Με φόντο την αναβολή της άφιξης της τρόϊκας στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, είχαν τη Δευτέρα νέα συνάντηση, για να καθορίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους, και να βρουν λύσεις στις απαιτήσεις των δανειστών, έχοντας ως δεδομένες και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.
Τα μεγαλύτερα "αγκάθια" που χωρίζουν τις δυο πλευρές, στην παρούσα φάση, είναι το ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και οι ομαδικές απολύσεις.
Αίσθηση προκαλεί η δήλωση που αποδίδεται σε στελέχη της τριμερούς σχετικά με το θέμα των πλειστηριασμών, πως "αν θέλετε να κάνετε κοινωνική πολιτική, φτιάξτε καταλύματα για αστέγους".
Στόχος, πλέον, είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να υπάρξει συμφωνία έως το τέλος του μήνα. Άγνωστη παραμένει η ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα των επικεφαλής και των τεχνικών κλιμακίων της τριμερούς, αλλά σίγουρα μπορεί να προσδιοριστεί για μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 9 Δεκεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να συζητήσει τα ανοιχτά μέτωπα και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, στη συνάντηση που θα έχουν την Τετάρτη, στις Βρυξέλλες, ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα.
Kεντρικό σημείο των επαφών τους θα είναι η εναγώνια προσπάθεια να μεταφέρουν στους εταίρους και δανειστές μας τις ελληνικές θέσεις και να ενημερώσουν για την πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας. Στον πυρήνα αυτής της προσπάθειας είναι να σταλεί ένα μήνυμα στους δανειστές ότι η πολιτική σταθερότητα κρέμεται σε μία κλωστή.
Επιδιώκουν, έτσι, τη διαμόρφωση ενός πλαισίου πολιτικής διαπραγμάτευσης, έστω και σε επίπεδο εντυπώσεων. Γι΄ αυτό η κυβέρνηση για λόγους ως επί το πλείστον εσωτερικής κατανάλωσης εξαιτίας των δημοσκοπικών ευρημάτων παρουσιάζεται αποφασισμένη να βγει στο «ανταρτικο» κατά της τρόικας θέτοντας ως πρώτο ανάχωμα τις “κόκκινες γραμμές” περί μισθών, συντάξεων, απολύσεων και πλειστηριασμών.
Εν τω μεταξύ, όμως, θα καταβληθεί τις επόμενες μέρες μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή για τα ανοιχτά ζητήματα που μπλοκάρουν τις συνομιλίες και καθυστερούν την τελική συμφωνία.
Το υπουργείο Οικονομικών, συνεχίζει να ποντάρει πολλά στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ήδη από το 2013, ακόμα και αν η τρόικα συνεχίζει να αμφισβητεί τους αριθμούς, μπλοκάροντας την τελική συμφωνία, η οποία κολλάει στα εξής:
- Προϋπολογισμός 2013, καθώς αμφισβητείται η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013.
- Προϋπολογισμός 2014. Οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων, συνεχίζουν να ζητούν περισσότερες αποδείξεις, σχετικά με τον τρόπο επίτευξης του στόχου είσπραξης εσόδων από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής, όπως εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών.
- Περικοπή δαπανών. Στις επισκέψεις τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, ανακάλυψαν λογιστικές αλχημείες, με τις οποίες η κυβέρνηση επιχείρησε να τους παραπλανήσει σχετικά με τους στόχους του προϋπολογισμού. Μεταξύ άλλων η τρόικα ανακάλυψε ότι ο συμφωνημένος στόχος των 2δις ευρώ για την φαρμακευτική δαπάνη, δεν περιλαμβάνει τη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων, γεγονός που ανεβάζει τελικά το σύνολο της στα 3δις ευρώ.
- Προαπαιτούμενα. Μπορεί ο Γ. Στουρνάρας να δήλωσε ότι «Πάμε να τα κλείσουμε σύντομα. Έχουν μείνει πολύ – πολύ μικρές διαφορές πια», ωστόσο, η τρόικα περιμένει να δει συγκεκριμένες κινήσεις, αναφορικά με τις αμυντικές βιομηχανίες (σχέδιο αναδιάρθρωσης-απολύσεις), την πρόοδο στις απολύσεις - διαθεσιμότητα των Δημόσιων υπαλλήλων (ορθότητα στοιχείων) και τα χρέη του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ και ΕΥΘΑΘ.
Πέρα από τις διαβουλεύσεις με την τρόϊκα, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει εντός του μήνα έναν "κοινοβουλευτικό Γολγοθά", στις ψηφοφορίες που αναμένονται στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, για το νέο φόρο ακινήτων και για την άρση των πλειστηριασμών, την ώρα που μαίνονται εστίες έντασης και για άλλα ζητήματα, όπως η κατάσταση στην Υγεία και στα Πανεπιστήμια.
Το εσωτερικό μέτωπο
Εν όψει πάντως προϋπολογισμού το οικονομικό επιτελείο θα βάλει μπρος μια επιχείρηση «κατευνασμού» των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, θα αναδείξει τα κέρδη που έχει η ελληνική οικονομία, από την προσπάθεια που έχει καταβάλει στο σύνολο της η κυβέρνηση και θα ζητήσει τη στήριξη των κυβερνητικών βουλευτών, ώστε να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια που, «πλέον φέρνει χειροπιαστά αποτελέσματα».
Στο πλαίσιο αυτό, από το υπουργείο Οικονομικών, προτάσσουν την κίνηση της Moody’s να αναβαθμίσει την ελληνική Οικονομία κατά δυο βαθμίδες, σε Caa3 από C. Αυτό, όπως τονίζουν, οφείλεται στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχει γίνει τον τελευταίο καιρό και αποδεικνύει ότι η εικόνα που έχουν οι ξένοι για την οικονομία έχει αλλάξει άρδην.
Παράλληλα εν όψει προϋπολογισμού θα τονιστεί ότι δεν μπορούν να «πάνε στράφι οι προσπάθειες που έχει καταβάλει η κυβέρνηση και η χώρα, στο βωμό των μικροπολιτικών συμφερόντων» και ακριβώς για αυτό το λόγο, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπ. Οικονομικών, ο Γ. Στουρνάρας “ έχει αποφασίσει να μην υποκύψει στις πιέσεις που δέχεται από βουλευτές και των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης».
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται τις επόμενες ημέρες, να θέσουν στους βουλευτές της πλειοψηφίας, ως «προαπαιτούμενο» την ψήφιση των «καυτών» νομοσχεδίων (φόρος ακινήτων, πλειστηριασμοί), ώστε η χώρα να αναλάβει «απαλλαγμένη από πιέσεις» την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι πονοκέφαλοι...
Στους πονοκεφάλους του Μαξίμου προστίθενται πάντως οι δηλώσεις στελεχών της ΝΔ.
Η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στη «Real news» επανέρχεται στο θέμα της υπερφορολόγησης χαρακτηρίζοντάς την εκ νέου "αντιαναπτυξιακό μέτρο", ενώ αναφερόμενη στον φόρο ακινήτων επισημαίνει ότι "το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο φόρος, έτσι όπως σχεδιάζεται, δεν θα πληρωθεί και οδηγεί χιλιάδες πολίτες στα όρια τους". Η ίδια προσθέτει ότι η "κυβέρνηση δεν πέφτει επειδή μπορεί στη Βουλή να καταψηφιστεί ένα νομοσχέδιο ...αλλά εάν χάσει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας".
...και το αντίδοτο από την Εκάλη
Αποφασισμένος να περάσει το νόμο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων από τη Βουλή δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. "Είμαι εδώ ως τεχνοκράτης για να λέω την αλήθεια, δεν έχω ανάγκη πολιτικής καριέρας", λέει χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Οικονομικών, αποδίδει τις αντιδράσεις σε συμφέροντα που εκπροσωπούνται από ακραίες φωνές φιλελευθερισμού και διαμηνύει πως "ήρθε η ώρα να πληρώσει και η Εκάλη".
Τονίζει, επίσης, ότι περιμένει την υποστήριξη στη Βουλή όλων των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Αριστεράς που τάσσονται υπέρ της δικαιότερης φορολόγησης των πλουσίων, ενώ εξαγγέλλει ότι στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν και ρυθμίσεις για την αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.
Η μάχη στο Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου
Πάντως στο Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου το ελληνικό ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο για μια ακόμη φορά στη μάζωξη των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ωστόσο η πιθανότητα συμφωνίας με τους δανειστές μέχρι τότε είναι μικρή, οπότε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα έχει στα χέρια του μόνο τον ψηφισμένο από τα Σάββατο τα μεσάνυχτα της 7ης Δεκεμβρίου προϋπολογισμό του κράτους για το 2014.
Αλλά και ο προϋπολογισμός είναι στον αέρα καθώς είναι 100% βέβαιο ότι ίσως ακόμη και από τον Ιανουάριο να χρειαστεί η επικαιροποίησή του στο πλαίσιο ενός ακόμη μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ενώ τα μείζονα ζητήματα που αφορούν τις απολύσεις, τους πλειστηριασμούς και τον φόρο ακινήτων είναι ακόμη στον αέρα καθώς στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της εύθραυστης κυβερνητικής πλειοψηφίας υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις και έντονη κριτική προς τον υπουργό Οικονομικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με τους πλειστηριασμούς η ημερομηνία λήξης της ισχύουσας νομοθεσίας, πλησιάζει απειλητικά, με την τρόικα να εμφανίζεται ανυποχώρητη στη θέση της για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Επίσης για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων η τρόικα εμφανίζεται από δύσπιστη έως αντίθετη σχετικά με το νέο φόρο.Στα 200 εκατ ευρώ που υπολείπονται του στόχου, εξαιτίας των αλλαγών που έκαναν οι βουλευτές για να τον ψηφίσουν, οι επικεφαλής προσθέτουν επιπλέον 200 εκατ ευρώ, λόγω της χαμηλής εισπραξιμότητας που παρουσιάζει το νέο σχέδιο.
Όπως ισχυρίζονται, η αύξηση των ληξιπρόθεσμων αποδεικνύουν ότι οι εφορίες δεν μπορούν να εισπράξουν τους φόρους, ενώ τα επιπλέον 600 εκατ ευρώ που περιμένει το υπουργείο Οικονομικών από ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ δεν θα έρθουν στα ταμεία, εξαιτίας της χαμηλής φοροδοτικής ικανότητας που παρουσιάζει η συγκεκριμένη κατηγορία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr