Ζητήματα όπως το κράτος δικαίου, η ελευθερία έκφρασης, οι σχέσεις καλής γειτονίας, η αντιμετώπιση των μειονοτήτων, τα δικαιώματα των γυναικών και η μάχη κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος δεν έχουν ακόμα αντιμετωπισθεί πλήρως από την Κροατία, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Τουρκία, επισημαίνουν τα ψηφίσματα που υιοθετήθηκαν σήμερα.
Κροατία
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κροατία μπορούν να ολοκληρωθούν εντός του 2010 και η επιτυχής ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας με τη χώρα θα αποτελέσει "έναυσμα" στη διαδικασία για τις υπόλοιπες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, σημειώνεται στην έκθεση που ετοίμασε ο εισηγητής του ΕΚ για την Κροατία, Hannes Swoboda (Σοσιαλιστές, Αυστρία), η οποία υιοθετήθηκε με 582 ψήφους έναντι 24 και 37 αποχές. Ωστόσο οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πτώση που καταγράφεται στην υποστήριξη για την ένταξη στην ίδια την Κροατία.
Η ΕΕ αναμένει από την Κροατία να "συνεργασθεί πλήρως" με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ΔΠΔ) και να του παράσχει πρόσβαση στα έγγραφα που έχει ζητήσει στο πλαίσιο της εκδίκασης των υποθέσεων εγκλημάτων πολέμου.
Οι προετοιμασίες για την επίλυση της διμερούς μεθοριακής διαφοράς έχουν "δημιουργήσει δυναμική για το άνοιγμα όλων των κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας που απομένουν" σημειώνεται στο ψήφισμα, το δε Συμβούλιο οφείλει να αποφασίσει "το συντομότερο δυνατό" το άνοιγμα του κεφαλαίου "Δικαιοσύνη και Θεμελιώδη Δικαιώματα". Συνολικά από τα 35 κεφάλαια της διαπραγματευτικής διαδικασίας έχουν ανοίξει τα 28 ενώ 17 έχουν κλείσει προσωρινά.
Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας
Οι ευρωβουλευτές αναμένουν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια θα αρχίσουν "στο εγγύς μέλλον" και ζητούν από το Συμβούλιο "να επικυρώσει την εισήγηση της Επιτροπής κατά τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου του 2009" για έναρξη των διαπραγματεύσεων. Στηρίζουν επίσης την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να ορισθεί το 2014 "ως κίνητρο και συμβολικό χρονικό ορίζοντα" ένταξης για όλα τα Δυτικά Βαλκάνια. Το ψήφισμα, που ετοίμασε ο Zoran Thaler (Σοσιαλιστές, Σλοβενία) υιοθετήθηκε με 548 ψήφους έναντι 45 και 35 αποχές.
Για το θέμα της ονομασίας το Κοινοβούλιο καλεί τις κυβερνήσεις της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας να " εντείνουν τις προσπάθειες εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας." Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές η ΕΕ οφείλει να είναι πρόθυμη να συμβάλλει στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
Πέραν αυτού, με το ψήφισμα, το ΕΚ "σημειώνει με ανησυχία τη χρήση ιστορικών επιχειρημάτων στο πλαίσιο του διεξαγόμενου διαλόγου, συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατου φαινόμενου της λεγόμενης «αρχαιοποίησης», που ενέχει τον κίνδυνο όξυνσης των εντάσεων" για να χαιρετίσει, τέλος "το νέο, πιο θετικό κλίμα μεταξύ των κυβερνήσεων της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας, μετά τις πρόσφατες εκλογές στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα τις πρόσφατες συναντήσεις μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών".
Τουρκία
Πρόοδος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων υπήρξε "περιορισμένη" το 2009 σημειώνει το ψήφισμα της εισηγήτριας του ΕΚ, Ria Oomen-Ruijten (ΕΛΚ, Ολλανδία) που υιοθετήθηκε χθες χωρίς ονομαστική ψηφοφορία.
Το Κοινοβούλιο υπενθυμίζει ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων το 2005 ήταν η αφετηρία μιας " μιας μακράς και ανοικτής διαδικασίας" ενώ οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη "λύπη" τους για το γεγονός ότι, "για τέταρτη συνεχή χρονιά, το πρόσθετο πρωτόκολλο στη συμφωνία σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή από την Τουρκία" και προειδοποιούν ότι " η μη εφαρμογή μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων".
Η τουρκική κυβέρνηση οφείλει να συμβάλλει "με συγκεκριμένο τρόπο" στην εξεύρεση συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, σημειώνει το ΕΚ. Η "άμεση" έναρξη από την Τουρκία της απόσυρσης των δυνάμεών της από το βόρειο τμήμα της νήσου, η αντιμετώπιση του ζητήματος του εποικισμού από Τούρκους πολίτες, αλλά και το να επιτραπεί η επιστροφή "του αποκλεισμένου τμήματος της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους του σύμφωνα με την απόφαση 550(1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", θα διευκόλυνε τη δημιουργία "του κατάλληλου κλίματος για τις διαπραγματεύσεις", σημειώνουν οι ευρωβουλευτές,
Πέραν αυτού, το ΕΚ, "καλεί την τουρκική κυβέρνηση να πάψει να παρεμποδίζει τα μη στρατιωτικά πλοία που κάνουν έρευνες για πετρέλαιο για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο", ενώ "εκφράζει επιδοκιμασία για την επανενεργοποίηση της Επιτροπής Αγνοουμένων και καλεί την Τουρκία να αναλάβει κατάλληλη δράση σε σχέση με αυτό το ανθρωπιστικό ζήτημα".
Τέλος, το ΕΚ με το ψήφισμα "σημειώνει την περιορισμένη πρόοδο που έχει επιτευχθεί ως προς τη βελτίωση των διμερών σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας· καλεί τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας να αποσύρει την απειλή casus belli και αναμένει από την τουρκική κυβέρνηση να τερματίσει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου".
Οι Ευρωβουλευτές εκφράζουν επίσης τη λύπη τους για τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας με τις οποίες έκλεισε το Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας και ακυρώθηκε η νομοθεσία περί περιορισμού της Δικαιοδοσίας των στρατοδικείων, τις οποίες χαρακτηρίζουν "σοβαρή" οπισθοδρόμηση στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και έτσι ζητούν να υπάρξει μεταρρύθμιση του συντάγματος της χώρας.
Ως θετικές εξελίξεις οι ευρωβουλευτές σημειώνουν τον ευρύ δημόσιο διάλογο που έχει αρχίσει γύρω από το λεγόμενο "δημοκρατικό άνοιγμα" καθώς και τη νομοθεσία περί άρσης της απαγόρευσης εκπομπών στην κουρδικής γλώσσας. Εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για τις διπλωματικές προσπάθειες ομαλοποίησης των σχέσεων με την Ουκρανία αλλά ζητούν την επικύρωση των σχετικών πρωτοκόλλων ενώ αναγνωρίζουν το ρόλο της Τουρκίας στην περιφερειακή ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή.
Οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό Nabucco και ζητούν να ανοίξει το κεφάλαιο "Ενέργεια" των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Μέχρι τώρα έχουν ανοίξει 12 από τα 35 κεφάλαια με πιο πρόσφατο, τον Δεκέμβριο, το κεφάλαιο "Περιβάλλον".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr