Μόνο στην Ελλάδα, τη Μάλτα και την Κύπρο οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα τον Δεκέμβριο ήταν μεγαλύτερες από ότι το Νοέμβριο.
Συνολικά ο δείκτης τιμών τροφίμων στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα ήταν 8,9% έναντι 6% στην ευρωζώνη. Ήταν μάλιστα οριακά υψηλότερος κατά ένα δέκατο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Και όταν λέμε τρόφιμα εννοούμε βασικά είδη διατροφής.
Οι αριθμοί δείχνουν τι αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές καθημερινά στα σούπερ μαρκετ:
Για παράδειγμα τα τυριά οι τιμές των οποίων στην Ελλάδα είναι σχεδόν 9 φορές πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Ο πληθωρισμός στα τυριά είναι συγκεκριμένα 9,4%, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι μόλις 1,7%.
Αντίστοιχη εικόνα σε φρούτα και λαχανικά:
Φρούτα: Ελλάδα 14,9% - Ευρωζώνη 9,1%
Λαχανικά Ελλάδα 13,7% - Ευρωζώνη 9,9%
Επίσης στα κρέατα οι ανατιμήσεις δεν έχουν τελειωμό: Το χοιρινό είχε διψήφια αύξηση 10,4% ενώ στην ευρωζώνη 6,7%. Αντίστοιχα, Αρνί και Ψάρια είχαν αύξηση άνω του 8%, την ώρα που στην ευρωζώνη το ποσοστό κυμάνθηκε στο 5%.
Τέλος, το ελαιόλαδο συνεχίζει να τραβά την ανηφόρα και παρότι η Ελλάδα είναι παραγωγός χώρα ο πληθωρισμός είναι 58,5%! Στο 50% είναι οι ανατιμήσεις στο μέσο όρο της ευρωζώνης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr