Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Μετά την ολοκλήρωση των θερινών διακοπών, προς τα τέλη Αυγούστου σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται να ξεκινήσει ο επόμενος έλεγχος της τρόικας επί του ελληνικού προγράμματος. Μέχρι τότε βέβαια πολλά αναμένεται να μεσολαβήσουν τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Σταθμός αναμφισβήτητα είναι η επερχόμενες ευρωεκλογές οι οποίες θα δώσουν ένα στίγμα για το νέο πολιτικό σκηνικό, αλλά και η εξέλιξη της υπόθεσης Μπαλτάκου, που κτυπώντας του liberal υποστηρικτές της, εντός κι εκτός, απειλεί να τινάξει στον αέρα την όλη προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχειριστεί το “success story” της επικείμενης επιστροφής στις αγορές.
Έτσι, χωρίς το παράγοντα πολιτική που επιστρέφει δυναμικά στο οικονομικό προσκήνιο από… τα δεξιά, μέχρι την αξιολόγηση του Αυγούστου, η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει τις προαπαιτούμενες δράσεις για τις υποδόσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου (από 1 δισ. ευρώ εκάστη) και ταυτόχρονα να προχωρήσει στην εφαρμογή υπόλοιπων μέτρων που συμφωνήθηκαν με την τρόικα για τους επόμενους μήνες.
Το «τυράκι» της μείωσης της φορολογίας
Κομβικό στο μέτωπο του δημοσιονομικού κενού, που δημιουργεί και πολιτικές παρενέργειες είναι η δέσμευση του υπ. Οικονομικών προς την τρόικα , ότι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που θα προκύψει από ενδεχόμενες δικαστικές αποφάσεις ανατροπής της εισοδηματικής πολιτικής θα γίνει από μέτρα που θα ληφθούν στις ομάδες που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη. Σε μια προσπάθεια η κυβέρνηση να «κόψει την όρεξη» για προσφυγές, άφησε να διαρρεύσει ότι από εδώ και στο εξής όταν η Ελλάδα ξεπερνάει τους στόχους της για το πρωτογενές πλεόνασμα θα προχωράει σε μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, ανώτατος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, στο περιθώριο του άτυπου Ecofin δήλωσε ότι το κείμενο της επικαιροποιημένης συμφωνίας με την τρόικα προβλέπει ρητά ότι όταν η Ελλάδα ξεπερνάει τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, τότε θα μπορεί να προωθεί μείωση των γενικών φορολογικών επιβαρύνσεων. Κάτι που κατά τον ίδιο έπραξε και τώρα με την κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%.
Παρέπεμψε μάλιστα στο προσχέδιο του αναθεωρημένου Μνημονίου, όπου υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά: «Εάν υπάρχει βιώσιμη υπεραπόδοση των εσόδων, ως μέρος της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, οι αρχές σε διαβούλευση με Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εξετάσουν μείωση των υψηλών θεσμοθετημένων φορολογικών συντελεστών, στοχεύοντας παράλληλα στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης».
Επιπλέον, υπερτονίζει ότι δε θα πρέπει να υπάρξουν ανατροπές καθώς από την απαρέγκλιτη τήρηση του προγράμματος, συνδέεται και το ζήτημα του χρέους, το θέμα της πιθανής επιπλέον χρηματοδότησης, που θα τεθεί επί τάπητος το καλοκαίρι.
Επιπλέον, υπερτονίζει ότι δε θα πρέπει να υπάρξουν ανατροπές καθώς από την απαρέγκλιτη τήρηση του προγράμματος, συνδέεται και το ζήτημα του χρέους, το θέμα της πιθανής επιπλέον χρηματοδότησης, που θα τεθεί επί τάπητος το καλοκαίρι.
Τα προαπαιτούμενα
Ιδιαίτερα σημαντικό πάντως είναι σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα στην υλοποίηση δεσμεύσεων.
Έτσι:
1. Τέλος Απριλίου ή αρχές Μαΐου θα εκταμιευθούν 6,3 δισ. ευρώ. Προαπαιτούμενο ήταν η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και, όπως δήλωσε ο κ. Ρεν, «η τρόικα εξετάζει κάποιες λεπτομέρειες επί των διατάξεων αυτών, αλλά δεν περιμένω σημαντικές αλλαγές». Η εκταμίευση αναμένεται να εγκριθεί στις 24 Απριλίου σε συνεδρίαση του EuroworkingGroup.
2. Τον Ιούνιο θα δοθεί στην Ελλάδα 1 δισ.€, όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει να υλοποιηθούν έξι προαπαιτούμενα. Η υιοθέτηση νόμου για το υπαίθριο εμπόριο, για τις αδειοδοτήσεις και τον χωροταξικό σχεδιασμό και νόμο που θα μειώνει το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών. Ακόμη θα πρέπει να έχει επικαιροποιηθεί η λίστα των φόρων υπέρ τρίτων, να έχει υιοθετηθεί ο κώδικας συμπεριφοράς για τα μέλη της κυβέρνησης ώστε να περιοριστεί η διαφθορά και να έχει εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση για το σχέδιο δράσης σχετικά με την είσπραξη των οφειλών.
3. Τον Ιούλιο θα εκταμιευθεί προς την Ελλάδα ακόμη 1 δισ.€. Όμως θα πρέπει να έχει ψηφιστεί νόμος που θα εντάσσει στο επικουρικό ταμείο ιδιωτικού τομέα όλα τα επικουρικά ταμεία του Δημοσίου, έχει υιοθετηθεί δασικός νόμος, έχει θεσπιστεί νόμος για τη μείωση της γραφειοκρατίας, έχει προβλεφθεί κατάργηση από 1/1/2015 των φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα επικουρικά ταμεία, έχει υιοθετηθεί νόμος για τη δημιουργία της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ και για την αποπληρωμή όλων των οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ και έχει θεσπιστεί νόμος για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και για τον έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων.
Γ.Α.