Ειδικότερα, όπως σημειώνει στην ανάλυση της, μετά από ένα ισχυρό δεύτερο τρίμηνο, το ελληνικό ΑΕΠ παρουσίασε απροσδόκητα ήπιους ρυθμούς στο τρίτο τρίμηνο του 2023, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι αρκετά ενισχυμένο σε ετήσια βάση, στο +2,1% (από 2,6% στο β' τρίμηνο του 23).
Οι μειωμένες κρατικές δαπάνες και οι πιο ήπιοι όγκοι εξαγωγών συνιστούν μέρος της εξήγησης για αυτό, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της κατανάλωσης, Ωστόσο, η ING επισημαίνει ότι τα στοιχεία για την κατανάλωση μοιάζουν κάπως αινιγματικά, δεδομένων των ισχυρών τουριστικών ροών από το εξωτερικό προς τη χώρα το καλοκαίρι.
Σε αναπτυξιακό επίπεδο, ο αντίκτυπος των πλημμυρών που έπληξαν την κεντρική Ελλάδα τον Σεπτέμβριο θα έπρεπε να είχε περιοριστεί στο τρίτο τρίμηνο, αν και θα μπορούσε να εμφανιστεί σε ένα βαθμό και στα στοιχεία του τέταρτου, παρ’ όλο που τα δημόσια ταμεία ενδέχεται να προχωρήσουν σε αποζημιώσεις. Έχοντας πλήξει μια περιοχή παραγωγής τροφίμων, οι πλημμύρες πιθανότατα έπαιξαν ήδη ρόλο στη διατήρηση της ανοδικής πίεσης στις τιμές τους, οι οποίες τον Νοέμβριο εξακολουθούσαν να αυξάνονται, με ισχυρό ετήσιο ρυθμό 9%.
Ανάμεικτα μηνύματα για την ανάπτυξη
Η εικόνα της ανάπτυξης ενδέχεται να βελτιωθεί ελαφρώς το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ING. Οι επιχειρηματικοί δείκτες στέλνουν ανάμεικτα μηνύματα, με τους κατασκευαστές να γίνονται πιο απαισιόδοξοι και τους παρόχους αισιόδοξοι στο τέλος του 2023. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη ήταν πιο ασταθής, όμως υποστηρίχθηκε από την ανθεκτική αγορά εργασίας.
Τον Νοέμβριο, το ποσοστό ανεργίας επιβεβαιώθηκε στο 9,4%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2009. Από πλευράς κατανάλωσης, η αδύναμη μέτρηση των λιανικών πωλήσεων Οκτωβρίου (σε όγκους) φαίνεται να επηρεάζει την ανάπτυξη στις υπηρεσίες, όπου μια παρατεταμένη τουριστική περίοδος μπορεί να θολώνει την εικόνα.
Υπεραπόδοση σε σχέση με την ευρωζώνη
Σύμφωνα με τον ING, η ελληνική οικονομία, το 2024 αναμένεται να εμφανίσει υπεραπόδοση σε σύγκριση με την ευρωζώνη.
Η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη στους ίδιους γεωπολιτικούς κινδύνους με τις υπόλοιπες χώρες του ευρώ, όμως η ING πιστεύει ότι θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει καλύτερα τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς το σχέδιο προβλέπει μεγαλύτερη βαρύτητα στις επενδύσεις παρά στις μεταρρυθμίσεις. Ο επενδυτικός δίαυλος θα είναι επομένως κομβικός, βοηθούμενος πιθανώς από την αναμενόμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στο δεύτερο εξάμηνο του 2024.
Η πορεία της κατανάλωσης θα είναι συνδεδεμένη με τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, με την ING να εκτιμά ότι η αύξηση της απασχόλησης θα μπορούσε μεν να επιβραδυνθεί, αλλά ότι ο συνδυασμός δημογραφικών παραγόντων και έλλειψης εργαζομένων σε συγκεκριμένους τομείς (όπως οι κατασκευές) θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη διατήρηση εργατικού δυναμικού από τις επιχειρήσεις, περιορίζοντας την αύξηση του ποσοστού ανεργίας.
Ο ρόλος της επενδυτικής βαθμίδας
Η ING προβλέπει ότι τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας θα παραμείνουν σε θετικό πλαίσιο. Οι δημοσιονομικές εξελίξεις στη χώρα υπήρξαν σταθερά θετικές τα τελευταία τρίμηνα και το 2023 θα μπορούσε να κλείσει με έλλειμμα περίπου στο 2,2% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα 1%.
Η σταθερή ανάπτυξη και η μείωση του ελλείμματος έχουν οδηγήσει, άλλωστε, στις πολυαναμενόμενες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, επισημαίνει η τράπεζα. Μετά την αναβάθμιση και από την Fitch, τον Δεκέμβριο, η Ελλάδα έχει πλέον τους δύο από τους τρεις μεγάλους οίκους (ο άλλος είναι η S&P) να αποδίδουν στο αξιόχρεό της την επενδυτική βαθμίδα (με σταθερό outlook). Οι αγορές έχουν λάβει υπόψη την αξιολόγηση, περιορίζοντας το spread του ελληνικού 10ετούς (από το αντίστοιχο γερμανικό) στην περιοχή των 110 μονάδων βάσης.
Πέρα από τον αντίκτυπο στη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους της, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα μπορούσε να κάνει την Ελλάδα πιο ελκυστική στις άμεσες ξένες επενδύσεις, κάτι που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για το ελληνικό ΑΕΠ, με την ανάπτυξη για το 2024, αυτή τη στιγμή, να εκτιμάται στο 1,3%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr