Με το σύνθημα «Ισχυρή Γερμανία. Ισχυρή Ευρώπη. Μόνο με μας» επιδιώκει το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) να κερδίσει για άλλη μία φορά την ψήφο των γερμανών ψηφοφόρων και να πετύχει την εκ νέου είσοδο στο γερμανικό κοινοβούλιο. Η θέση τους για την Ελλάδα είναι ξεκάθαρη: Αναγνωρίζουν ότι η χώρα μας έχει σημειώσει πρόοδο αλλά μένει να υλοποιήσει στο ακέραιο όλες τις προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
Ειδικότερα όπως τονίζει στο "R" ο Γιοάχιμ Σπατς, βουλευτής και εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας της FDP για θέματα ευρωπαϊκής πολιτική, η παράταξη «θεωρεί ότι πρέπει να συνεργαστεί με τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) προκειμένου να συνεχίσουν την πιο επιτυχημένη κυβέρνηση μετά την επανένωση.
«Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε να συγκυβερνήσουμε μόνο με την CDU/CSU. Δεν τίθεται ερώτημα για καμία άλλη συνεργασία». Ο κ. Σπατς θεωρεί ότι «ήταν τέσσερα καλά χρόνια για τη Γερμανία, στην περίοδο των οποίων πετύχαμε πολλά».
Πήραμε σημαντικά μέτρα για τους Γερμανούς
Μάλιστα, διευκρινίζει ότι το κόμμα του δεν ήταν απλά ένα συμπληρωματικό ή διορθωτικό κόμμα απέναντι στην CDU και την CSU, αλλά «ήμασταν συνεργάτες επί ίσοις όροις, ενώ στα καθοριστικά ζητήματα θέσαμε τους βασικούς άξονες, ενώ πραγματοποιήσαμε σημαντικά φιλελεύθερα προγράμματα: Καταργήσαμε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και εισάγαμε τον Ομοσπονδιακό στρατό την εθελοντική θητεία, ενώ στηρίξαμε τις οικογένειας και τη μεσαία τάξη με την αύξηση του επιδόματα για τα παιδιά και την εισαγωγή του επιδόματος φροντίδας των παιδιών, την κατάργηση του παραβόλου στις επισκέψεις στα γραφεία των γιατρών, αυξήσαμε κατά 13 δισ. ευρώ τις επενδύσεις στην Παιδεία και την Έρευνα, ενώ ταυτόχρονα πετύχαμε τη σταθερή εκτέλεση του προϋπολογισμού, κτλ».
Αναφερόμενος στη επόμενη ημέρα των εκλογών Γιοάχιμ Σπατς υπογραμμίζει στο "R" ότι «τα τελευταία χρόνια ανακουφίσαμε τη μεσαία τάξη της Γερμανίας από έξοδα ύψους 22 δισ. ευρώ: Μειώθηκε η εισφορά για τις συντάξεις, αυξήσαμε το επίδομα παιδιών και καταργήσαμε το παράβολο για τις ιατρικές επισκέψεις. Θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή την πορεία και να απαλλάξουμε από περαιτέρω βάρη τη Γερμανία. Είμαστε κάθετα αντίθετα με τα σχέδια της Σοσιαλδημοκράτες (SPD), της Αριστερά (Linke) και των Πρασίνων (Grüne) για αύξηση της φορολογίας.
Τα έσοδα του γερμανικού κράτους από τη φορολογία ξεπερνούν τα 700 δισ. ευρώ, όσο ποτέ άλλοτε. Νομίζω ότι είναι αρκετά. Το κράτος δεν πρέπει να πλουτίζει εις βάρος των πολιτών. Τα λεφτά ανήκουν στους ανθρώπους, όχι στο κράτος.
Η αρχή της αλληλεγγύης στην Ευρώζώνη
«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ισχύει η ίδια αρχή, ότι η Ευρωζώνη είναι μία κοινότητα κρατών με σταθερό προϋπολογισμό και ανταγωνιστικότητα, προκειμένου να αντέξει στην παγκόσμια αρένα.
Για τα κράτη που αδυνατούν αυτή τη στιγμή με δικές τους δυνάμεις να πετύχουν τους μεσοπρόθεσμους στόχους των προϋπολογισμών τους, τότε θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν την αλληλεγγύη των άλλων κρατών. Από την άλλη πλευρά, αυτός που λαμβάνει έχει επίσης την υποχρέωση, να κάνει όσα του είναι εφικτά να εξαλείψει την αιτία της κατάστασής του. Μία απόκλιση από αυτή την αρχή θα ήταν άδικη απέναντι σε εκείνους, που έχουν ήδη ολοκληρώσει με επιτυχία αυτή τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων».
Ο δρόμος για έξοδο στις αγορές περνάει από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας
Σχετικά με την Ελλάδα ο γερμανός πολιτικός επισημαίνει στο "R": Οι CDU/CSU και η FDP σχηματίζουν μία κοινή κυβέρνηση. Γι' αυτό το λόγο και οι θέσεις σε σχέση με τις χώρες που βρίσκονται στο Μνημόνιο είναι κοινές. Τα προγράμματα τις χώρες αυτές έχουν συμφωνηθεί από κοινού απ' όλες τις πλευρές. Οι συμφωνίες αυτές πρέπει – και προς το ίδιο το συμφέρον της Ελλάδας – να πραγματοποιηθούν. Εάν η χώρα θέλει να βγει στις αγορές μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, αυτός ο δρόμος περνάει αναγκαστικά από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Εδώ δεν μπορεί και δεν θα γίνει καμία παραχώρηση και κανένα μαγείρεμα.
Για παράδειγμα, τον Νοέμβριο του 2012 η γερμανική Βουλή ψήφισε τις αναπροσαρμογές στο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Έτσι, μετατέθηκε ο στόχος του πλεονάσματος στον Προϋπολογισμό από το 2013 για το 2014. Όσο αφορά τον περιορισμό του ελλείμματος κάτω από το 3% μετατέθηκε από το 2014 για το 2016.
Παραμένει η απαίτηση από την Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις
Οι αιτίες για αυτές τις αναπροσαρμογές ήταν οι δυσμενείς εξελίξεις στον τομέα της ανάπτυξης, καθώς και οι καθυστερήσεις λόγω των εκλογών στην Ελλάδα». Ωστόσο, ο κ. Σπατς έδωσε και μία θετική νότα για την Ελλάδα: «Παρά τις απρόβλεπτες αυτές εξελίξεις η Αθήνα κατάφερε να πραγματοποιήσει πολυάριθμες μεταρρυθμίσεις, όπως π.χ. να μειώσει το έλλειμμα στον Προϋπολογισμό και τη μείωση του εργασιακού κόστους. Αυτό έχει επιβεβαιώσει στην έκθεσή της και η τρόικα. Με τις προαναφερόμενες αναπροσαρμογές διασφαλίζεται μία ισορροπία ανάμεσα στην πίεση για μεταρρυθμίσεις και την αλληλεγγύη. Παραμένει η απαίτηση από τη χώρα να πραγματοποιήσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις».
Ο εκπρόσωπος των Φιλελεύθερων υπογράμμισε στο τέλος: «Η Ελλάδα έκανα μεγάλη πρόοδο. Στο τέλος 2014 η τρόικα θα εξετάσει εκ νέου την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιούν οι Έλληνες για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης».
Ο Γιοάχιμ Σπατς είναι ο βασικός ομιλητής της κοινοβουλευτικής ομάδας της FDP σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, τακτικό μέλος της επιτροπής για θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλος της επιτροπής Άμυνας στο γερμανικό κοινοβούλιο.
Νίκος Ιτσινές
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr