Η αύξηση του κόστους εργασίας αναμένεται να επιβάλει βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην απασχόληση, ωστόσο, οι εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης θεωρούνται ικανές να στηρίξουν τις επενδύσεις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ.
Όσον αφορά στον πληθωρισμό, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι κατά τα τέλη του 2026 θα επανέλθει στο 2%, καθώς οι τιμές στις υπηρεσίες δεν θα μειωθούν και το γενικό αίσθημα ακρίβειας θα επιμείνει.
Ως προς το δημόσιο χρέος, το πρωτογενές πλεόνασμα θα κινηθεί, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, στο 2,4% για το 2025 και το 2026, πράγμα που θα συμβάλει στην μείωση του χρέους στο 150% και το 148,1% του ΑΕΠ για τα δύο έτη, αντίστοιχα. Όσο για τη φετινή χρονιά, το ανάλογο ποσοστό φαίνεται πως διαμορφώνεται στα 157,3% του ΑΕΠ.
Οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της χώρας είναι πιθανό να επιδεινωθούν, όπως επισημαίνει ο οργανισμός, σε περίπτωση καθυστέρησης της εφαρμογής των στόχων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η προτεραιότητα δεν θα πρέπει να είναι άλλη από τη διατήρηση της πτωτικής πορείας του χρέους μέσα από την επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων, τη στιγμή ιδίως που το κόστος του δημογραφικού και οι επενδυτικές ανάγκες αναμένεται να ενισχύσουν τις πιέσεις που θα αναδυθούν στο μέλλον σε σχέση με τις κρατικές δαπάνες. Μάλιστα, τα κρατικά ταμεία θα πιεστούν παραπάνω από το 2026 και μετά, οπότε, λόγω της λήξης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα χρειαστεί να εκταμιεύουν μεγαλύτερα ποσά για τη χρηματοδότηση των δημόσιων δαπανών.
Επομένως, η μεγαλύτερη αποδοτικότητα των δημοσίων δαπανών και η ενίσχυση της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης και των επενδύσεων αναμένεται να στηρίξουν την αναπτυξιακή τροχιά και τα κεφάλαια, ενώ θα συμβάλουν και στην επίτευξη σταθερών πλεονασμάτων. Απαραίτητη κρίνεται, σύμφωνα με την έκθεση, και η ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, αφού έτσι θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα της αναντιστοιχίας δεξιοτήτων, πράγμα που επιβαρύνει τις αναπτυξιακές προοπτικές, καθώς συμβάλλει στην αύξηση της ανεργίας. Το ίδιο σημαντικά κρίνονται και η επαναφορά της ισορροπίας στις πολιτικές της αγοράς, η διασφάλιση εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας, καθώς και η συμβουλευτική στους ανέργους, μέτρα που αναμένεται να συμβάλουν και αυτά με τη σειρά τους στην ενίσχυση της αγοράς.
Σύμφωνα τέλος με την ίδια έκθεση του ΟΟΣΑ, ο περιορισμός των φορολογικών δαπανών, κυρίως σε ό,τι αφορά στα ορυκτά καύσιμα, και η συνέχιση των προσπαθειών για πάταξη της φοροδιαφυγής αναμένεται να αυξήσουν τα έσοδα και να δημιουργήσουν μεγαλύτερο περιθώριο για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τους χαμηλόμισθους, ενθαρρύνοντας παράλληλα την αύξηση της απασχόλησης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr