Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν από τους πρώτους που έσπευσε να συλλυπηθεί τους οικείους του, όπως και πολλοί βουλευτές και ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Γιώργος Παπανδρέου, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος και Μιχάλης Κατρίνης ήταν ανάμεσά τους, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε:
«Ο Κώστας Σημίτης έχει καταγραφεί στην κοινή συνείδηση ως εκφραστής του εκσυγχρονιστικού ρεύματος. Αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή για μια Ελλάδα που μπορεί να κινείται ισότιμα στην Ευρώπη και διεκδικεί τη θέση της στο διεθνές γίγνεσθαι έχοντας επίγνωση των συσχετισμών και των καταστάσεων.
Το έθνος τον αποχαιρετά με την τιμή και την αναγνώριση που του αξίζει. Το ΠΑΣΟΚ αποχαιρετά τον δεύτερο ιστορικό ηγέτη του και την εμβληματική φυσιογνωμία μιας θεμελιώδους όψης του.
Η Ιστορία θα αποτιμήσει το έργο του Κώστα Σημίτη και εμείς που είχαμε την τύχη να υπηρετήσουμε και να συμπράξουμε ως μέλη των κυβερνήσεων του υποκλινόμαστε στη μνήμη του. Προσωπικά τον ευχαριστώ από καρδιάς για την εμπειρία της συνεργασίας, υποβάλλω τα σέβη μου στην κυρία Δάφνη Σημίτη και εκφράζω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του στην οποία νιώθουμε ότι ανήκουμε».
«Ο Κώστας Σημίτης, ο τέταρτος μακροβιότερος Έλληνας Πρωθυπουργός, ο δεύτερος σε διάρκεια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι πια μαζί μας. Τα επιτεύγματα του πολλά (ευρώ, μεγάλα δημόσια έργα όπως η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, Συνήγορος του Πολίτη, εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη, Καποδίστριας, Οικονομική Διπλωματία κλπ), το μεγαλύτερο όμως η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, χωρίς να έχει επιλυθεί το Κυπριακό!!!
Από τη στιγμή που άκουσα τη θλιβερή είδηση, η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας περνά από το μυαλό μου με τρομερή ένταση. Και ταυτόχρονα με βομβαρδίζουν οι πολιτικές στιγμές που έζησα δίπλα του. Οι τρόποι του, η μέθοδος διοίκησης, η πολιτική του ανάλυση, οι συμβουλές του. Ο Κώστας Σημίτης δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Το όνομά του ταυτίστηκε με την ιστορία της Ελλάδας μας», έγραψε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Συλλυπητήρια και από πολιτικούς «αντιπάλους»
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έσπευσε επίσης θα εκφράσει τη θλίψη του για την απώλεια, αναγνωρίζοντας ότι «η παρακαταθήκη του διατρέχει και σήμερα, ως κοινή διεκδίκηση, τα ζητούμενα της πατρίδας».
«Πολιτικός μας αντίπαλος ο Κώστας Σημίτης, αλλά σίγουρα ένας πολιτικός που συνέδεσε το όνομά του με μια σειρά σημαντικών εξελίξεων στην Ελλάδα. Θυμάμαι ιδιαίτερα, από την περίοδο που ήμουν ευρωβουλευτής, την προσπάθεια να οδηγήσει τόσο την παράταξή του όσο και τη χώρα σε μια περισσότερο ευρωπαϊκή κατεύθυνση. Αλλά και την επιτυχημένη κοινή, εθνική μάχη για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στους οικείους του», έγραψε με τη σειρά του ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
«Όποια πολιτική άποψη και να έχει κάποιος για τον Κώστα Σημίτη, δεν αναιρεί το γεγονός ότι υπήρξε δύο θητείες Πρωθυπουργός, συνέδεσε το όνομά του με την είσοδο της Ελλάδος στην ζώνη του € και της Κύπρου στην ΕΕ. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του για την απώλεια τους», σημειώνει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, αναφέρει σε δήλωσή της: «Με θλίψη και οδύνη αποχαιρετούμε τον Κώστα Σημίτη, τον Πρωθυπουργό που ενέταξε την Ελλάδα στη νομισματική ένωση της Ευρώπης και την Κύπρο στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε μια εξέχουσα προσωπικότητα, ένας πολιτικός που με την πολιτεία του σφράγισε τη μεταπολιτευτική Ελλάδα. Ένας άνθρωπος που ήδη από τα πρώτα του βήματα συνδύασε την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία με την ενεργό πολιτική δράση, ήδη από τον Όμιλο Παπαναστασίου και τη θαρραλέα αντίσταση στην επτάχρονη δικτατορία.
Ο Κώστας Σημίτης συνέδεσε το όνομά του με βαθιές θεσμικές μεταρρυθμίσεις και την επιμονή στη θεμελίωση μιας βιώσιμης οικονομίας και μιας ανθεκτικής παραγωγικής βάσης. Συνέβαλε στην ανόρθωση και την αύξηση του διεθνούς κύρους της χώρας, αλλά και της ίδιας της πολιτικής. Όσο και αν ορισμένοι στόχοι του έμειναν, όπως δεχόταν και ο ίδιος, μετέωροι, η συμβολή του παραμένει καταλυτική. Κατέδειξε ότι είναι δυνατό να ασκείται φιλολαϊκή πολιτική χωρίς παραχωρήσεις στον λαϊκισμό. Με την επιμονή του στη στοχοθεσία και τον αυστηρό έλεγχο της τήρησής της, βοήθησε στην αντίληψη μιας σύγχρονης διακυβέρνησης, που λογοδοτεί και κρίνεται βάσει πεπραγμένων και όχι ρητορείας και επικοινωνιακής προβολής. Ο λόγος του ήταν πάντοτε καίριος και τεκμηριωμένος, πολλές φορές προφητικός, και κινούνταν μακριά από επιφανειακές απλουστεύσεις, εξωραϊσμούς και μανιχαϊστικά και διχαστικά σχήματα. Ο Κώστας Σημίτης συνέβαλε στην ωρίμανση της Δημοκρατίας μας. Υπηρέτησε την πολιτική που είχε στον πυρήνα της την εμβάθυνση των θεσμών και την εμπέδωση μακρόπνοων εθνικών στόχων. Και ήταν από τους λίγους που υπηρέτησε αυτό το πρότυπο με συνέπεια.
Σε ανθρώπινο επίπεδο, είχα την τύχη τα πρώτα μου βήματα στη δημόσια ζωή να συμπέσουν με τη διακυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, που μου εμπιστεύθηκε, το 1999, τη θέση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού. Είχα την τιμή και την χαρά να συνεργαστώ ενεργά μαζί του και να διδαχθώ από την πείρα του, τον τρόπο της δουλειάς του, τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις του. Αλλά και από το γνήσιο ενδιαφέρον του για τον Πολιτισμό. Άνθρωπος βαθειάς καλλιέργειας, που συνδύαζε την τριβή στη θεωρία με την αποτελεσματικότητα στην πράξη, λάτρης της όπερας και του κινηματογράφου, ήταν από τους πρώτους που διείδαν την αναπτυξιακή διάσταση του Πολιτισμού, τον οποίο και θεωρούσε αναπτυξιακό εργαλείο για την οικονομία και την κοινωνία.
Στην κυρία Δάφνη Σημίτη, στις κόρες του, στην οικογένειά του, απευθύνω ειλικρινή συλλυπητήρια».
«Ο Κώστας Σημίτης, στη μακρά διαδρομή του, επηρέασε σημαντικά την πορεία και την πολιτική ζωή του τόπου. Διατηρώ στη μνήμη μου ιδίως τις κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις μας, οι οποίες ακόμη και σε φάσεις έντασης δεν υπερέβησαν τα όρια της πολιτικής ευπρέπειας. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.
«Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για το θάνατο του Κώστα Σημίτη, στην οικογένειά του και στους συντρόφους του και συνεργάτες του.
Ο Κώστας Σημίτης ως Πρωθυπουργός κυβέρνησε τη χώρα για 8 χρόνια, συνέδεσε το όνομά του με κρίσιμες στιγμές της χώρας μας, είχε πλούσιο κοινοβουλευτικό έργο στη μεταπολίτευση ενώ υπήρξε θαρραλέος αγωνιστής κατά της χούντας και αξιόλογος πανεπιστημιακός δάσκαλος», αναφέρει με ανάρτησή του στο Χ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.
«Για την Αριστερά υπήρξε πολιτικός αντίπαλος και έχουν καταγραφεί οι διαφωνίες και η κριτική μας στην πολιτική του δράση, ιδιαίτερα την περίοδο της πρωθυπουργίας του.
Η πολιτική, κοινωνική και επιστημονική του διαδρομή επηρέασε τις εξελίξεις και τη ζωή των πολιτών. Αυτή την ώρα οφείλουμε να τον αποχαιρετήσουμε με σεβασμό και να κρατήσουμε τα συμπεράσματα για τις πολιτικές που πρέπει να αλλάξουμε ή να ενισχύσουμε. Η τελική κρίση του έργου του ανήκει στην ιστορία», συμπληρώνει.
Νωρίτερα, συλλυπητήρια ανακοίνωση είχε εκδώσει και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος.
«Θα κριθεί από την Ιστορία»
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, με αφορμή το θάνατο του πρώην πρωθυπουργού, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Καθώς μελετάμε και ξαναζυγίζουμε τα 50 χρόνια από την μεταπολίτευση του 1974, ο Κώστας Σημίτης, που ως πρόσωπο συνδιαμόρφωσε σημαντικά αυτήν την περίοδο, πέρνα σήμερα με την εκδημία του στην ευάριθμη χορεία των πραγματικά ιστορικών προσωπικοτήτων.
Με αισθήματα θλίψης πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδος (1996-2004), Κώστα Σημίτη, που υπήρξε διακεκριμένος πανεπιστημιακός καθηγητής, κατ΄ επανάληψιν υπουργός και επί σειράν ετών εκπρόσωπος των πολιτών της Α΄ περιφέρειας Πειραιά στο Εθνικό Κοινοβούλιο (1985-2009). Έχοντας εκλεγεί, με την ψήφο του κυρίαρχου ελληνικού λαού δύο φορές πρωθυπουργός της χώρας το 1996 και το 2000, αφήνει πίσω του ένα συγκεκριμένο έργο στο οποίο προφανώς ξεχωρίζει η ένταξη στην ΟΝΕ και η συμπαράστασή μας στην κυπριακή ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υπήρξε μεθοδικός, σοβαρός, ρεαλιστής στους στόχους του, ακατάδεκτος στον λαϊκισμό και στην κολακεία, συχνά δε εξέφραζε την γνώμη του αρθρογραφώντας ή συγγράφοντας βιβλία σε κρίσιμα πολιτικά και εθνικά θέματα με μία ευγενική και καθόλου προκλητική παρρησία.
Ο Κώστας Σημίτης θα κριθεί τελικά από την ιστορία και είμαι βέβαιος ότι θα κριθεί δίκαια. Σήμερα εμείς, οι περιλειπόμενοι, τον αποχαιρετούμε με αισθήματα θλίψης, αλλά και σεβασμού προς την μνήμη του.
Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».
Τη θλίψη της εξέφρασε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καθώς και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
«Ο Κώστας Σημίτης, ως πρωθυπουργός, συνέδεσε το όνομά του με την ένταξη της Ελλάδας στο Ευρώ και της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με την μεγάλη εθνική υπόθεση των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας.
«Μου έκανε την τιμή να μου αναθέσει, παρ' ότι γνώριζε ότι προερχόμουν και είχα υπηρετήσει ως βουλευτής άλλον πολιτικό χώρο, την αποστολή της διεκδίκησης των αγώνων και αργότερα, με δική του και πάλι πρόταση, την θέση της Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής των αγώνων. Η συνεργασία μας ήταν άψογη και δημιουργική. Τον αποχαιρετώ με μεγάλο σεβασμό και εκφράζω τα ειλικρινή μου συλληπητήρια στην σύζυγό του Δάφνη, τις κόρες και τους οικείους του», αναφέρει σε δήλωσή της η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr