Τα πρώτα δείγματα φάνηκαν ήδη τη Δευτέρα (9/12). Η αρμόδια υπηρεσία για την εξέταση αιτημάτων ασύλου BAMF ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή των εξετάσεων αιτημάτων ασύλου που τίθενται από Σύριους πρόσφυγες. Η γερμανική κυβέρνηση τηρεί ακόμη στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στη Συρία, ενώ το αντιπολιτευόμενο CDU απαιτεί ήδη να επισπευστούν οι επιστροφές Σύρων που δεν πληρούν τις προδιαγραφές για άδεια παραμονής.
Στην Αυστρία, οι εξελίξεις επηρεάζουν άμεσα περίπου 7.300 άτομα από τη Συρία που βρίσκονται σε διαδικασία χορήγησης ασύλου. Ωστόσο, η χώρα σκοπεύει επίσης να επανεξετάσει το καθεστώς διαμονής όσων έχουν μόνο καθεστώς προσωρινής προστασίας, ενώ η οικογενειακή επανένωση θα σταματήσει επίσης μέχρι νεωτέρας, όπως μεταδίδει το ARD. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ, το υπουργείο του έχει πλέον αναλάβει την «προετοιμασία ενός προγράμματος ομαλού επαναπατρισμού και απέλασης στη Συρία». Στην Αυστρία ζουν σήμερα περίπου 100.000 Σύροι, ένας από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς εξόριστων Σύρων στην Ευρώπη.
Σουηδία: Η κατάσταση στη Συρία είναι εύθραυστη
Ο επικεφαλής του νομικού τμήματος της Σουηδικής Υπηρεσίας Μετανάστευσης, Carl Bexelius, εξήγησε ότι η κατάσταση στη Συρία είναι «εύθραυστη και ότι τα πρόσφατα γεγονότα εγείρουν πολλά νομικά ζητήματα που πρέπει να αναλυθούν λεπτομερώς» και ότι οι σουηδικές αρχές θα αναστείλουν τις απελάσεις μέχρι να αποσαφηνιστεί η πολιτική κατάσταση στη Συρία. Ο ηγέτης των ακροδεξιών Σουηδών Δημοκρατών, Τζίμι Άκεσον, έχει ήδη καλέσει τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στη Συρία. Το 2015 και το 2016, η Σουηδία δέχθηκε τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό Σύρων προσφύγων στην ΕΕ μετά τη Γερμανία.
Οι αντιδράσεις σε Δανία, Νορβηγία, Ιταλία και Βρετανία
Η αρχή ασύλου της Δανίας δήλωσε επίσης ότι «αναστέλλει τη διεκπεραίωση υποθέσεων που αφορούν άτομα από τη Συρία λόγω της πολύ αβέβαιης κατάστασης στη χώρα μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ». Αυτό αφορά επί του παρόντος 69 υποθέσεις. Η Δανία είναι γνωστή για την αυστηρή της πολιτική ασύλου. Στα μέσα του 2020, ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ που άρχισε να επανεξετάζει εκατοντάδες υποθέσεις Σύρων προσφύγων. Ο λόγος που έδωσαν τότε οι αρχές ήταν ότι η «κατάσταση στη Δαμασκό» δεν δικαιολογούσε πλέον άδεια παραμονής. Ωστόσο, οι απελάσεις δεν θα πραγματοποιηθούν.
Την ίδια στιγμή, η Νορβηγία ανακοίνωσε την απόφασή της να «αναβάλει τις αιτήσεις ασύλου από τη Συρία μέχρι νεωτέρας». Ο λόγος είναι «τα πρόσφατα σημαντικά γεγονότα και οι αλλαγές στη Συρία», εξήγησε η αρμόδια αρχή. Από την αρχή του έτους έχουν υποβληθεί 1.933 αιτήσεις ασύλου από Σύρους στη Νορβηγία.
Η Μεγάλη Βρετανία και η Ιταλία αναστέλλουν επίσης προσωρινά τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου σε άτομα από τη χώρα του εμφυλίου πολέμου. Αυτό ακολουθεί το παράδειγμα άλλων ευρωπαίων εταίρων, ανακοίνωσε η ιταλική δεξιά κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι. Η Μελόνι είχε προηγουμένως συναντηθεί με υπουργούς στη Ρώμη για να αξιολογήσει τις εξελίξεις στην κατάσταση στη Συρία.
Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι αποφάσεις για τις αιτήσεις ασύλου από Σύρους έχουν ανασταλεί «ενώ επανεξετάζουμε την τρέχουσα κατάσταση».
Πάγωμα των διαδικασιών και στη Γαλλία
Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι «εργάζεται για την αναστολή των εν εξελίξει διαδικασιών ασύλου από τη Συρία». Αναμένεται απόφαση τις επόμενες ώρες, ανέφερε. Σύμφωνα με την αρχή μετανάστευσης OFPRA, περισσότερες από 4.000 αιτήσεις ασύλου από Σύρους υπηκόους έχουν καταγραφεί στη Γαλλία φέτος. Η Γαλλία είναι επίσης σημαντική χώρα διέλευσης για τους πρόσφυγες που ταξιδεύουν μέσω της Μάγχης προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, σχεδόν 2.900 Σύροι ταξίδεψαν στα βρετανικά νησιά με μικρές βάρκες. Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε επίσης ότι έχει «αναστείλει προσωρινά» τις αποφάσεις σχετικά με τις αιτήσεις ασύλου από Σύρους, ενώ η τρέχουσα κατάσταση «αξιολογείται».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr