Στο προσκήνιο παραμένει το σενάριο της παραίτησης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, κάτι που θα οδηγήσει σε επαναληπτικές εκλογές στις 15 εκλογικές περιφέρειες της χώρας στις οποίες η Χ.Α. ανέδειξε βουλευτές κατά τις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου 2012.
Ένα ακόμα σενάριο που φέρεται να συζητείται είναι να μην υπάρξουν παραιτήσεις του συνόλου της Κ.Ο. της Χ.Α. αλλά μόνο κάποιων βουλευτών της, ενδεχομένως εκείνων που θεωρηθεί από την Δικαιοσύνη ότι στοιχειοθετούνται εις βάρος τους κατηγορίες για εγκληματικές πράξεις και δράσεις.
Την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκος δήλωσε ότι "θα εξαντλήσουμε κάθε μέσον προκειμένου να υπερασπιστούμε την πολιτική μας τιμή. Όλα είναι ανοικτά".
Σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, σημείωσε ότι "εάν η χώρα μπει σε κύκλο αποσταθεροποιήσεως, δεν θα είναι ένοχη η ΧΑ, αλλά αυτοί οι οποίοι δαιμονοποιούν την Χ.Α. και τη χτυπούν με τόσο βρώμικο και παράνομο τρόπο".
Στην ερώτηση: "Δεν αποσταθεροποιείται η χώρα αν παραιτηθούν οι βουλευτές σας", επανέλαβε ότι "όλα είναι ανοιχτά" για να προσθέσει: "Η Χ.Α. αμύνεται".
Η αντίδραση της κυβέρνησης
«Η κυβέρνηση δεν προβληματίζεται» δήλωσε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο παραίτησης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
Μιλώντας στον Σκάι, ο κ. Κεδίκογλου επισήμανε ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο τότε θα γίνουν τα «προβλεπόμενα από το Σύνταγμα», ενώ επανέλαβε πως «η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται δεν βραχυκυκλώνει, η Δικαιοσύνη θα ολοκληρώσει το έργο της».
Μιλώντας στο Star εμφανίστηκε αντίθετος στη διενέργεια πρόωρων εκλογών σημειώνοντας πως «εάν χρειαστεί να γίνουν συμπληρωματικές εκλογές, θα γίνουν στις περιφέρειες που θα είναι απαραίτητο να συμπληρωθεί ο αριθμός των βουλευτών».
Στον ίδιο σταθμό, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη απηύθυνε κάλεσμα στον πολιτικό κόσμο να επιδείξει «ψυχραιμία και νηφαλιότητα» και να μην «παίξει το παιχνίδι της Χρυσής Αυγής.
«Η Χρυσή Αυγή θα καταλάβει ότι υπάρχουν νόμοι και δημοκρατία σε αυτή τη χώρα (...). Τώρα το καταλαβαίνει και σφαδάζει» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως εάν η ΧΑ «θέλει επαναληπτικές εκλογές (σε περιφέρειες) θα τις έχει (αλλά) αν θέλει αποσταθεροποίηση δεν θα την έχει».
«Αν ο Μιχαλολιάκος πιστεύει ότι μπορεί να παίξει με τους θεσμούς απατάται. Αν θέλει να παραιτήσει οκτώ βουλευτές, θα έχουμε οκτώ επαναληπτικές εκλογές, που θα κερδίσουν τα κόμματα του κοινοβουλευτικού τόξου. Αν θέλει να παραιτήσει 18, θα μείνει χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση» τόνισε.
Παράλληλα, η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την προτίμηση, σε περίπτωση εκλογών, τα υπόλοιπα κόμματα να κατέβουν με έναν υποψήφιο έναντι του υποψηφίου της ΧΑ.
Την Πέμπτη για το θέμα επικράτησαν υψηλοί τόνοι στη Βουλή:
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο παραίτησης των βουλευτών της ΧΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε την Πέμπτη στη Βουλή ότι το κόμμα του θα επιδιώξει να μετατρέψει τις εκλογές σε διπλό δημοψήφισμα: κατά του νεοναζισμού και κατά του Μνημονίου. «Να μην τολμήσουν κάποιοι να αρθρώσουν το σύνθημα 'Σαμαράς ή τανκς' γιατί θα είναι απλά φαιδροί» ανέφερε.
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο παραίτησης των βουλευτών της Χ. Α. ο Μάκης Βορίδης δήλωσε: "Προσωπικά θα έλεγα, μακάρι να αποφασίσουν κάτι τέτοιο, διότι απλώς θα χάσουν στις εκλογές και θα μας αδειάσουν και τη γωνιά. Οι υπόλοιποι όμως, δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τέτοιου τύπου συμπεριφορές ως ευκαιρίες για το οτιδήποτε. Δεν θέλω να ακούω ότι θα αξιοποιηθεί πολιτικά μια συνταγματική εκτροπή, προκειμένου να μετατραπεί η μεθόδευση αυτή σε δημοψήφισμα", ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.
"Ο κ. Βορίδης φοβάται πως όποια στιγμή κι αν γίνουν εκλογές, η κυβέρνησή σας θα καταρρεύσει. Δεν θα σας αδειάσουμε εμείς τη γωνιά, αλλά τα κόμματα της συγκυβέρνησης που έχουν ξεπουλήσει τη χώρα", απάντησε ο Ηλίας Κασιδιάρης.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από το βήμα της Βουλής εκτίμησε πως «θα έχουμε κι άλλο αίμα, τους καθιστούμε υπεύθυνους για ό,τι ακολουθήσει», χαρακτηρίζοντας τα μέλη της Χρυσής Αυγής «θρασύδειλους» και «μαχαιροβγάλτες».
Τι προβλέπει το άρθρο 104 της εκλογικής νομοθεσίας για τις περιπτώσεις αναπληρωματικής εκλογής
1. Οι βουλευτικές έδρες που κενώνονται για οποιοδήποτε λόγο κατά τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου σε κάποια εκλογική περιφέρεια, πληρώνονται από τους αναπληρωματικούς του ίδιου συνδυασμού στην ίδια εκλογική περιφέρεια, που τυχόν έχουν ανακηρυχθεί, οι οποίοι καλούνται από τον Πρόεδρο της Βουλής για την πλήρωση έδρας που κενώθηκε κατά τη σειρά της ανακήρυξής τους.
2. Αν δεν υπάρχουν αναπληρωματικοί ή ο αριθμός τους έχει εξαντληθεί, προκηρύσσεται αναπληρωματική εκλογή στην εκλογική περιφέρεια, στην οποία κενώθηκαν οι βουλευτικές έδρες.
3. Στο συνδυασμό μπορεί να περιληφθεί ο αριθμός υποψηφίων μέχρι του αριθμού των κενών βουλευτικών εδρών, προσαυξανόμενος κατά ένα, και εφόσον η κενή βουλευτική έδρα είναι μία, ανακηρύσσεται βουλευτής ο πρώτος κατά σειρά των ψήφων προτίμησης υποψήφιος του συνδυασμού, που πήρε τη σχετική πλειοψηφία στο σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων.
4. Εάν τη σχετική πλειοψηφία την πήρε μεμονωμένος υποψήφιος ανακηρύσσεται αυτός βουλευτής. Εάν οι βουλευτικές έδρες που κενώθηκαν είναι δύο ή και περισσότερες, αυτές περιέρχονται στους συνδυασμούς ή μεμονωμένους υποψηφίους μετά από ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 99 και 100 του παρόντος.
5. Σε περίπτωση που μετά την κατανομή αυτή παραμείνουν αδιάθετες έδρες, αυτές παραχωρούνται ανά μία στους συνδυασμούς ή μεμονωμένους υποψηφίους που έχουν κατά σειρά τη μεγαλύτερη αχρησιμοποίητη εκλογική δύναμη. Σε κάθε περίπτωση ισοψηφίας δύο ή περισσότερων συνδυασμών ή μεμονωμένων υποψηφίων ενεργείται από το αρμόδιο δικαστήριο, σε δημόσια συνεδρίαση αυτού κλήρωση.
6. Εάν σε ένα συνδυασμό περιέλθουν, κατά την εφαρμογή των προηγούμενων διατάξεων, δύο ή περισσότερες έδρες, αυτές καταλαμβάνονται από τους υποψηφίους του, κατά τη σειρά των ψήφων προτίμησης καθενός. Από το δικαστήριο αυτό ανακηρύσσονται αναπληρωματικοί οι λοιποί υποψήφιοι του ίδιου συνδυασμού.
Ωστόσο το ζήτημα που μάλλον μένει στον αέρα είναι τι θα γίνει με την μια έδρα που κατέχει η Χ.Α. στην Επικράτεια (ψηφοδέλτιο Επικρατείας). Οι απόψεις διίστανται με επικρατέστερη, πάντως, αυτή των συνταγματολόγων που θεωρούν ότι μένει κενή, αφού δεν προκηρύσσονται εθνικές εκλογές και η Βουλή θα αριθμεί 299 βουλευτές. Μια άλλη άποψη θεωρεί ότι η κενή έδρα μπορεί να αναπληρωθεί από το κόμμα το οποίο θα έρθει πρώτο σε ψήφους στις 15 εκλογικές περιφέρειες που θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr