάστημα μετά και το τέλος του προγράμματος στήριξης. «Γυρισμός πίσω στα ελλείμματα δεν υπάρχει και τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να τις συνεχίσουμε», δήλωσε ο κ. Σαμαράς , ανακοινώνοντας ότι η Ελλάδα περιμένει μετά τα τεστ αντοχής των τραπεζών μια τελική ρύθμιση του χρέους.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προβλέψεις για το 2015 λέγοντας ότι η ανάπτυξη θα φτάσει το 2,9% και το 2016 το 3,7%, επιδόσεις που η χώρα κάνει ό,τι μπορεί για τις ξεπεράσει. Στο σημείο αυτό, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο νέο γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας που γίνεται πλέον σημαντικός ευρωπαϊκός συντελεστής ενεργειακής ασφάλειας, μέσω της λειτουργίας των αγωγών από την Ελλάδα στην κεντρική Ευρώπη και των ελληνικών κοιτασμάτων που ξεπερνούν τις αρχικές προσδοκίες.
Για το ΔΝΤ, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι η συνεργασία με την Ελλάδα θα ολοκληρωθεί πριν από την προγραμματισμένη στιγμή και αυτό θα είναι μια επιτυχία για όλους και ειδικά για τη χώρα η οποία μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς πρόσθετες χρηματοδοτήσεις. «Δεν παραιτούμαστε από τα πλεονάσματα και τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο κ. Σαμαράς, εκτιμώντας ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr