Όπως είναι φυσικό η βιβλική καταστροφή στη Θεσσαλία αποτελεί βασική προτεραιότητα στην οικονομική πολιτική και ανατρέπει εν μέρει τον προηγούμενο σχεδιασμό.
Ουσιαστικά, η ανάγκη για ανάταξη των περιοχών βάζει σε νέα βάση τις σχεδιαζόμενες ανακοινώσεις στη ΔΕΘ, όπου είναι ξεκάθαρο, ότι οι όποιες παροχές “ψαλιδίζονται, δίνοντας χώρο σε μια σειρά από νέες δράσεις που ενέχουν επιβαρύνσεις. Μία από αυτές είναι το “πλημμυρόσημο”, την επιβολή δηλαδή μιας νέας ειδικής εισφοράς από το 2024, για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις για αναδόμηση των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να αναλαμβάνουν σημαντικό, αν όχι κεντρικό ρόλο. Παράλληλα, τέσσερα και πλέον χρόνια μετά τη δημιουργία του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής, προβλέπεται να μπει σε τροχιά μια αναβάθμιση λειτουργιών, ώστε να δοθεί μήνυμα στην κοινωνία ότι το “πάθημα έγινε μάθημα”.
Παράλληλα, άκρως σημαντική είναι και η ατζέντα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που πλέον, λόγω της άμεσης ανάγκης αναζήτησης εσόδων, λαμβάνει χαρακτήρα επείγουσας δράσης. Βέβαια, η κυβέρνηση, ήδη, από τις Προγραμματικές Δηλώσεις, με τα πρώτα νομοσχέδια που πέρασαν από τη Βουλή και πριν τις καταστροφές, που έχουν προσθέσει δυσβάστακτα βάρη, έχει προτάξει τη στρατηγική για επούλωση, μιας από τις βασικές “πληγές” του δημόσιου ταμείου, που δεν είναι άλλη από την απώλεια φορολογικών εσόδων.
Σε συνέχεια της ήδη χαραγμένης πορείας ο Πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει από βήματος ΔΕΘ, έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη με βασικούς άξονες και μέτρα, τα οποία πρόκειται να νομοθετηθούν έως τα τέλη του 2023.
Πρόθεση, ουσιαστικά της κυβέρνησης, είναι να “κουρευτεί” το ποσοστό απωλειών εσόδων, που φτάνει το 50%, δηλαδή, 4 έως 5 δις ετησίως κατά μέσο όρο. Σε αυτό το πλαίσιο, με τεχνογνωσία, που υπάρχει διεθνώς, προωθούνται μια σειρά από αλλαγές.
Μέτρα
Στο φόντο αυτό η κυβέρνηση εστιάζει σε μεταρρυθμίσεις σε σχέση με τις δαπάνες των ελεύθερων επαγγελματιών, την επιτάχυνση διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την επέκταση των POS σε όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, την επανεξέταση των κινήτρων για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, και την πλήρη ενεργοποίηση ψηφιακών εργαλείων και της τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό περιπτώσεων απόκρυψης εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων, διακίνησης “μαύρου χρήματος” και φοροκλοπής.
Οι πόροιΑναλυτικά, στο Ταμείο θα μπουν χρήματα:
1. Από την επιβολή ειδικού περιβαλλοντικού τέλους από το 2024, που όπως επιβεβαίωσε, χθες, ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης θα υπάρξει “για την αύξηση των πόρων φυσικών καταστροφών δίκαια κατανεμημένο” με το βάρος να πηγαίνει, κύρια, σε μεγάλες επιχειρήσεις π.χ. από τους κλάδους της ενέργειας, όπου ήδη εκκρεμούν υποχρεώσεις, όπως, η αποπληρωμή των ειδικών φόρων για τα υπερκέρδη του κλάδου προμήθειας.
2. Περίπου 450 εκατ. ευρώ από τα 600 εκατ. ευρώ των κονδυλίων του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που βρίσκεται σε τροχιά κατάθεσης.
3. Οι δωρεές φορολογουμένων, επιχειρήσεων και πιστωτικών ιδρυμάτων.
Στόχος είναι στον πράσινο «κουμπαρά» να μπουν άμεσα τουλάχιστον 200- 250 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα μισά θα δοθούν εθελοντικά από εφοπλιστές και τραπεζίτες. Να σημειωθεί ότι σε αυτό το ταμείο θα κατευθυνθούν τα 50 εκατ. ευρώ της εθελοντικής συνεισφοράς των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr