Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την S&P Global, o ρυθμός ανάπτυξης ήταν ο δεύτερος βραδύτερος σε διάστημα ενός έτους, ωστόσο, εντονότερος από τον μακροχρόνιο μέσο όρο της έρευνας.
Παράλληλα, η ανάκαμψη των λειτουργικών συνθηκών υποστηρίχθηκε από μία νέα αύξηση των νέων παραγγελιών τον Νοέμβριο. Οι Έλληνες κατασκευαστές σημείωσαν οριακή αύξηση των νέων πωλήσεων, μετά την απόκτηση νέων πελατών και τη βελτίωση των συνθηκών ζήτησης.
Σύμφωνα με την έκθεση, η αύξηση των συνολικών νέων παραγγελιών οφειλόταν ως έναν βαθμό στην επιστροφή των νέων εργασιών εξαγωγών σε συνθήκες ανάκαμψης. Η εντονότερη ζήτηση από τους νέους πελάτες στις αγορές του εξωτερικού βοήθησε ώστε να αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης στον δριμύτερο που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο.
Παρόλα αυτά, τα επίπεδα παραγωγής αυξήθηκαν οριακά τον Νοέμβριο. Οι εταιρείες ανέφεραν ότι η παραγωγική ικανότητα και τα αποθέματα ήταν επαρκή για να στηρίξουν την νέα, αν και οριακή, άνοδο των νέων παραγγελιών.
Την ίδια στιγμή, ο ρυθμός αύξησης επιβραδύνθηκε σε σύγκριση με τον αντίστοιχο που παρατηρήθηκε τον Οκτώβριο, καθώς
μετά από μία μέτρια αύξηση τον Οκτώβριο, η απασχόληση στις εταιρείες του ελληνικού τομέα μεταποίησης επέστρεψε σε περιβάλλον συρρίκνωσης τον Νοέμβριο.
Σύμφωνα με τα μέλη που συμμετείχαν στην έρευνα της S&P Global, τα επίπεδα προσωπικού λόγω ελλείψεων του εργατικού δυναμικού και τη μείωση των εργαζομένων προσωρινής απασχόλησης. Παρ' ότι οριακός, ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας ήταν ο δεύτερος εντονότερος που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2020 (καθώς και τον Οκτώβριο του 2023).
Σημειώνεται επίσης ότι κατεγράφη μικρότερος αριθμός εργατικού δυναμικού λόγω της περαιτέρω μείωσης των εργασιών σε εκκρεμότητα στα μέσα του τέταρτου τριμήνου. Ο ρυθμός μείωσης ήταν αμετάβλητος σε σύγκριση με τον Οκτώβριο και ο δεύτερος ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο, καθώς οι εταιρείες κατάφεραν να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στις απαιτήσεις παραγωγής.
Εν τω μεταξύ, ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών επιταχύνθηκε τον Νοέμβριο, μετά την εξασθένηση των πιέσεων επί του κόστους του τελευταίους μήνες. Οι υψηλότερες τιμές πρώτων υλών και λογαριασμών ενέργειας επισημάνθηκαν πολλές φορές από τα μέλη που συμμετείχαν στην έρευνα ως η αιτία της πρόσφατης αύξησης. Ο ρυθμός αύξησης ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών.
Αντίστοιχα, οι χρεώσεις εκροών αυξήθηκαν με ρυθμό-ρεκόρ, ο οποίος ήταν ο δριμύτερος που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο. Παρά τις σχετικά υποτονικές συνθήκες ζήτησης, οι εταιρείες ήταν σε θέση να μετακυλίσουν το υψηλότερο κόστος στους πελάτες.
Σημειώνεται, ότι το υψηλότερο κόστος επιβάρυνε τους παραγωγούς αγαθών, καθώς προσάρμοσαν τις αγορές εισροών προς τα πάνω λόγω των ανησυχιών για μελλοντικές αυξήσεις των τιμών υλικών και περαιτέρω καθυστερήσεις στους χρόνους παράδοσης των προμηθευτών. Παρ' όλα αυτά, η χαμηλότερη από το αναμενόμενο εισροή νέων παραγγελιών οδήγησε στη συσσώρευση αποθεμάτων, καθώς. τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων αυξήθηκαν με τον εντονότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2008.
Τέλος, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε τον Νοέμβριο. Ο βαθμός αισιοδοξίας σχετικά με τις προοπτικές ως προς την παραγωγή κατά το επόμενο έτος αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Μάιο και ήταν -σε γενικές γραμμές- σημαντικός.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr