Η συνάντηση που είχε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, με τους εκπροσώπους της τρόικας έδειξε για ακόμα μια φορά το πόσο ζοφερό είναι το τοπίο για τα εργασιακά. Το κλιμάκιο της τριμερούς ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ έθεσε ξεκάθαρα στον κ. Βρούτση ότι θα πρέπει να αλλάξει το καθεστώς των τριετών μισθολογικών ωριμάνσεων.
Με το ισχύον σύστημα, κάθε εργαζόμενος δικαιούται αύξηση 9% κάθε φορά που συμπληρώνει 3 χρόνια εργασίας. Από την πλευρά της τρόικας, τονίστηκε ότι αυτό θα πρέπει να καταργηθεί τελείως και να ορίζεται ο μισθός βάσει συμφωνίας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Ενδεχόμενο που αν συμβεί θ’ αφήσει στην ουσία χωρίς καμία κάλυψη την αγορά εργασίας, αφού είναι δεδομένο ότι ακόμα κι αυτοί έχουν δουλειά, θα δουν μια εξίσωση του εισοδήματος τους με το κατώτατο βασικό μισθό, των 586 ευρώ μεικτά.
Η αντιπρόταση της ηγεσίας του υπουργείου, που έκρινε ως ακραία την πρόταση των δανειστών, ήταν να υπάρξει μια μείωση στις ωριμάνσεις και από το 9% να πέσει στο 5%. Αυτό ήταν το πρώτο μέτρο που απεργάζονται στο υπουργείο, την ώρα που ανέφεραν στην τρόικα ότι θα γίνουν κι άλλες προτάσεις ώστε να μη χρειαστεί να προχωρήσει η κατάργηση των ωριμάνσεων.
Ένα ζήτημα που έθεσαν ιδιαίτερα έντονα οι δανειστές ήταν και η πλήρης αλλαγή στο κομμάτι των αποζημιώσεων. Η τρόικα επισήμανε ότι θα πρέπει να μειωθεί και το ποσοστό που δίνεται ως αποζημίωση αλλά και ο χρόνος που θα ανακοινώνονται απολύσεις, ενώ από το επιτελείο του υπουργείου ανέφεραν ότι θα μπορούσαν να προχωρήσουν στη μείωση του χρόνου ειδοποιήσεων των απολύσεων. Ωστόσο, πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσει να γίνει κάτι διαφορετικό από το να εφαρμοστούν οι εισηγήσεις των δανειστών…
Ακόμα, φαίνεται ότι έχει κλειδώσει ο καθορισμός του ελεύθερου χρόνου εργασίας που φαίνεται να πέφτει από τις 12 ώρες ημερησίως στις 11, ενώ για το ζήτημα του πενθήμερου τονίστηκε για άλλη μια φορά από την τρόικα ότι θα πρέπει να ανοίξει και να γίνει εξαήμερο, με την ηγεσία του υπουργείου να εμφανίζεται αρνητική. Το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να ξανατεθεί στο τραπέζι και τις επόμενες μέρες, που θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για να οριστικοποιηθεί το ακριβές ποσό που θα περιλαμβάνεται στο νέο πακέτο μέτρων από τον τομέα της Εργασίας.
Πολλές από τις θεσμικές αλλαγές αναμένεται να συζητηθούν στην επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου που έχει συσταθεί, κι όπου διαφαίνεται η πρόθεση της κυβέρνησης για αλλαγές στις άδειες μητρότητας, αλλά για καθορισμό των κατώτατων μισθών από ανεξάρτητη αρχή.
Ήδη, με επιστολή της η ΓΣΕΕ προς τους πολιτικούς αρχηγούς, έχει αντιδράσει τόσο στο σχεδιασμό αυτό, όσο και στις προθέσεις της τρόικας.
Πηγές, ωστόσο, του υπουργείου, όσο και της τρόικας απέφυγαν να δώσουν λεπτομέρειες για το εάν θα υπάρξουν αλλαγές τόσο στο θέμα των αποζημιώσεων, όσο και του ύψους του κατώτατου μισθού.
Θέματα, πάντως, αιχμής για την τρόικα είναι:
- Επαναδιευθέτηση του χρόνου εργασίας, με δυνατότητα ελαστικής κατανομής του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας και καθιέρωση εργασίας το Σάββατο με διευθυντικό δικαίωμα.
- Μείωση του χρόνου προειδοποίησης απόλυσης (κατά δύο μήνες σε όλες τις κατηγορίες) με στόχο της μείωση του ποσού της αποζημίως όψει και συνολικών ανακατατάξεων σε ΔΕΚΟ, τράπεζες κτλ.
- Μείωση του απαιτούμενου χρόνου ανάπαυσης από τις 12 ώρες που ισχύει σήμερα για τις περισσότερες κατηγορίες στις 11.
- Κατάργηση των μισθολογικών προσαυξήσεων που καταβάλλονται ανά τριετία στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και κατ’ επέκταση και του δημόσιου τομέα.
- Οριοθέτηση του τρόπου διαμόρφωσης των κατώτατων μισθών προκειμένου να αποκλειστεί ο μονομερής καθορισμός από τους κοινωνικούς εταίρους.
Στο πακέτο μέτρων, που ήδη προωθούνται για την εξοικονόμηση των 11,5 δισ., μεταξύ άλλων, αναφορικά με αρμοδιότητες του Υπ. Εργασίας περιλαμβάνονται:
- Η αύξηση γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, που αναμένεται να επηρεάσει παλαιούς και νέους ασφαλισμένους που δεν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
- Η αύξηση του κατωτάτου ορίου χρόνου συνταξιοδότησης από τα 15 έτη σήμερα στα 20 έτη.
- Μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων, κλιμακωτά, πάνω από τα 1.000 ευρώ από 1% έως και 15%.
- Μείωση του εφάπαξ κατά 20-30% σε 22 Ταμεία.
- Κατάργηση δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα αδείας) συνταξιούχων, εκτός των χαμηλών συντάξεων (360 ευρώ) και του ΟΓΑ του οποίου οι μηνιαίες συντάξεις θα μειωθούν κατά 30 ευρώ.
- Περικοπή στις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μπει πλαφόν στα 720 ευρώ.
- Κατάργηση της καταβολής του βοηθήματος ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω από τα 65 έτη.
Στην είσοδο του υπουργείου βρέθηκαν συγκεντρωμένοι 50 περίπου διαδηλωτές ΑμεΑ, μέλη του ΠΑΜΕ, που αποδοκίμασαν τους επικεφαλής των δανειστών, με συνθήματα κατά του κεφαλαίου, του καπιταλισμού, της τρόικας, της κυβέρνησης και την Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γιώργος Αλεξάκης - Αλέξανδρος Βέλμαχος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr