Στην έρευνα καταγράφεται μείωση των νέων εργοστασιακών παραγγελιών, της παραγωγής, της αγοραστικής δραστηριότητας και των αποθεμάτων. Το επίπεδο της απασχόλησης επίσηςσημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2020, με τη Γερμανία και την Αυστρία να καταγράφουν ιδιαίτερα έντονη μείωση θέσεων εργασίας.
Εν μέσω συνεχιζόμενης και σημαντικής αδυναμίας της ζήτησης, οι τιμές παραγωγής μειώθηκαν πιο επιθετικά. Υπήρξε μια οριακή βελτίωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, ωστόσο.
Πιο συγκεκριμένα, Ο δείκτης HCOB Eurozone Manufacturing PMI, ένας δείκτης μέτρησης της συνολικής κατάστασης των εργοστασίων της ευρωζώνης που καταρτίζεται από την S&P Global, υποχώρησε περαιτέρω κάτω από το αμετάβλητο όριο του 50,0 τον Νοέμβριο, στο 45,2, από 46,0 τον Οκτώβριο, σηματοδοτώντας έτσι μια εντονότερη επιδείνωση των συνθηκών μεταποίησης σε ολόκληρη την ένωση με ενιαίο νόμισμα. Ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν ελαφρώς ισχυρότερος από ό,τι που παρατηρείται κατά μέσο όρο κατά την τρέχουσα περίοδο πτώσης (η οποία ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022).
Ανά χώρα, τα τελευταία στοιχεία της έρευνας έδειξαν ότι η ύφεση της μεταποίησης στην ευρωζώνη επικεντρώθηκε στις τρεις μεγαλύτερες χώρες της οικονομίες - τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Όσον αφορά τις δύο τελευταίες, οι ρυθμοί συρρίκνωσης ήταν οι πιο απότομοι εδώ και δέκα και 12 μήνες, αντίστοιχα. Η Ολλανδία, η Αυστρία και η Ιρλανδία ήταν οι άλλες χώρες που παρακολουθούνται και κατέγραψαν μεταποιητικές τιμές κάτω του 50,0 PMI τον Νοέμβριο, αν και οι συνθήκες στα ιρλανδικά εργοστάσια ήταν κοντά στη σταθεροποίηση. Εν τω μεταξύ, η Ισπανία και η Ελλάδα κατέγραψαν περαιτέρω, αν και βραδύτερες, βελτιώσεις.
Ο Ελληνικός Δείκτης
Αναφορικά με την Ελλάδα, Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index™ – PMI) έκλεισε στις 50.9 μονάδες τον Νοέμβριο, ελαφρώς χαμηλότερα από τις 51.2 μονάδες του Οκτωβρίου, υποδεικνύοντας οριακή βελτίωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα. Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ο δεύτερος βραδύτερος σε διάστημα ενός έτους, ωστόσο, εντονότερος από τον μακροχρόνιο μέσο όρο της έρευνας.
Μείωση των νέων εργοστασιακών παραγγελιών
Σε ευρωπαϊκό πάλι επίπεδο, ο όγκος της εργοστασιακής παραγωγής σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ μειώθηκε στα μέσα του τέταρτου τριμήνου. Ο ρυθμός μείωσης επιταχύνθηκε ελαφρώς από τον Οκτώβριο και ήταν αισθητός συνολικά. Τα στοιχεία που αναλύονται ανά τις τρεις κύριες βιομηχανικές κατηγορίες έδειξαν ότι ο τομέας των επενδυτικών αγαθών παρέμεινε ο τομέας με τις χειρότερες επιδόσεις όσον αφορά την παραγωγή κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου.
Την παραγωγή επιβάρυνε η απότομη και επιταχυνόμενη πτώση των νέων παραγγελιών. Με τον τρόπο αυτό επεκτάθηκε η τρέχουσα ακολουθία συρρίκνωσης των νέων εργασιών σε μόλις πάνω από δυόμισι χρόνια. Αυτό αντανακλούσε την επιδείνωση των επιδόσεων των πωλήσεων στις εξαγωγικές* αγορές κατά τη διάρκεια Νοεμβρίου.
Στη συνέχεια, κατά την τελευταία περίοδο της έρευνας σημειώθηκε περαιτέρω αύξηση των ανεκτέλεστων εργασιών των κατασκευαστών της ευρωζώνης. Το ποσοστό εξάντλησης ήταν απότομος και κατά ένα κλάσμα ταχύτερος από αυτόν που παρατηρήθηκε τον Οκτώβριο. Επιπλέον, αυτός σηματοδότησε τον τριακοστό συνεχή μήνα που τα επίπεδα των ημιτελών παραγγελιών μειώθηκαν, γεγονός που υποδηλώνει επίμονη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε ολόκληρο τον τομέα. Οι απώλειες θέσεων εργασίας επιταχύνθηκαν σε ολόκληρο τον μεταποιητική βιομηχανία της ζώνης του ευρώ κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου. Ειδικότερα, η μείωση της απασχόλησης ήταν η πιο απότομη από τον Αύγουστο 2020.
Οι επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν επίσης στο επιδεινούμενο περιβάλλον ζήτησης με ισχυρότερες περικοπές στην αγοραστική δραστηριότητα και στα αποθέματα προπαραγωγής. Οι μειώσεις του όγκου των αγορών και των αποθεμάτων εισροών ήταν και οι δύο οι πιο έντονες των τελευταίων 11 μηνών. Το ποσότητα των τελικών προϊόντων που διακρατούνται στις αποθήκες σε ολόκληρη την ευρωζώνη μειώθηκε επίσης με ταχύτερο ρυθμό.
Τρίμηνη διαδοχική μείωση λειτουργικού κόστους
Τα στοιχεία της έρευνας του Νοεμβρίου έδειξαν τρίτη διαδοχική μηνιαία μείωση του λειτουργικού κόστους που αντιμετωπίζουν τα εργοστάσια της ευρωζώνης. Η μείωση
ήταν ωστόσο η πιο αργή που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και μόνο οριακή. Παρ' όλα αυτά, αυτό παρείχε στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να
να προσφέρουν εκπτώσεις στα προϊόντα τους. Οι τιμές που χρεώθηκαν μειώθηκαν στο μεγαλύτερο βαθμό από τον Απρίλιο.
Όσον αφορά τις προοπτικές, τα στοιχεία της έρευνας HCOB έδειξαν ότι οι κατασκευαστές της ευρωζώνης παρέμειναν αισιόδοξοι για την ανάπτυξη στην
τους επόμενους 12 μήνες, με το επίπεδο του θετικού κλίματος να αυξάνεται ακόμη και σε υψηλό τριών μηνών. Τούτου λεχθέντος, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη
παρέμεινε υποτονική με βάση τα ιστορικά πρότυπα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr